Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Kerékpáros Szakmai nap - most már Székesfehérváron is

2013. November 13-án Székesfehérváron is sikerült az önkormányzattal közös szakmai napot szerveznünk. Ebben nagy szerepe volt a helyi Critical Mass-nak, ugyanis tavasszal ennek keretében fogalmazódott meg az igény a találkozóra, ahol elsősorban az új belvárosi közlekedési rend miatt, még aláírásokat is gyűjtöttek.
 
 
Szervezetünk már nagy gyakorlattal rendelkezik hasonló események megtartásában. Megtanultuk az évek alatt, hogy csak akkor lehet hatékony egy ilyen szakmai nap, ha az önkormányzat részéről mindenki ott van, aki munkája révén érintett közlekedési és városüzemeltetési kérdésekben. Itt Székesfehérváron nagy segítségünkre volt  nyitottságával Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.
 
 
Az önkormányzat részéről jelen volt a polgármesteren kívül (aki végig aktív résztvevője volt az eseménynek) Égi Tamás alpolgármester, a Városgondnokság, a Városüzemeltetés, az Önkormányzat Közlekedési Iroda és a Rendőrség képviselője.
A Magyar Kerékpárosklub központjából László János elnök és Kilián Zsolt közlekedésszakmai tanácsadó, Székesfehérvár és Térsége területi szervezettől pedig Kiss Csaba szakmai vezető és Fődi Attila, a Critical Mass főszervezője vett részt. Meghívásunkra megjelentek a Gaja Környezetvédő Egyesület munkatársai is. 
 
 
Bemutattuk a fenntartható  közlekedés fejlődésének irányelveit, a kerékpáros közlekedés fejlesztésének eszközeit és módszereit hazai és külföldi példákon keresztül. A prezentációnkban nagy hangsúlyt kaptak a kerékpáros Útügyi Műszaki Előírásokban szereplő főbb kerékpárforgalmi létesítmények, azok Székesfehérváron való alkalmazásainak lehetőségei.
 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester bemutatta a közeljövő terveit: fejlesztések várhatóak a Várkörúton, a Rákóczi úton és a Mártírok útján is. Remélhetőleg több egyirányú utca is megnyitásra kerül mindkét irányba kerékpárforgalom részére. A Belváros sétáló övezetének forgalmi rendjét a tapasztalatok értékelése után kívánják a szükséges irányba változtatni, ezek alapján döntenek arról is, hogy egyes részeket megnyitnak-e a kerékpáros forgalom számára. A polgármester jelezte, hogy az alakuló területi szervezettől várják a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos problémafelvetéseket, javaslatokat, véleményeket.
 
 
A megbeszélésen az önkormányzat és a Magyar Kerékpárosklub, valamint a Critical Mass részéről megfogalmazódott az együttműködés igénye annak érdekében, hogy Székesfehérvár élhetőbb, egészséges, kerékpárosbarát város legyen. 
 

 
Fotók: Fődi Attila