Tagsági akció 2020 tél

Teremts szemkontaktust

Amellett, hogy jól látszódsz, fontos megbizonyosodnod arról, hogy ténylegesen észre is vettek. Ehhez legnagyobb segítséged a szemkontaktus.

A közlekedők tekintetéből következtetni lehet a szándékaikra. Keresd a másik tekintetét, így arról is megbizonyosodhatsz, hogy ténylegesen észrevettek. Ha például egy kereszteződésben neked van elsőbbséged, mindenképp keresd a szemkontaktust a keresztező jármű vezetőjével. Ha látod, hogy nem néz rád, hanem a másik irányba fordítja a fejét, vagy épp telefonál, lassíts le, hogy meg tudj állni.

A szándékok jelzésére a szemkontaktus mellett természetesen vannak egyéb bevett módok is. Ha irányt változtatsz, mindenképp jelezd karjelzéssel. Ha sávot váltasz, vagy kikerülsz valamit, előtte mindig nézz hátra, és szintén jelezz karoddal! A tükör használata is hasznos lehet, azonban nem helyettesíti a hátranézést! Ha kezdő biciklis vagy, mindenképp gyakorold a hátranézést, mert kell egy kis gyakorlat ahhoz, hogy hátranézés közben is egyenesen tud haladni, tartva az eredeti irányt.

 


Tetszett a cikk? Maradjunk kapcsolatban!

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

 

 

Töltsd le a teljes Kisokost PDF formátumban!