Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Minden negyedik budapesti kerékpárral közlekedett 2013. szeptemberében!

Címkék:

Biciklis boom-ot Budapesten a kutatási adatok is igazolják!

 
Budapesten a megkérdezettek minden eddiginél magasabb aránya, mintegy egyharmada (!) kerékpározott szeptemberben, és minden negyedik (!) budapesti válaszadó használta kerékpárját közlekedésre*. 

Budapesten kicsit visszaesett a kerékpáros közlekedés gyakorisága: feltehetően azért, mert bár a népesség egyre nagyobb része próbálja ki a kétkeréken közlekedést, az újoncok még nem használják azt minden nap.


A közlekedési célú kerékpárhasználati arányok országosan szezonalitást és lassú növekedést mutatnak, jellemzően a szeptemberi adatok a kiugróak. 2013 szeptemberében a megkérdezettek 47%-a használta kerékpárját közlekedésre és/vagy túrázásra, ill. 45%-uk használta közlekedési céllal.

Idén ősszel számokkal is alátámasztva látjuk, hogy megugrott a kerékpározás aránya a fővárosban. A vizsgálatot megelőző 2 hétre vonatkozóan minden negyedik budapesti válaszolta azt, hogy legalább egyszer kerékpárral közlekedett.

A kerékpárral közlekedők többségének a kerékpár az elsődleges és szinte kizárólagos közlekedési eszköze. A kérdezett 14 napból legalább 10 alkalommal, azaz minden hétköznap kerékpárral közlekedők aránya 2012 szeptemberében döntött csúcsot: akkor 63% volt. 2013 szeptemberében ugyanez az arány 53% volt. 

Országosan a megkérdezettek 10%-a túrázott kerékpárjával szeptemberben. Ugyanez az arány Budapesten 24% volt, ami a valaha mért legmagasabb arány. 


A túrázás főként a fővárosban, Közép-Magyarországon és a Közép- és Nyugat-Dunántúlon volt jellemző a magasabb iskolai végzettségűek körében, 50 éves korig. 

A válaszadók csupán 2%-a használta kerékpárját kizárólag túrázásra, és közlekedésre nem. Ők főként magasabb iskolai végzettségűek, Budapesten vagy megyeszékhelyeken lakók és 40 évesnél fiatalabbak.

A teljes kutatási anyag innen tölthető le.

 

CsatolmányMéret
MK_Kerekparhasznalat_2013_szept.pdf188.73 kB