Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

KERÉKPÁROS TÉVHITEK ÉS A VALÓSÁG

Címkék: gyakorlati tanácsok Kisokos tanácsok tévhitek tippek

„Nincs kerékpárút, az autók között pedig nem lehet tekerni.”

A kerékpár jármű, a kerékpárral közlekedő a forgalom teljes jogú résztvevője.

Nem kell túlságosan tartanod a forgalomtól, csak bele kell tanulnod! Ha megismered, hogy mire kell figyelned, akkor gond nélkül tudsz közlekedni a közutakon szinte bárhol, ahogy ezt a statisztikák szerint Magyarországon már most is háromból két ember rendszeresen teszi.

Először kezdj kisebb, csendesebb utakon és meglátod, fokozatosan hozzászoksz a közlekedéshez. Később már a forgalmasabb utakon is természe- tes módon fogsz tekerni! Ha úgy érzed, hogy segíthet, érdemes egy már tapasztaltabb bringással együtt hozzákezdened.

Ne feledd: az autók között haladva jobban fel tudod venni a forgalom ritmusát, többet látsz a környezetedből és téged is jobban látnak.

„A biciklin megizzadok és koszos leszek.”

Megfelelő sebesség (fokozat) és ruházat megválasztásával az izzadás elkerülhető. 15 km/h-s sebesség mellett a biciklizés kisebb erőkifejtéssel jár, mint a gyors gyaloglás.

Városi kerékpárral átlagos távokon elegáns ruhában is kényelmes a közlekedés, ahogy erre mindennap láthatunk példát nők, férfiak, fiatalabbak és idősebbek körében egyaránt. Egyre többen vesznek elektromos rásegítésű kerékpárt is, ami könnyebbé teszi az utazást.

"Bringáznék, de ilyen levegőben nem egészséges”

Kerékpáron csak a szennyezés forrásának közvetlen közelében vagy kitéve jelentős légszennyezésnek, míg az autóban a szűrő ellenére bejutott káros anyagok csak lassan tűnnek el. Kényelmesen kerékpározva nem szívunk be több levegőt és ezzel együtt káros anyagokat, mint gyalogolva vagy autóban ülve. Kerékpárral rugalmasan tudod megválasztani az útvonalad, könnyebben kerülheted el a szennyezettebb helyeket.

Kutatások igazolták, hogy a kerékpározás során végzett testmozgás egészségügyi haszna többszörösen felülmúlja a légszennyezés okozta esetleges káros hatásokat.

„A bicikliket mindig ellopják”

Csak azokat, amiket nem megfelelően lakatolnak le. Hogy a Te kerékpárod ne ilyen legyen, lapozz a ”HOGYAN LAKATOLJ” témához.

„Rossz időben nem lehet tekerni”

Akkor először próbáld ki jó időben! Később magadtól fogsz rájönni, hogy kerékpározáshoz nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruházat. Egy kellően hosszú sárvédő és egy könnyű esőkabát a táskádban komfortosabbá teszi az esős napokat.

Tudtad?

A gyakori testmozgás - így a kerékpározás - egészségügyi hasznának köszönhetően kevesebbet lehetsz beteg.


Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!

Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.