Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

HOL SZABAD KERÉKPÁROZNI

Címkék: behajtani tilos busz-kerékpársáv buszsáv egyirányú utca gyakorlati tanácsok gyalog-kerékpárút kerékpáros nyom kerékpársáv kerékpárút Kisokos kresz tanácsok tippek

• Az úttesten

Az esetek többségében kerékpárral az úttesten kell és érdemes közlekedned, hacsak nem tilos az adott útszakaszon.

• Kerékpárúton

Ha az út mellett van kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút, akkor csak azon szabad kerékpározni. Kivétel: ha az úttesten kerékpáros nyom (piktogram) van felfestve, ugyanis ebben az esetben a kerékpárúttal párhuzamos úttesten is szabad kerékpározni. A megengedett legnagyobb sebesség kerékpárúton 30 km/h.

A kerékpárút kereszteződéseiben nem mindig a kerékpárúton érkezőknek van elsőbbsége, az elsőbbségi viszonyokat jelzőlámpa vagy tábla szabályozza! Ha elsőbbséged van, akkor is győződj meg előbb arról, hogy megadják azt, és csak utána hajts be a kereszteződésbe!

• Kerékpársávban

Ha az úttesten van felfestett kerékpársáv (sárga színű szaggatott vagy folyamatos felfestés), akkor csak itt szabad kerékpározni. A kerékpársáv egyirányú közlekedésre szolgál, és minden esetben a kerékpáros menetirány szerinti jobb oldalon van. Nemcsak szabálytalan, hanem veszélyes is szembe menni a forgalommal.

• Nyitott kerékpársávban

A nyitott kerékpársávra (fehér színű szaggatott vonal) ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kerékpársávra, három kivétellel:
1. Kerékpárral el szabad hagyni például balra kanyarodás előtt.
2. Rövid ideig, a kerékpározónak elsőbbséget adva más járművekkel is ráhajthatnak.
3. Járművel a jobbra bekanyarodást a nyitott kerékpársávról kell végrehajtani.

• Kerékpárosok által is használható autóbusz forgalmi sávban

Csak abban a buszsávban szabad kerékpározni, ahol ezt tábla engedélyezi, ilyen esetekben általában kerékpáros piktogramokat is festenek az útra. Amennyiben engedélyezett kerékpárral a buszsáv használata, akkor ebben a forgalmi sávban kell kerékpárral haladni. Amennyiben nem szerepel a táblán kerékpáros kiegészítő jelzés, akkor tilos a buszsávban kerékpározni! (Lásd a tiltásoknál.)

• Gyalog- és kerékpárúton


A gyalogosok (különösen a gyerekek és kutyák) kiszámíthatatlan mozgására, hirtelen előbukkanására mindig számítanunk kell, ezért a megengedett legnagyobb sebesség 20 km/h.
A gyalog-kerékpárút használata általában kötelező, azonban, ha ott a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, vagy a párhuzamos úttesten van felfestett kerékpáros nyom, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek.

• Gyalogos és kerékpáros zónában

Gyalogos-kerékpáros zónában a kerékpárral közlekedők számára kijelölt részen a megengedett sebesség 20 km/h, a zóna többi részén 10 km/h. Egyébként ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mint amelyek a gyalog-és kerékpárútra.

• Kerékpáros nyomon

Az úttestre festett kerékpáros piktogramokból kialakított burkolati jelek sora a kerékpárosok számára jelzi az úttesten javasolt pozíciót, egyúttal a többi járművezetőt figyelmezteti a kerékpárosok jelenlétére. Amennyiben ilyen nyom van felfestve az úttestre, akkor a párhuzamos kerékpárút, illetve gyalog-kerékpárút használata nem kötelező.

Természetesen az úttesten elfoglalt pozíció csak javaslat, tehát el lehet térni tőle, valamint más járművek is ráhajthatnak, mivel nem jelent külön sávot.

• Leállósávon vagy kerékpározásra alkalmas útpadkán

Leállósávnak nevezzük az úttest szélét jelző vonaltól jobbra eső aszfaltozott területet, amely legalább 2 méter széles. Az útpadka szintén az úttest szélét jelző vonaltól jobbra van, de bármilyen szélességű lehet és nincs ellátva útburkolattal. Ha az útpadka csak szakaszosan járható, akkor azt kerékpárral nem kötelező igénybe venni.

• Kétirányú kerékpáros közlekedés számára megnyitott egyirányú utca

Egyirányú utcába a forgalommal ellenkező irányból abban az esetben szabad behajtani, ha azt kiegészítő tábla engedi. Ez esetben a menetirányunk szerinti jobb oldalon kell haladni, ha van felfestett kerékpársáv, akkor azon.


Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.