Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Közel 300.000 emberrel több kerékpárral közlekedő hétköznap a magyarországi utakon!

Címkék:

Közel 300.000 emberrel több kerékpáros közlekedő minden hétköznap a magyarországi utakon márciushoz képest.
80.000 új, kerékpárral közlekedő Budapesten 2012-ben
Trendváltozás: a kerékpárral közlekedőknek a kerékpár az elsődleges közlekedési eszközük!

Ezek a fő megállapítások abból a felmérésből, ami a TNS-Hoffmann Közvéleménykutató intézet jóvoltából készült. Eddig 9 adatfelvételi hullám volt, a mostanira 2012. május 18. és 23. között került sor. Az eredmények a kérdezés előtti 2 hétre (azaz a 2012. május 4. és 23. közötti időszakra) vonatkoznak.

 

A 2012 májusi hullám főbb eredményei:


- Országos szinten a magyar lakosság 42%-a használt kerékpárt közlekedésre és/vagy túrázásra.

- A vizsgált időszakban közlekedési eszközként országos szinten a magyar lakosság 40%-a használt* kerékpárt. Ugyanez az arány Budapesten 13% volt, jóval magasabb, mint a tavaly májusban mért érték (8%).

- A vizsgált időszakban a kerékpárt közlekedési célra használók* 43%-a ült kerékpárra minden nap és 57%-a legalább minden hétköznap. Ez az eddig mért legmagasabb arány. A használati gyakoriság átlagos értéke országos szinten – az előzőekből következően – szintén megdöntötte a korábban mért átlagokat: az adatfelvétel előtti 14 napból átlagosan 9,2 napon használtak a megkérdezettek kerékpárt közlekedésre. Ez trendváltozást mutat: a kerékpárral közlekedőknek a kerékpár az elsődleges közlekedési eszközük.

- A kerékpárral kirándulók aránya országos szinten 7%, Budapesten 11% volt.

- A feltárt adatok azt mutatják, hogy a közlekedési célú kerékpárhasználat szinte kizárólagos, a kerékpárt csak túrázásra használó válaszadók aránya mindössze 2 százalék, és a közlekedés mellett túrázók aránya is alacsony (5%) volt.

A kutatás összefoglalója

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése

2011 decemberében 5%-al többen (18%) használtak közlekedésre kerékpárt Budapesten mint 2012 májusában (13%)?! Én decemberben is bicajjal jártam munkába, és nem emlékszem hogy másfélszer annyi bringás lett volna az utakon mint idén májusban.

ez az 5% eléggé megdöbbentő. (pl. a 43% tekintetében)