Támogasd adód 1%-ával a klubot!

Kerékpárosbarát település pályázat - nem veszünk részt a zsűrizésen

A napokban meghívót kaptunk, hogy vegyünk részt a „Kerékpárosbarát települések” pályázat zsűrijében. Sok tépelődés után úgy döntöttünk, hogy nem fogadjuk el a meghívást, nem leszünk a zsűri tagjai.

Nem azért, mert nem tartjuk fontosnak az ügyet, éppen ellenkezőleg: nagyon jó lenne, ha települések végre valódi értékelés alapján kapnának valódi díjat. Ennek alapja azonban véleményünk szerint olyan vizsgálat kell legyen, aminek elengedhetetlen része a helyszín bejárása, a helyi lakosság megkérdezése és persze a nyilvánosság.

Most ez nem így van. Korábban részt vettünk a zsűri munkájában, és azt láttuk, hogy az egyetlen információ, ami a meghívott bírálók rendelkezésére áll, a pályázó beküldött anyaga. Sem a szervezők nem ismerték a települést, sem esetenként a zsűri tagjai, ez nem volt feltétel a meghíváskor és most sem az.

Nyilvánosságról meg szó sincs, sőt a mostani meghívó mellé még titoktartási nyilatkozatot is alá kell írnunk, benne ezt:
a Kerékpárosbarát Települések 2011. pályázatának elbírálása kapcsán tudomásomra jutott adatok üzleti titkot képeznek. Az adatok csak a bizottság értékelésénél használhatóak fel, ezért azokat harmadik fél részére nem továbbítom, nyilvánosságra nem hozhatom

Mindezt annak ellenére, hogy a pályázati adatlapok alján ez szerepel: "Hozzájárulok, hogy a pályázati dokumentációban szereplő fényképeket, videókat, kiadványokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (illetve a tárca jogutódja) és együttműködő partnereik, non-profit tevékenységük során, szabadon felhasználják. A szerzői jogokhoz kapcsolódó minden vagyoni jogról lemondok."

Az elképzelésünk szerint egy ilyen díj odaítélésének feltétele az objektív audit, aminek természetesen a nyilvánosság megkérdezése, bevonása is része. Ezt a javaslatunkat már korábban is megtettük, és örömmel veszünk részt olyan munkában, aminek eredményeként végre létrejöhet egy értékes, nagy presztízsű „Kerékpárosbarát település” díj.