Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

LÁTHATÓSÁG

Címkék: gyakorlati tanácsok Kisokos lámpa lámpahasználat tanácsok tippek világítás

Sötétben a világítás nélküli biciklis láthatatlan.


Legyél látható: legyen a bicikliden macskaszem (elöl fehér, hátul piros), a kerekeiden küllőprizma és/vagy fényvisszaverő csík a gumik mindkét oldalán, elöl és hátul pedig már szürkülettől használj villogót vagy lámpát!

Lámpákból olyan típusokat szerezz be, amelyek könnyen le- és feltehetőek a kerékpárra, hogy azokat mindig magadnál tudd tartani. Nemcsak környezetbarátabb, de hosszú távon olcsóbb is, ha tölthető akkumulátoros (pl. USB-ről tölthető) lámpát veszel, ezeknek a fényereje is általában jobb az elemes lámpákénál.

Minden útra vidd magaddal a lámpáidat, mert ha sokáig kell maradnod, előfordulhat, hogy közben besötétedik. Indulás előtt ellenőrizd a lámpáid fényerejét. Legyen a bicikliden macskaszem (elöl fehér, hátul piros), a kerekeiden küllőprizma és/vagy az abroncson reflexcsík, elöl és hátul pedig már szürkülettől használj villogót vagy lámpát!

A fényvisszaverő mellény vagy ruházat használata lakott területen kívül sötétedés után vagy rossz látási viszonyok között kötelező. Ez lehet a jól ismert mellény, vagy egyéb megfelelő nagyságú fényvisszaverő felülettel ellátott ruházat. Könnyen beszerezhetők fényvisszaverő anyagból készült matricák, ruházatra, táskára csatolható kiegészítők is, amikkel szintén fokozhatod a láthatóságod.

Tudtad?
A LED-es villogók akár több hónapot is kibírnak elemcsere nélkül. Érdemes azonban újratölthető elemeket venni, így egyszeri beruházással évekig nem kell erre költened. Az elemes lámpákon kívül használhatsz dinamós, agydinamós, indukciós és napelemes lámpákat is, melyekhez még elem sem kell.

Még egy tipp:


Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.