Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Metrópótlás két keréken – válts bringára metró helyett!

Több szakaszban lezárják a 3-as metrót, de semmi ok az aggodalomra: biciklivel könnyen elkerülheted a fennakadásokat. Bringabarát útvonalakat, MOL Bubi állomásokat és kezdőknek szóló tippeket ajánlunk, hogy biciklire tudj váltani. Olvass tovább, jönnek a részletek böngészhető térképpel, útileírásokkal, közlekedési tanácsokkal!

A Magyar Kerékpárosklubnál úgy gondoljuk, hogy a bicikli kiváló metrópótló eszköz lehet, és ehhez megvannak a megfelelő útvonalak is. Bár van hová fejlődni, több kerékpárút, kerékpársáv, kisebb vagy nagyobb forgalmú utca segít elkerülni a káoszt, és eljutni kül- vagy belvárosi úticélodra.

Tarts velünk, pótold a metrót két keréken!

Menüpontok:

Merre tekerjek? - útvonaljavaslatok, térkép, videók

Miért üljek biciklire?

Tévhitek a kerékpározásról

Tippek téli bringázáshoz

Események

Eredményeink

Csatlakozó cégek, szervezetek

Vedd rá ismerőseid - terjeszthető kampányanyagok

Kövesd a Metrópótló híreit!


Számítunk rád! 
Támogasd munkánkat adód 1%-ával! Neked 5 perc Ügyfélkapun, nekünk egy éves munkánk. Tudnivalók itt.


Merre tekerjek?

Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszon

Kispest, Kőbánya, Ferencváros és a belváros között is több kerékpárút, kerékpársáv, busz-kerékpársáv, kis forgalmú utca, vagy kétirányú főútvonal segít elkerülni az Üllői utat.

Az alábbi, vagy a lenti részletezett térképen összeszedtük, milyen útvonalak közül választhatsz, külön színnel jelölve az eltérő úttípusokat. Tovább görgetve el is olvashatod leírásainkat.

 • Kispest - Népliget - Belváros

- KÖKI-től a kispesti piacig kerékpársáv és kerékpárút váltakozik a Katica utca - Kossuth tér - Hunyadi utca mentén, majd az Ady Endre úton kerékpársáv vezet.

- A Határ út és a Száva utca között kerékpárút van, majd a Száva utcától tovább haladhatsz a Zágrábi utcán közúton, vagy (a felüljárón átemelve a bringádat) az Üllői út mentén kétirányúsított szervizúton.

- A Ceglédi / Bihari utcától kerékpárút vezet a Népligetig.
A Népligetbe csak a buszok és a kerékpározók hajthatnak be, az út nagyon széles. 

A belvárost több úton érheted el:

- A Könyves Kálmán körúti kerékpárúton a Duna felé eléred a Rákóczi hidat, ahol kerékpárúton Budára, vagy a hídfőnél a Duna partjára hajtva a Fővám térig tekerhetsz el.

- A Könyves Kálmán körúton a Stadionok felé kanyarodva a Városliget felé, vagy a Kőbányai úti kerékpárútra csatlakozva az Orczy tér felé juthatsz el, ahonnan a Baross utcai közút vezet el a Nagykörúthoz és Kálvin térhez.

- Egyenesen az Üllői út mentén majdnem a Nagyvárad térig vezet gyalog-kerékpárút. A Vágóhíd utcán elindulhatsz a Duna felé, majd Fehér Holló utcán jobbra kanyarodva Haller utca saroktól az egyirányú Tűzoltó utca mentén érheted el a Nagykörutat, illetve az Angyal utca - Mester utca - Lónyai utca vonalon a Kálvin teret.
Kifelé a Kálvin tér környékéről indulva a Ráday utca - Tompa - Balázs Béla utca útvonalon haladva tudod megtenni ezt az utat.

- A metrópótló buszokat követve a Népligetből hajts ki az Elnök utca irányába, majd a Diószeghy Sámuel utca érintésével a Baross utcán vagy az egyirányú Práter utcán találhatod magad. Ez egy kétirányú, közúti útvonal, így a belváros felől is használható.

 • Wekerle- és József Attila lakótelep felől a belvárosba

Nem túl forgalmas utcákon és kerékpárúton át érhető el a Gyáli úti kerékpárúton és vasúti aluljárón át a Könyves Kálmán körút vagy a Népliget. Az Epresedő utcában kerékpársáv, az Ecseri úton kerékpárút található.

Népligettől vagy Vágóhíd utcától többféle módon érhető el a belváros.

- Népliget felé:
Zalaegerszeg utca - Hungária utca - Gyáli út - Napfény utca - Epreserdő utca - Ecseri út

- Könyves Kálmán körút, Vágóhíd utca felé:
Részben kerékpárút, részben kerékpársáv van, illetve a Gyáli úton a közúton halad, de ez a része nem forgalmas. Az aluljáróban tilos kerékpározni.
Útvonalad: Ecseri út - Gyáli út - Könyves Kálmán körút - Albert Flórián utca

A belvárost több úton érheted el:

- A Könyves Kálmán körúti kerékpárúton a Duna felé eléred a Rákóczi hidat, ahol kerékpárúton Budára, vagy a hídfőnél a Duna partjára hajtva a Fővám térig tekerhetsz el.

- A Könyves Kálmán körúton a Stadionok felé kanyarodva a Városliget felé, vagy a Kőbányai úti kerékpárútra csatlakozva az Orczy tér felé juthatsz el, ahonnan a Baross utcai közút vezet el a Nagykörúthoz és Kálvin térhez.
Népligetnél lekanyarodhatsz a Nagyvárad térig (Vágóhíd utca) vezető gyalog-kerékpárútra, vagy az Elnök és Diószeghy utcán át a Baross utca felé.

- A Vágóhíd utcán elindulhatsz a Duna felé, majd Fehér Holló utcán jobbra kanyarodva Haller utca saroktól az egyirányú Tűzoltó utca mentén érheted el a Nagykörutat. Kifelé a Kálvin tér környékéről indulva a Ráday utca - Tompa utca útvonalon haladva tudod megtenni ezt az utat.

 • Kőbánya - Belváros

- Újhegytől az Orczy térig szinte végig kerékpárút vagy kerékpársáv vezet. Kétirányú, ezért a belváros és Kőbánya felé is használható. Ezt az útvonalat a Sibrik Miklós úti kerékpárútról a Gergely utcán át is megközelítheted.

A Könyves Kálmán körúti kerékpárúton elmehetsz a Városliget és a Duna felé is.

Az Orczy térnél a kerékpárútról a Baross utcára kell rátérni, de a Fiumei úton a Keleti pu. felé is mehetsz.
A Baross utca forgalmát Józsefváros kis utcáin is elkerülheted (pl. Práter utca)

Útvonalad: Harmat utca - Sorház utca - Csombor utca - Száraz utca - Szlávy utca - Óhegy - Kápolna utca - Kőbányai út - Baross utca

- Vajda Péter út

A Népligeten keresztül haladó szakaszon a belváros felé haladó buszsávot kerékpárral is lehet használni.

Térkép link itt.

További friss infók:

 

Újpest-Központ és Lehel tér közötti szakaszon

Észak-Pest már most is Budapest egyik legkerékpárosabb része. Újpestről nagyjából fél óra alatt be lehet érni a belvárosba biciklivel, és ezt többféle útvonalon teheted meg. A zavartalan, panorámás duna parti bicikliúttól kezdve a Lehel téri ideiglenes metróvégállomás közvetlen elérését biztosító kerékpársávok és kerékpárutak mellett a Hősök tere, az Andrássy út, de még a Váci úti irodaházak is könnyen elérhetőek. Budára is kerékpárutakon tudsz átmenni, és kelet-nyugati irányban is több kerékpárút közül választhatsz, ha jobbra vagy balra fordulnál.

A Forgách utca vonaláig a MOL Bubi és a Donkey Republic kölcsönözhető bringáit is használhatod.

A Kerékpárosklub által ajánlott útvonalak célpont szerint:

Belváros felé ingázóknak:

 • Váci út – Duna-part (Buda felé Árpád híd és Margit híd, belváros irányába a Parlament felé)
 • Új Palotai út – Göncöl utca – Röppentyű utca – Kassák Lajos utca – Lehel tér - Gogol utca – Duna part (dél felé a Pannónia utcai, észak felé a Hegedűs Gyula utcai kerékpársáv is a Nagykörútig vezet)

Hősök tere, Andrássy út felé ingázóknak:

 • Berlini út / Kámfor utca – Tatai út – Dévényi utca – Vágány utca – Dózsa György út – Hősök tere (tovább az Andrássy úton, vagy a Városliget, Hungária krt. felé)
 • Új Palotai út – Göncöl utca – Röppentyű utca – Kassák Lajos utca – Lehel tér – Bulcsú utca – aluljáró – Bajza utca

Buda felé:

 • Újpesti Vasúti Híd – kapcsolat a Kámfor utca vagy Újpest felől a Tél utcán, Lórántffy Zsuzsanna utcán
 • Árpád híd – kapcsolat a duna parti kerékpárútról, Róbert Károly körúti vagy Szegedi úti kerékpárútról
 • Margit híd – kapcsolat a duna parti kerékpárút felől

Váci úti irodaházakhoz

 • Váci út páros (Duna felőli) oldala: Váci úti kerékpárút – Esztergomi út – Visegrádi utca – Kresz Géza utca
 • Váci út páratlan (keleti) oldala: Madarász Viktor utca – Lomb utca – Angyalföldi út
   

Válaszd ki térképen az útvonaladat:

 

Útvonalmagyarázó videók

Újpest-központból Budára és a Belvárosba a Váci út és Duna-part mentén

Újpest-központból Angyalföldön át a Lehel téri ideiglenes metróvégállomásig, onnan tovább a Duna-part és belváros, vagy az Andrássy út felé

Hamarosan a többi videó is felkerül. Kövesd facebook oldalunkat, Iratkozz fel a Kerékpárosklub Youtube csatornájára, hogy értesítést kapj a feltöltésükről. Ebben a lejátszási listában gyűjtük bringás metrópótlás videóit.

 

Vissza a tetejére

 

Miért üljek biciklire?

Mert kötöttségek nélkül, saját idődet beosztva érhetsz be munkahelyedre, találkozóidra, barátaidhoz a metró lezárása idején - és azon túl is. Nem állsz a dugóban, nem kell parkolóhelyet keresned, nem kell várnod rá.

Bringázni egyszerű, gyors, olcsó közlekedési eszköz. Megbízhatóan, késés nélkül ott lehetsz bárhol, miközben te osztod be a saját idődet. Nem kell rá várni, nem kerülsz dugóba, nem kell parkolóhelyet keresni. Kerékpározni egészséges, a napi mozgás testileg és szellemileg is felfrissít.

Egyre többen ismerik fel, hogy bringázni jó, aminek hatására egyre több kerékpárút és biciklitároló szolgálja ki az így közlekedőket. Egy városi kerékpár nagyjából 2-3 tank benzin árából megvehető, fenntartási költsége pedig minimális.

Ma már cégvezetőktől a szobafestőkig bárkit láthatsz kerékpáron, mindenki megtalálhatja az ő igényeinek, ízlésének megfelelő kerékpárt. A kerékpáros közlekedés télen is az egyik legmegbízhatóbb módja a közlekedésnek.

Tudj meg többet a Kerékpárosklub Kisokosból itt!


Vissza a tetejére

 

Tévhitek a kerékpározásról

Számtalan tévhit kering a kerékpározásról, amit a már bringával járók könnyen megcáfolnak. Pár egyszerű jótanácsot megfogadva te is felfedezheted, hogy a biciklizés nem csak sportos fiatal férfiaknak való, sőt bringával akár öltönyben is elmehetsz egy tárgyalásra, kerékpározni biztonságos, nincs rossz idő, és jó lakattal a biciklidet se lopják el.

Tudj meg többet a Kerékpárosklub Kisokosból itt!

Ha nem hiszel a szövegnek, nézd meg a Cyclechic.hu oldalán, ahol a fentieket képek bizonyítják.

Kerékpárosklub Kisokos PDF-ben (ingyenes)

 

 

Vissza a tetejére

 

Tippek téli bringázáshoz

Egyre többen jönnek rá, hogy a bicikli télen is a legmegbízhatóbb közlekedési eszköz, még hidegben is egyszerű, gyors és olcsó így közlekedni.

Bizonytalan vagy? Fogadd meg téli bringás tippeinket, és nézd meg, hogy csinálják mások. Öltözködési tanácsokat is írtunk itt.

1.) Kelj korábban

Ha korábban indulsz el otthonról, akkor több lehetőséged lesz az időjáráshoz mérten célba érni. Ez a legjobb tanács, amit adhatunk.

2.) A kevesebb néha több

Téli időszakban kerüld a nehéz kosarat, táskákat és más felesleges súlyokat, mivel ezek nehezíthetik a bringád irányíthatóságát. Pakolj kevesebb cuccot, használj csomagtartó táskát!

3.) Láss, és látszódj!

A jó lámpa a téli bringázás kötelező kelléke. Még a nappali órákban is korlátozottak lehetnek a látási viszonyok, ami a biztonságos kerékpározás előfeltétele. Használj fényvisszaverőket, hogy jobban látható legyél!

4.) Engedj a keréknyomásból egy picit

Az enyhébben felpumpált, vagy szélesebb kerék előnyt jelenthet a téli időszakban, mivel jobb a tapadása.

5.) Kanyarodj ívesen

Jobb elkerülni az éles kanyarokat és a hirtelen irányváltoztatást. Inkább nagyobb, ívesebb kanyarokat érdemesebb bevállalni, természetesen amíg az adott forgalmi helyzet lehetővé teszi. Kanyarodás előtt használd a féket – mintha autóban ülnél -, aztán engedd el.

6.) Használd a hátsó féked

Időben kezdj el fékezni. Használd a hátsó féket, viszont engedd el, ha elkezd csúszni a kerék.

7.) Gyakran ellenőrizd a fékeidet

Érdemes gyakran ellenőrizni a fékek kopását. Különösen a felnire tapadó fékek esetében, ugyanis ezek hajlamosak felszedni az útról a jeget és a havat, amely csökkenti a fékezésed hatásfokát, növeli a féktávolságot.

8.) Tarts nagyobb követési távolságot

Csúszós utakon megnő a féktávolság – a kerékpároknál is, mint minden más járműnél – ezért fontos, hogy megtartsuk a kellő távolságot az előttünk lévőtől.

9.) Koncentrálj az útra

Mindig tartsd a figyelmedet az előtted haladón, illetve magán az úton.

10.) Zsírozd be a bringádat

Vannak napok, amikor nincs sok motivációnk felülni egy teljesen lefagyott biciklire. Ez megelőzhető, ha rendszeresen bezsírozzuk az alkatrészeket.
 

>>Hallgasd meg, mit mondanak a már bringázók:

 

Vissza a tetejére

 

Események

Több eseményt is tervezünk a téli szezonban, tavasszal pedig újabb hullámban folytatjuk a kampányt.

Korábbi események:

- Kampánynyitó bringás reggelivel várunk mindenkit november 6-án reggel 8-9 között a Duna Plaza előtti kerékpárúton (Gyöngyösi utca M), ahol fél 9-kor sajtótájékoztatót tartunk, és közösen tekerünk be a Duna parti bicikliúton a Kerékpárosklub irodájáig.

Facebook esemény itt

- Bebiciklizés kezdő bringásoknak: városi kerékpáros közlekedés során különböző utakon különböző helyzetekbe kerülhetsz. Tanuld meg tapasztalt városi bringázóktól, mit érdemes tenni ilyen esetekben. A Bebiciklizésre saját kerékpár nélkül is jöhetsz, és a Donkey Republic biciklijét tekerheted. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

- November 11. 11:00, Lehel tér. Esemény.

- November 18. 11:00, Lehel tér. Esemény.

- November 25. 11:00, Lehel tér. Esemény.

- December 2. 11:00, Lehel tér. Esemény.


- Közös tekerés Újpestről a belvárosba és vissza

Tapasztalt bringások jelentkezését várjuk, akik előre meghirdetett időpontban és útvonalon kísérnének el újoncokat a reggeli vagy esti közlekedésük során. Vállalnál ilyet? Írj az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címre!

Fedezd fel a Metrópótló útvonalait tapasztalt bringások társaságában: hamarosan

- Téli bringás reggeli:

A téli bringázás bátorításának céljából téli bringás reggelit szervezünk. Már bringázol? Számíts a Kerékpárosklub Mikulásra!

Esemény ittnézd meg a tavalyi téli bringás reggeli fotóit, videóját.

Ne maradj le semmiről, kövesd a Metrópótló facebook oldalt!
 

Vissza a tetejére

 

Eddigi eredményeink

2017 szeptemberben részletes listával kerestük meg a Budapesti Közlekedési Központot, amiben az északi Metrópótló útvonalakon kértünk bringázást segítő fejlesztéseket. A BKK nyitott és segítőkész volt, aminek hatására több újításról számolhatunk be. A dokumentumot itt olvashatod, alább pedig pontokba szedtük, mi valósult meg eddig:

A déli szakaszon is kisebb beavatkozásokat javasoltunk a kerékpározni vágyók érdekében. Déli szakasz fejlesztésére tett javaslatainkat itt találod.

Közös kommunikáció:

A BKK kérésünk után felvette a kerékpározást a metrópótlás lehetőségei közé, és információkkal segíti a bringára ülést.

Új bringabarát fejlesztések:

 • Kerékpársáv és kerékpáros nyom az újpesti Berda József utcában - fotó
 • Gyalogos-kerékpáros övezet a XIII. kerületi Lehel Csarnok mögötti parkban a Bulcsú utca és a 14-es villamos között (Kassák Lajos u. folytatása)
 • XIII. ker. Visegrádi utca - Szent István körút: balkanyar. Eddig csak a Margit híd felé lehetett fordulni a körútnál, de javaslatukra engedélyezték a Nyugati felé történő bringás kanyarodást. Ezzel egy Váci utat elkerülő kis forgaémú tengely nyílt mg az Árpád híd és a Nagykörút között egy sarokra a forgalmas Váci úttól. Innen könnyen eljuttok a Bajcsy Zsilinszky úti bringaútra, majd azon tovább a Deák tér, Kiskörút felé. - fotó
 • A Népligetbe csak busszal vagy kerékpárral lehet már behajtani, autóval nem.
 • A dél-pesti MOL Bubi állomások helyszíneinek kialakítását véleményezte a Kerékpárosklub helyi csoportja.

Egyirányú utcák megnyitása kétirányú kerékpározásra:

 • Bulcsú utca (Lehel utca és Bajza utca alagút között) Fotók
 • Lőportár utca. fotó
 • Victor Hugo utca (Visegrádi utca és Kresz Géza utca között) - fotó

B+R parkoló bővítése, kialakítása:

- Új kerékpártámaszok a Lehel térnél. Fotó

Javítások:

 • Váci úti csomópont kerékpársáv átvezetésének felfestése (Gogol u. - Bulcsú u. között) - fotó
 • Kassák Lajos utca védett útvonal, kerékpársávok felfestése (metrópótlástól független beruházás)

 

Vissza a tetejére

 

Csatlakozó cégek, szervezetek

Metrópótló kampányunkhoz a lezárásban érintett cégek is csatlakozhatnak. Ők is segítenek munkatársaik, ismerőseik kerékpárra váltásában plakátok kihelyezésével, közlemények továbbításával.

Várjuk cégek jelentkezését az metropotlo [kukac] kerekparosklub.hu címen.

Vissza a tetejére

 

Vedd rá ismerőseidet, terjeszd kampányanyagainkat!

Segíts terjeszteni a bringás metrópótlás előnyeit! Mit tehetsz?

Terjeszd plakátjainkat! 
A kampánynyitó eseményen vagy irodánkban (XIII. ker. Kárpát u. 48.) találsz plakátokat. Tedd ki őket lépcsőházadban, munkahelyeden, az utcán!

Letölthető plakát

A Kerékpárosklub munkáját 500 Ft adománnyal való támogatás után ajándékba adunk egy ilyen biciklire rögzíthető táblát az irodánkban

Vidd el bringázni ismerőseidet, kollégáidat!

Hívd meg ismerőseidet, rokonaidat a Metrópótló facebook oldal követői közé, hogy minden fontos infóról időben értesülhessenek. Hívd meg őket eseményeinkre!

Vállald be közös tekerések vezetését! Írd meg nekünk (ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu), mikor tudnál kezdő bringásokat elkísérni az útjukon, az időpontokat és helyszíneket facebook eseményben hirdetjük meg.

Számolj be tekeréseidről!
 
Küldj fotós vagy videós írásokat, amiket közzé tehetünk facebook oldalunkon arról, te hogyan pótolod biciklivel a metrót. Egy szelfi a bringaúton pár mondattal már megteszi, a lényeg, hogy személyes legyen. Töltsd fel ezeket a facebook oldalunkra, vagy küldd el emailben!
 
Ha Instagramozol, akkor használd a #metropotlo hashtag-et!
 

Vissza a tetejére

 

Kövesd a Metrópótló híreit!

Maradjunk kapcsolatban:

 

Vissza a tetejére

 


Tetszett a cikk? Maradjunk kapcsolatban!

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!