Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

HOL TILOS KERÉKPÁROZNI

Címkék: behajtani tilos buszsáv gyakorlati tanácsok gyalogos övezet járda Kisokos kresz tanácsok tippek

• Járdán

Járdán tilos kerékpározni, kivéve:

1. 12 éves kor alatt, főútvonalon haladva. Mivel a 12 évnél fiatalabb gyerekek főútvonalon még nem kerékpározhatnak, ezért ők haladhatnak a párhuzamos járdán legfeljebb 10 km/h sebességgel.

2. Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, közlekedhetsz a járdán. De csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel.

• Gyalogúton

Amennyiben egyéb tábla ezt nem engedélyezi, akkor gyalogúton tilos kerékpározni.

• Gyalogos zónában

Amennyiben egyéb tábla ezt nem engedélyezi, a gyalogos zónában tilos kerékpározni. Ha a kiegészítő tábla csak bizonyos időszakokban tiltja a behajtást, akkor a többi időszakban legfeljebb 10 km/h sebességgel szabad kerékpározni. A kerékpárt tolni természetesen mindig szabad.

• Tilos kerékpározni autópályán és az „autóút” táblával jelölt úton.

• Kerékpárral behajtani tilos

Az ilyen táblával jelölt szakaszokra értelemszerűen nem szabad kerékpárral behajtani. A kerékpárt tolva már gyalogosnak minősülünk, tehát az ilyen táblával jelzett helyen szabad tolni a kerékpárt.

• Mindkét irányból behajtani tilos

Ennél a táblánál ugyancsak tilos kerékpárral behajtani, kivéve, ha a következő kivételt jelző tábla valamelyike szerepel a fenti tábla alatt: „kivéve kerékpár”, „kivéve taxi”, „kivéve engedéllyel”, „kivéve... (tömegközlekedési vállalat)”.

• Behajtani tilos

Egyirányú utcába értelemszerűen tilos a forgalommal ellenkező irányból behajtani kerékpárral is, kivéve, ha az alábbi, kerékpárt jelző kiegészítő tábla ezt megengedi. Ez utóbbi esetben szigorúan az úttest jobb oldalán kell haladni kerékpárral, ha van felfestett kerékpársáv, akkor ott. A tévhitekkel ellentétben továbbra is csak akkor szabad ellenirányba behajtani, ha a kiegészítő tábla ezt megengedi! Kiegészítő tábla hiányában ne hajtsunk be az egyirányú utcába forgalommal szemben, ugyanis a keresztező utcákban közlekedők nem számítanak az ellenkező oldalról érkező kerékpárosokra!

• Buszsávban

Amennyiben ezt külön nem engedélyezik, tilos a buszsávban kerékpározni. Ahol a jobb szélső sáv a buszsáv, ott az ettől balra eső első forgalmi sávban kell haladni. Tehát jobbról is és balról is járművek haladhatnak el mellettünk, ami nagymértékben csökkentheti a biztonságérzetünket, és valóban nem egy ideális helyzet – érdemes ilyenkor kerékpárral más útvonalat választani. Ide kapcsolódó további gyakorlati tanácsokat a Hogyan közlekedj részben olvashatsz.Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.