Támogasd adód 1%-ával a klubot!

Hol tilos kerékpározni


  Járdán 

Járdán tilos kerékpározni! Két kivétel van:

Az első: Mivel a 12. évnél fiatalabb gyerekek főútvonalon még nem kerékpározhatnak, ezért ők haladhatnak a párhuzamos járdán, legfeljebb 10 km/h sebességgel.

A másik kivétel: lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, közlekedhetsz a járdán. De csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel.

 

  Gyalogúton 


Amennyiben egyéb tábla ezt nem engedélyezi, akkor gyalogúton tilos kerékpározni.

 

 

 

 

  Gyalogos zónában 


Amennyiben egyéb tábla ezt nem engedélyezi, akkor gyalogos zónában tilos kerékpározni. Ha a kiegészítő tábla csak bizonyos időszakokban tiltja a behajtást, akkor a többi időszakban legfeljebb 10 km/h sebességgel szabad kerékpározni. A kerékpárt tolni természetesen mindig szabad.

 

 
 
 
 Tilos kerékpározni autópályán és az „autóút” táblával jelölt úton.
 
 
 Kerékpárral behajtani tilos 

 

Az ilyen táblával jelölt szakaszokra értelemszerűen nem szabad kerékpárral behajtani. A kerékpárt tolva már gyalogosnak minősülünk, tehát az ilyen táblával jelzett helyen szabad tolni a kerékpárt. 

 

 

  Mindkét irányból behajtani tilos
 


 

Ennél a táblánál ugyancsak tilos kerékpárral behajtani, kivéve, ha valamilyen kivételt jelző tábla szerepel a fenti tábla alatt.

 

Ahol a buszoknak vagy taxiknak engedélyezett a behajtás, oda kerékpárral is be szabad hajtani. Értelemszerűen, ha a tábla alatt a „kivétel kerékpárral” kiegészítő tábla szerepel, szintén be lehet hajtani kerékpárral.

 

 

  Behajtani tilos 


Egyirányú utcába értelemszerűen tilos a forgalommal ellenkező irányból behajtani kerékpárral is, kivéve, ha az alábbi, kerékpárt jelző kiegészítő tábla ezt megengedi. Ez utóbbi esetben szigorúan az úttest jobb oldalán kell haladni kerékpárral, ha van felfestett kerékpársáv, akkor ott. A tévhitekkel ellentétben továbbra is csak akkor szabad ellenirányba behajtani, ha a kiegészítő tábla ezt megengedi! Kiegészítő tábla hiányában ne hajtsunk be az egyirányú utcába forgalommal szemben, ugyanis a keresztező utcákban közlekedők nem számítanak az ellenkező oldalról érkező kerékpárosokra!

 

 

 

 

 

  Buszsávban 

Amennyiben ezt külön nem engedélyezik, a buszsávban tilos kerékpározni. Ahol a jobb szélső sáv a buszsáv, ott az ettől balra eső első forgalmi sávban kell haladni. Tehát jobbról is és balról is járművek haladhatnak el mellettünk, ami csökkentheti a biztonságérzetünket, és valóban nem ideális helyzet  - érdemes ilyenkor kerékpárral más útvonalat választani. Ha mégis ilyen helyzetbe kerülünk, akkor a tőlünk jobbra eső buszsávban autóbuszok, taxik, segédmotoros kerékpárok, motorkerékpárok, és a jobbra kanyarodáshoz felkészülő egyéb járművek elhaladására kell számítani.

 

 

 


 

Töltsd le a teljes Kisokost PDF formátumban!

 

 

 

 Tetszett a cikk? Maradjunk kapcsolatban!

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!