Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

BRINGÁS KRESZ TÉVHITEK

Címkék: Kisokos kresz szabályok tanácsok tévhitek tippek

“A lámpa ajánlott, de nem kötelező.”
 Nem igaz, a világítás kerékpáron is kötelező. Az első és hátsó világítás talán a legfontosabb kerékpártartozék. Világítás hiányában éjszaka teljesen láthatatlan lehetsz. Az első világítás ugyanolyan fontos, mint a hátsó, hogy a szembejövők is lássanak bennünket. Ne csak koromsötétben használj lámpát, hanem már szürkülettől és rossz látási viszonyok között is!

A kötelező biciklis tartozékok listáját itt találod.

“Egy sör nem sör.”
 A KRESZ szerint bizonyos esetekben lehet minimális mennyiségű alkoholt fogyasztani, de mi nem javasoljuk. Ha mégis iszol, tekerj lassan, a megszokottnál is óvatosabban. Tévhit, hogy a rendőrök a kerékpárosokat nem szondáztatják. De ne csak a bírság elkerülése miatt, hanem leginkább saját és mások biztonsága érdekében közlekedj mindig járművezetésre alkalmas állapotban és körültekintően.

“A járdán szabad biciklizni.”
 Nem igaz, a járdán általában tilos kerékpározni! Lakott területen csak ott szabad járdán kerékpárral közlekedni, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, és akkor is csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel. Fontos még tudni, hogy amennyiben egy úton tilos kerékpározni, az nem jelenti azt, hogy akkor ott a járdán szabad kerékpározni, kivéve 12 éven aluliaknak főút mellett.

Járdázásról itt olvashatsz még.

“Egymás mellett is szabad kerékpározni”
 Nem igaz, közúton általában nem szabad egymás mellett kerékpározni, csak önálló kerékpárúton ad erre lehetőséget a KRESZ.

“Bringával jó kutyát sétáltatni”
 A KRESZ viszont tiltja, hogy kerékpáron ülve állatot vezess. Lehet, hogy kényelmes, de balesetveszélyes, nem csak számodra, hanem a többi közlekedő, sőt, a kutyád számára is.

“Ha nincs rajtam sisak, megbüntet a rendőr.”
 Bukósisak viselése csak akkor kötelező, ha lakott területen kívül 40 km/óra feletti sebességgel kerékpározol.(A megengedett maximális sebesség ebben az esetben 50 km/h, de csak akkor, ha utast nem szállítasz. Részletesebben a sebességkorlátokról itt olvashatsz.)
Bukósisak viselése tehát az esetek többségében nem kötelező, de gyerekeknek és sportoláshoz ajánlott. Sisakviselésről részletesen Kisokos sisakokkal foglalkozó oldalán olvashatsz.

„Egyirányú utcában bárhol bringázhatok kétirányban.”
 Nem igaz, a KRESZ ezt csak kiegészítő tábla esetén engedélyezi, lásd Hol szabad kerékpározni rész. Az engedélyezett esetekben is legyünk nagyon óvatosak, viszonylag új a szabály, sok gépjárművezető nem szokta még meg.

“A kerékpárutak vagy gyalog- és kerékpárutak használata nem kötelező”
A kerékpárutakat, valamint a gyalog- és kerékpárutakat kötelező használni, kivéve ha az ezzel párhuzamos úttesten kerékpáros nyom is található. A gyalog- és kerékpárutakra vonatkozóan még egy kivétel szerepel a KRESZ-ben: ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek. Sajnos vannak rosszul tervezett és épített kerékpárutak. Ezek használata sokszor veszélyes lehet, erről a a “Hogyan közlekedj” rész “Kerékpárutak” fejezetében olvashatsz.


"Zebrán tilos kerékpározni"
A KRESZ nem tiltja, hogy átgurulj a zebrán. Elsőbbség viszont csak akkor jár neked, ha leszállsz és áttolod. A zebrán vigyázz a gyalogosokra, ezt pedig leszállva tudod leginkább megtenni. Az is előírás, hogy a zebrán nem veszélyeztetheted a gyalogosokat.


Romantikus, de nem szabályos.Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.