Facebook Instagram Youtube

Kerékpárosbarát fejlesztési tervek a vasútnál

Kerékpárosbarát fejlesztési tervek a vasútnál
2012.02.06
Örömünkre szolgál, hogy a MÁV-START-tal egyre többször kerül sor együttműködésre. Jelenlegi közös munkánk során elkészítettünk egy a kerékpárszállítási szokásokat valamint a kerékpár és a vasút kapcsolatát vizsgáló kérdőívet, melynek kitöltésével Te is hozzájárulsz a későbbi fejlesztések kerékárosbarát jellegéhez.KATTINTS IDE A KÉRDŐÍV KITÖLTÉSÉHEZ! (határidő: február 29.)

Örömünkre szolgál, hogy a MÁV-START-tal egyre többször kerül sor együttműködésre. Jelenlegi közös munkánk során elkészítettünk egy a kerékpárszállítási szokásokat valamint a kerékpár és a vasút kapcsolatát vizsgáló kérdőívet, melynek kitöltésével Te is hozzájárulsz a későbbi fejlesztések kerékárosbarát jellegéhez.

KATTINTS IDE A KÉRDŐÍV KITÖLTÉSÉHEZ!

(határidő: február 29.)

A MÁV-START jelenleg négy budapesti állomásra (Keleti, Nyugati, Déli és Kelenföldi pályaudvar) tervez nagy kapacitású kerékpártárolókat. Ezek pontos helyszínének, illetve kapacitásának tervezésekor a társaság a Kerékpárosklubbal és a BKK-val is konzultál. A kerékpártárolók ideiglenes jellegűek lesznek, a jövőben terveznek fedett, zárt, őrzött tárolókat is. Most körülbelül 50-50 férőhelyes tárolókat alakítanak ki.

A projekt elhúzódása azonban a társaságtól független tényezők miatt sajnos előrevetíthető. Több helyen (Déli, Keleti) a tervezett tároló fővárosi tulajdonú területet foglalna el, ezeknél igen hosszadalmas a területszerzés folyamata. Továbbá a Keleti és a Kelenföldi pályaudvar környékén különböző területfejlesztések, -rendezések várhatóak. A Keleti pályaudvar környéke és a helyi forgalmi viszonyok a metró építés befejeztével átalakulnak, a kerékpártárolókat egy épületrekonstrukció folyamán az alagsorban alakítanák ki .

A Keleti pályaudvarhoz hosszútávon tervezett kerékpártárolóhoz hasonló eindhoveni tároló

A Kelenföldi pályaudvarnál hosszútávon egy multimodális csomópontot képzelnek el, melyben egy nagy kapacitású B+R tároló is szerepet kapna. A Magyar Kerékpárosklub természetesen ezekben a fejlesztésekben is igyekszik részt venni.

a Kelenföldi pályaudvar látványterve madártávlatból

Az együttműködésben szerkesztett kérdőív szintén a kerékpárral közlekedők segítésére hivatott, annak eredménye befolyásolhatja a későbbi fejlesztéseket.

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron