Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

A JOBBRA TARTÁS KÉRDÉSE

Címkék: gyakorlati tanácsok jobbratartás Kisokos tanácsok tippek


A Magyar Kerékpárosklub lobbierejének is köszönhetően KRESZ már nem kötelezi arra a kerékpárosokat, hogy mindig szorosan az út jobb szélén haladjanak, ezt sokszor érdemes kihasználni. Nagyon gyakran biztonságosabb elfoglalni a sávot, vagy legalább kissé balra tartani, mint rátapadni a jobb oldali padkára.

A kerékpározás azonban nem forgalomlassító sztrájk, ezért nem foglalhatjuk el mindig a teljes sávot. A megfelelő helyzet a sávon belül sok mindentől függ: az út szélességétől, a kátyúktól, az autók sűrűségétől és sebességétől, a te sebességedtől. A konkrét közlekedési helyzetek tárgyalásakor részletesebben kifejtjük, hogy mikor kell különösen ügyelned arra, hogy ne szorosan az út jobb szélén közlekedj.

Sokan nem mernek a sáv közepe felé húzódni, és szorosan a szegély mellett haladnak, mert félnek a hátulról jövő autóktól. Ez a helyezkedés azonban arra csábítja a járművezetőket, hogy a megfelelő oldaltávolság tartása nélkül sávon belül előzze- nek. Egyre kevésbé jellemző, hogy a nem szorosan jobbra tartó kerékpárosokra rádudálnának, de néha sajnos előfordul. Ennek oka vagy a KRESZ hiányos ismerete, vagy az, hogy a gépjármű- vezetők nem gondolnak bele abba, hogy így biztonságosabb kerékpározni.

A sáv elfoglalása különösen körforgalmakban működik jól. Az általában lassabb forgalom tempóját nem nehéz felvenni, a sáv közepén jól látható vagy az autósok számára, és megelőzheti, hogy elüssenek jobbra kanyarodáskor.

Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.