Támogasd adód 1%-ával a klubot!

A kerékpár karbantartása


Ha már rendelkezel saját kerékpárral, néhány alapvető javítást te is el tudsz végezni, de ajánlott szakszervizhez fordulni használattól függően átlagosan félévente, hosszabb kihagyás után pedig mindenképp. Szintén célszerű tisztán tartani a kerékpárt. Indulás előtt ellenőrizük a kerekek nyomását, a fékek és a lámpák működését.

Ha otthon egyáltalán nem rendelkezünk szerszámmal, érdemes egy kifejezetten kerékpárosoknak készült multifunkcionális szerszámot beszerezni. Ez olyan, mint egy kis svájci bicska sok-sok funkcióval, mellyel szinte az összes alapvető munkálat elvégezhető.

Amiket magad is egyszerűen elvégezhetsz:

  • fék: Érdemes néha ellenőrizned, hogy mennyire koptak el a fékpofák, és újra beállítani a fékeket. Ha teljesen elkoptak, pár perc alatt le tudod ezeket cserélni.
  • lánc: A láncot érdemes rendszeresen olajozni. Ne várd meg, míg berozsdásodik, vagy nyikorogni kezd, mert az a láncon kívül a fogaskerekeknek sem jó.
  • kerék: A kerekeket mindig az ajánlott keménységűre pumpáld fel - általában az abroncsok oldalán feltüntetnek a gyártók egy ideális nyomásértéket. Télen lehetnek valamivel laposabbak az abroncsok, hogy minél nagyobb felületen tudjanak tapadni az úttesten, nagyobb eséllyel bírkózva meg a csúszásveszéllyel.

 


Tetszett a cikk? Maradjunk kapcsolatban!

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

 

 

Töltsd le a teljes Kisokost PDF formátumban!