Támogasd adód 1%-ával a klubot!

Mire érdemes figyelni, ha európai bringatúrát tervezel?

Ha túrát tervezel két keréken Európában, nem árt tisztában lenni az érintett országokban érvényes szabályozással. Nincs egységes láthatósági mellényre és sisakviselésre vonatkozó szabályozás Európában, ezért összeszedtük nektek országonként, hol mi kötelező.

 Az alábbi pdf fájlból le is tölthetitek.

Ezeket az információkat több forrásból merítettük, és a csillaggal jelöltek egymásnak ellentmondóak voltak. Kérünk titeket, ha a fentiekhez képest más információval találkoztok, írjátok meg nekünk a forrást is jelölve a kommunikacio kukac kerekparosklub pont hu - ra. Köszönjük.

* Málta: ajánlott - ajánlott - kötelező
* Olaszország: nem kötelező - nem kötelező - kötelező
* Portugália: kötelező - nem kötelező - nem kötelező

Források:

http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1560
 http://ec.europa.eu/transport/road_safety/observatory/doc/safetyequip_bici_rules.pdf 
http://en.wikipedia.org/wiki/Bicycle_helmet_laws_by_country
http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/Zakon%20o%20bezbednosti%20saobracaja%20na%20putevima.pdf
http://zakka.dk/cykelhjelm/cykelhjelm_org_050615_helmet_summary.pdf

http://www.securite-routiere.gouv.fr/conseils-pour-une-route-plus-sure/conseils-pratiques/circuler-a-velo/circuler-a-velo-roulez-en-toute-securite


További források az alábbi pdf csatolmány második oldalán találhatóak:

CsatolmányMéret
sisak_melleny.pdf61.4 kB

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése

"A fényvisszaverő mellénynek (ruházatnak) meg kell felelnie a MSZ EN 471:2003.számú szabványban meghatározott követelményeknek." http://www.baleset-megelozes.eu/cikk.php?id=850

Amúgy az MSZ EN 471:2003-as szabványt már visszavonták. Helyette a MSZ EN 471:2003+A1:2008-as szabvány van. Viszont itt http://www.mvkepviselo.hu/szabvanyok/2013/2012-58-01mnh.pdf találtam még egy szabványt, a ... "MSZ EN 471:2003+A1:2008 szabvány a szakmai használatra tervezett védőruházat szabványa. Létezik azonban egy másik szabvány is a tárgykörben, nevezetesen az MSZ EN 1150:2000 Védőruházat. Jó láthatóságot biztosító ruházat nem szakmai használatra. Vizsgálati módszerek és követelmények. Ez a szabvány – mint a címe is tükrözi – nem szakmai használatra, azaz nem a szervezett munkavégzés során használatba vehető védőeszközre vonatkozik. Erre az MSZ EN 471:2003+A1:2008 szabvány felhívja a figyelmet a következők szerint: „Felhívjuk a figyelmet az EN 1150-re, amely a nem szakmai használatú, jó láthatóságot biztosító ruházat jellemzőit és tulajdonságait írja elő.”"

A ruhára erősített fényvisszaverő teljesíti ezt?

a Magyarországon érvényes KRESZ-ben a
3. Közlekedéshez kapcsolódó szabályok
54. § alatt olvasható ez:
"A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie."

Nem vagyok gyakorlott jogász, de azt a zárójelet én VAGY-nak értelmezem. Azaz ha jól értem (és sokakat ismerek, akik szintén így értik), nem feltétlen kell kukásmellényt lobogtatni. Kitűnő megoldás, a (gyárilag vagy utólag) cipőre, táskára, mezre, sisakra rögzített fényvisszaverő használata.

Így azt gondolom, hogy a fenti táblázat Magyarországra vonatkozó sora félrevezető.

Jó vicc: Hollandia, bukósisak ajánlott!