Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

BRINGÁS KRESZ TÉVHITEK

Címkék: Kisokos kresz szabályok tanácsok tévhitek tippek

„Minek a lámpa, látok anélkül is!”
A megfelelő világítás nem csak ahhoz kell, hogy te lásd az utad. Az első és hátsó világítás láthatóvá tesz a többi közlekedő számára, világítás nélkül láthatatlan vagy. Ne csak koromsötétben használj lámpát, hanem már szürkülettől és rossz látási viszonyok között is!
A kötelező biciklis tartozékok listáját itt találod.

“Egy sör nem sör.”
A KRESZ szerint legfeljebb annyi alkoholt fogyaszthatsz kerékpározás előtt, hogy „a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban” maradj. Mivel az alkoholfogyasztás megváltoztatja az ítélőképességed, növeli a reakcióidőd, rontja az egyensúlyérzéked, mi nem javasoljuk. Ha mégis iszol, tekerj lassan, a megszokottnál is óvatosabban. Tévhit, hogy a rendőrök a kerékpárral közlekedőket nem szondáztatják. De ne csak a bírság elkerülése miatt, hanem leginkább saját és mások biztonsága érdekében közlekedj mindig járművezetésre alkalmas állapotban és körültekintően.

“A járdán szabad biciklizni.”
Nem igaz, a járdán általában tilos kerékpározni. Lakott területen csak ott szabad, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan (pl. úttest teljes lezárása, úttestre dőlt fa és egyéb kivételes esetekben), és akkor is csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül legfeljebb 10 km/h sebességgel. Fontos még tudni, hogy amennyiben egy úton tilos kerékpározni, az nem jelenti azt, hogy ott a járdán szabad kerékpározni – kivéve 12 éven aluliaknak, főútvonalon.

Járdázásról itt olvashatsz még.

“Egymás mellett is szabad kerékpározni”
Nem igaz, általában nem szabad egymás mellett kerékpározni. Csak kerékpárúton (és gyalog- és kerékpárúton) ad erre lehetőséget a KRESZ, de ebben az esetben is csak akkor, ha a szemből jövőket vagy mögöttünk haladókat nem akadályozzuk (pl. minket előzni kívánó kerékpárost).

“Bringával jó kutyát sétáltatni”
A KRESZ tiltja, hogy kerékpáron ülve állatot vezess. Lehet, hogy kényelmes, de balesetveszélyes, nemcsak számodra, hanem a többi közlekedő, sőt a kutyád számára is.

„A kerékpárutak vagy gyalog- és kerékpárutak használata nem kötelező.”
A kerékpárutakat, valamint a gyalog- és kerékpárutakat kötelező használni, kivéve, ha az ezzel párhuzamos úttesten kerékpáros nyom is található. A gyalog- és kerékpárutakra vonatkozóan még egy kivétel szerepel a KRESZ-ben: ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok tovább haladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek. Sajnos vannak rosszul tervezett és épített kerékpárutak. Ezek használata sokszor veszélyes lehet, erről a „Hogyan közlekedj” rész KERÉKPÁRUTAK fejezetében olvashatsz.

„Zebrán tilos kerékpározni.”
A KRESZ nem tiltja, hogy átgurulj a zebrán. Több okból sem ajánlott azonban a zebrán áttekerés:

  • elsőbbséged csak gyalogosként van, azaz, ha leszállsz és áttolod
  • a gyalogátkelőhelyet megközelítő járművezetők nem számítanak a hirtelen, a gyalogostempónál gyorsabban érkező kerékpározókra
  • a KRESZ szerint a zebrán áthaladó gyalogosokat más jármű nem zavarhatja.

A zebrán is vigyázz a gyalogosokra, ezt pedig leszállva tudod leginkább megtenni.

“Ha nincs rajtam sisak, megbüntet a rendőr.”
Bukósisak viselése csak akkor kötelező, ha lakott területen kívül 40 km/óra feletti sebességgel kerékpározol.(A megengedett maximális sebesség ebben az esetben 50 km/h, de csak akkor, ha utast nem szállítasz. Részletesebben a sebességkorlátokról itt olvashatsz.)
Bukósisak viselése tehát az esetek többségében nem kötelező, de gyerekeknek és sportoláshoz ajánlott. Sisakviselésről részletesen Kisokos sisakokkal foglalkozó oldalán olvashatsz.

„Gyalogosoknak semmi keresnivalójuk a kerékpárúton!”
Nem igaz. Ha a kerékpárút mellett közvetlenül nincs járda, a gyalogosok a kerékpárúton is haladhatnak. Az érkezésed időben jelzése csengővel és a lassítás a békés egymás mellett közleke- dést segítheti.

„Egyirányú utcában bárhol bringázhatok kétirányban.”
 Nem igaz, a KRESZ ezt csak kiegészítő tábla esetén engedélyezi, lásd Hol szabad kerékpározni rész. Az engedélyezett esetekben is legyünk nagyon óvatosak, viszonylag új a szabály, sok gépjárművezető nem szokta még meg.
Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.