Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

KERÉKPÁRRAL KERESZTEZŐDÉSBEN

Címkék: elsőbbség gyakorlati tanácsok Kisokos tanácsok tippek

JOBBKERESZT


Egy kocsi kihajt egy oldalsó utcából, parkolóból vagy kocsikihajtóból jobbról. Megeshet, hogy nem adják meg neked az elsőbbséget.

Hogyan előzd meg a bajt:

 • Lassíts, teremts szemkontaktust a keresztező jármű vezetőjével!
   Ha neked van elsőbbséged, győződj meg róla, hogy meg is fogják adni azt. Amennyiben nem tudsz szemkontaktust teremteni a sofőrrel, (különösen éjszaka), lassíts le annyira, hogy teljesen meg tudj állni, ha szükség van rá. Sokszor a szabálytalanul parkoló autók miatt takarásba kerülhetsz, ebben az esetben is lassíts! Ha nem látsz elsőbbséget szabályozó táblát, akkor jobbkezes kereszteződésről van szó, ahol neked kell elsőbbséget adnod a jobbról jövő járműnek.
 • Legyél mindig jól látható!
  Ha éjszaka vagy rossz látási viszonyok között kerékpározol, mindenképpen használj világítást, lakott területen kívül láthatósági mellényt.
 • Ne tarts szorosan jobbra!
   Figyeld meg az ábrán a piros és a zöld kerékpárost. Amikor a jobbról érkező járművezető a forgalmat figyeli, nem a sáv szélére néz, hanem a közepére a többi kocsit figyelve. Minél inkább balra helyezkedsz el, annál nagyobb a valószínűsége, hogy észrevesz. Amennyiben az autós mégsem vesz észre, és elindul, akkor balrább haladva több időd van kitérni előle, mintha közvetlenül a padka mellett közlekednél.
 • Ne járdázz!
  A gépjárművezetők nem számítanak arra, hogy a járdán feltűnik egy kerékpáros. Amennyiben mégis járdán közlekedve érkezel kereszteződéshez, sose ugrass le nagy sebességgel a zebrára! A KRESZ szerint akkor van elsőbbséged a járdáról érkezve, ha a sarkon leszállsz és áttolod a biciklit.BALKANYAR

Egy úton balra szeretnél kanyarodni, azonban sorban húznak el balról melletted az autók. Kétféleképp oldhatod meg a balra kanyarodást: közvetlenül (folytonos vonallal jelölve) és közvetetten (szaggatott vonallal jelölve). Ha nagy forgalmú útvonalat keresztezel, akkor ajánlott a közvetett megoldás alkalmazása.

1. Közvetlen kanyarodás:

Közvetlen balra kanyarodásnál a forgalmi sáv bal oldalára sorolsz (vagy a megfelelő kanyarodósávba), majd a szembejövőknek elsőbbséget adva balra kanyarodsz.

Amire ilyenkor ügyelned kell:

 • Legyél mindig jól látható!
  Nagyon fontos, hogy ilyenkor jól látható legyél, és a kanyarodási szándékodat is jól láthatóan jelezd.
 • Ne tarts szorosan jobbra!
   Sőt, próbálj a sáv bal felére húzódni, így elkerülheted, hogy balról előzzenek.
 • A kanyarodási szándékod mindig jelezd!
  Egy jól látható balra mutató karjelzéssel elriasztod a gépjárművezetőket attól, hogy kanyarodás közben esetleg megelőzzenek, hiszen látják, hogy mik a szándékaid. A közvetlen kanyarodást csak kis forgalmú utakon ajánlott. Természetesen minden esetben nézz először hátra. Nagyobb forgalmú (többsávos) utakon, ha nem tudjuk megoldani a szabályos besorolást a kereszteződés előtt, akkor közvetve érdemes kanyarodni.

2. Közvetett kanyarodás:

A közvetett módszert az ábrán láthatod.

A közvetett balkanyarnál egyenesen áthaladunk a kereszteződésen, majd a túloldalon beállunk a keresztező útra és a megfelelő időben átkelünk.

Tudtad?

A tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésnél a kerékpárosnak, amennyiben balra kíván továbbhaladni, a keresztező út menetirány szerinti jobb oldalán közlekedő járművekhez kell besorolnia és az útkereszteződésen áthaladnia. Az elsőbbségi viszonyokat ez a tábla nem szabályozza.Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.