Facebook Instagram Youtube

Kerékpárosbarát település pályázat - nem veszünk részt a zsűrizésen

Kerékpárosbarát település pályázat - nem veszünk részt a zsűrizésen
2011.11.07
Cimkék: Érdeklődőknek
A napokban meghívót kaptunk, hogy vegyünk részt a „Kerékpárosbarát települések” pályázat zsűrijében. Sok tépelődés után úgy döntöttünk, hogy nem fogadjuk el a meghívást, nem leszünk a zsűri tagjai.

A napokban meghívót kaptunk, hogy vegyünk részt a „Kerékpárosbarát települések” pályázat zsűrijében. Sok tépelődés után úgy döntöttünk, hogy nem fogadjuk el a meghívást, nem leszünk a zsűri tagjai.

Nem azért, mert nem tartjuk fontosnak az ügyet, éppen ellenkezőleg: nagyon jó lenne, ha települések végre valódi értékelés alapján kapnának valódi díjat. Ennek alapja azonban véleményünk szerint olyan vizsgálat kell legyen, aminek elengedhetetlen része a helyszín bejárása, a helyi lakosság megkérdezése és persze a nyilvánosság.

Most ez nem így van. Korábban részt vettünk a zsűri munkájában, és azt láttuk, hogy az egyetlen információ, ami a meghívott bírálók rendelkezésére áll, a pályázó beküldött anyaga. Sem a szervezők nem ismerték a települést, sem esetenként a zsűri tagjai, ez nem volt feltétel a meghíváskor és most sem az.

Nyilvánosságról meg szó sincs, sőt a mostani meghívó mellé még titoktartási nyilatkozatot is alá kell írnunk, benne ezt:
a Kerékpárosbarát Települések 2011. pályázatának elbírálása kapcsán tudomásomra jutott adatok üzleti titkot képeznek. Az adatok csak a bizottság értékelésénél használhatóak fel, ezért azokat harmadik fél részére nem továbbítom, nyilvánosságra nem hozhatom

Mindezt annak ellenére, hogy a pályázati adatlapok alján ez szerepel: "Hozzájárulok, hogy a pályázati dokumentációban szereplő fényképeket, videókat, kiadványokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (illetve a tárca jogutódja) és együttműködő partnereik, non-profit tevékenységük során, szabadon felhasználják. A szerzői jogokhoz kapcsolódó minden vagyoni jogról lemondok."

Az elképzelésünk szerint egy ilyen díj odaítélésének feltétele az objektív audit, aminek természetesen a nyilvánosság megkérdezése, bevonása is része. Ezt a javaslatunkat már korábban is megtettük, és örömmel veszünk részt olyan munkában, aminek eredményeként végre létrejöhet egy értékes, nagy presztízsű „Kerékpárosbarát település” díj.

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron