Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

KERÉKPÁROS TÉVHITEK ÉS A VALÓSÁG

Címkék: gyakorlati tanácsok Kisokos tanácsok tévhitek tippek

„Nincs kerékpárút, az autók között pedig nem lehet tekerni”

A kerékpár jármű, a kerékpárral közlekedő a forgalom teljes jogú résztvevője.

Ha az úttesten haladsz, az autóvezetők folyamatosan látnak. Nem kell tartanod a forgalomtól, csak bele kell tanulnod! Ha megismered, mire kell figyelned, akkor gond nélkül tudsz közlekedni az úttesten, ahogy ezt már most is ezer és ezer ember teszi.

Először kezdj kisebb, csendesebb utakon és meglátod, fokozatosan hozzászoksz a közlekedéshez. Később már a forgalmasabb utakon is természetes módon fogsz tekerni! Ha úgy érzed, hogy segíthet, érdemes egy már tapasztaltabb bringással együtt hozzákezdened.

"Bringáznék, de ilyen levegőben nem egészséges”

Kerékpáron csak a szennyezés forrásának közvetlen közelében van kitéve jelentős porszennyezésnek, míg az autóban a szűrő ellenére bejutott porszennyezés csak lassan tűnik el, hosszú perceken keresztül kering.

A kerékpározók valójában kisebb károsanyag-koncentrációt lélegeznek be az alacsonyabban és a forgalom közepén elhelyezkedő gépkocsivezetőknél, ráadásul a kerékpárral közlekedő rugalmasan tudja megválasztani útvonalát, könnyebben kerülheti el a szennyezettebb útvonalakat.

Nem beszélve arról, hogy a testmozgás egészségi haszna jóval nagyobb, mint a légszennyezés okozta veszélyek. Városaink levegője nem éppen friss és üde – azonban attól, hogy nyeregben ülsz, miért lenne károsabb? Ha nem sportosan, hanem kényelmesen kerékpározunk, nem szívunk be több levegőt és ezzel együtt káros anyagokat, mint gyalogolva!

„A bicikliket mindig ellopják”

Csak azokat, amik nem megfelelően vannak lelakatolva! Hogy a Te kerékpárod ne ilyen legyen, lapozz a ”HOGYAN LAKATOLJ” témához.

„Rossz időben nem lehet tekerni”

Akkor először próbáld ki jó időben! Később magadtól fogsz rájönni, hogy kerékpározáshoz nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruházat.

„A biciklin megizzadok és koszos leszek”

Megfelelő sebesség és ruházat megválasztásával az izzadás elkerülhető. 15 km/h-s sebesség mellett a biciklizés kisebb erőkifejtéssel jár, mint a gyors gyaloglás! Városi kerékpárral átlagos távokon elegáns ruhában is kényelmes a közlekedés, ahogy erre mindennap láthatunk példát az utakon.

Tudtad?

A gyakori testmozgás - így a kerékpározás - egészségügyi hasznának köszönhetően kevesebbet lehetsz beteg.

Fotó: Cyclechic.huFigyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.