Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

A KERÉKPÁR KARBANTARTÁSA ÉS ELLENŐRZÉSE

Címkék: gyakorlati tanácsok Kisokos szerelés tanácsok tippek

Ha már rendelkezel saját kerékpárral, néhány alapvető javítást te is el tudsz végezni, de ajánlott szakszervizhez fordulni használattól függően átlagosan félévente, hosszabb kihagyás után pedig mindenképp. Szintén célszerű tisztán tartani a kerékpárt. A rendszeres karbantartás nemcsak a kerékpár élettartamát hosszabbítja meg, de kényelmesebb és főleg biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé. A kerékpározás olcsó közlekedési mód, de minimális fenntartási (pl. rendszeres szervizelés) költségekkel számolnod kell. Indulás előtt ellenőrizzük a kerekek nyomását, a fékek és a lámpák működését.

Ha otthon egyáltalán nem rendelkezünk szerszámmal, érdemes egy kifejezetten kerékpárosoknak készült multifunkcionális szerszámot beszerezni. Ez olyan, mint egy kis svájci bicska sok- sok funkcióval, amellyel az alapvető karbantartás és szervizelés elvégezhető.

Amiket magad is egyszerűen elvégezhetsz:

  • Fék: érdemes néha ellenőrizned, hogy mennyire koptak el a fékpofák/fékbetétek, és újra beállítani a fékeket. Ha teljesen elkoptak, pár perc alatt le tudod ezeket cserélni.
  • Lánc: a láncot érdemes rendszeresen olajozni. Ne várd meg, míg berozsdásodik, vagy nyikorogni kezd, mert az a láncon kívül a lánckerekeknek sem jó.
  • Kerék: a kerekeket mindig az ajánlott keménységűre pumpáld fel – az ideális nyomásérték általában az abroncsok oldalán van feltüntetve. Télen lehetnek valamivel laposabbak az abroncsok, hogy minél nagyobb felületen tudjanak tapadni az úttesten, nagyobb eséllyel birkózva meg a csúszásveszéllyel.
  • Télen: különösen fontos a kerékpár gondozása, erre vonatkozó tippeket a kerekparosklub.hu/teli-karbantartas oldalon találhatsz.

Ha hosszabb túrára mész, esetleg nagyobb távolságokat teszel meg kerékpárral, a következő javításhoz és karbantartáshoz szükséges alapfelszerelést ajánljuk:

  • multifunkcionális szerszám (multitool)
  • pumpa
  • gumileszedők és defektjavító készlet
  • tartalék gumibelsők

Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.