Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

MIRE FIGYELJÜNK A KERÉKPÁRUTAKON?

Címkék: bicikliút elsőbbség gyakorlati tanácsok gyalog- és kerékpárút jobbhorog kerékpárút Kisokos tanácsok tippek

Az úttesttől elválasztott kerékpárutak általában kényelmes és biztonságos létesítmények , a legnagyobb odafigyelést az úttest és a kerékpárút kereszteződései, az ún. kerékpárút-átvezetések igénylik. Az elsőbbségi viszonyokat ugyanis minden kereszteződésben jelzőlámpák, jelzőtáblák vagy ennek hiányában a vonatkozó KRESZ-jogszabályok szabályozzák, azaz nem mindig a kerékpárúton érkezőnek van elsőbbsége. Mielőtt az átvezetéshez érkezel, győződj meg arról, hogy kinek van elsőbbsége. A kerékpárútnak jellemzően akkor van elsőbbsége, ha párhuzamosan halad az elsőbbséggel rendelkező úttest mellett. Ha a keresztező forgalomnak van elsőbbsége, akkor a megállási szándékod legyen egyértelmű a gépjárművezetők számára; míg ha neked, akkor győződj meg arról, hogy az elsőbbségedet megadják-e. Mindkét esetben keresd a szemkontaktust a többi közlekedővel!

A járdán vezetett gyalog- és kerékpárutak esetében az átvezetések mellett a gyalogosok jelenlétére kell fokozottan odafigyelni. A folyamatos sárga csíkkal elválasztott, osztott gyalog- és kerékpárút esetében a gyalogosok és a kerékpárosok a nekik kijelölt területen kell, hogy közlekedjenek; míg az elválasztás nélküli létesítményen a közös tér kölcsönös odafigyelést igényel, ezért igyekezz még óvatosabban és lassabban közlekedni (utóbbit a KRESZ legfeljebb 20 km/h-ban szabályozza).


Vonatkozó KRESZ

A kanyarodó járműveknek elsőbbséget kell adniuk azoknak a gyalogosoknak (valamint kerékpárúton vagy gyalogos- és kerékpárúton haladó kerékpárosoknak), akik keresztezik az utat, amelyre éppen kanyarodik a jármű. Így tehát az ábrán látható helyzetben a jobbra kanyarodó autó vezetője köteles elsőbbséget adni mindkét biciklisnek.

A KRESZ szerint a fenti kerékpáros létesítmények használata kötelező, függetlenül attól, hogy az esetleg veszélyesebb, mint magán az úton tekerni. A kötelező használat alóli kivételek:

 • Kerékpárutak esetén: ha kerékpárút mellett az úttesten kerékpáros nyomot is kijelöltek, akkor az úttesten is szabad közlekedni.
 • Gyalog- és kerékpárutak esetén: ha a gyalog és kerékpárút mellett az úttesten kerékpáros nyomot is kijelöltek, vagy ha a gyalogosok forgalma a kerékpárosok tovább haladását akadályozná, akkor az úttesten is szabad közlekedni.

Mire figyelj:

 • Legyél mindig jól látható!
  A balesetek többsége azért történik, mert nem veszik észre a kerékpárost. Törekedj arra, hogy mindenki jól láthasson!
 • Keresd a szemkontaktust az összes keresztező jármű vezetőjével!

Egy átvezetéshez több irányból is érkezhetnek gépjárművek, igyekezz minden irányt leellenőrizni! Például nézz hátra jóval azelőtt, hogy a kereszteződésbe érsz. Amikor már bent vagy a kereszteződésben, arra figyelj, ami előtted van. Előfordul, hogy a párhuzamos úton közlekedő járművek vezetői tévesen állapítják meg a kerékpárúton haladók sebességét, vagy a holtterükben kerékpározva nem vesznek észre és bevágnak eléd. Ilyen esetekben inkább engedd el őket, mondj le az elsőbbségedről.

 • Legyél fékkészenlétben!

Még ha neked van is elsőbbséged, készülj fel arra is, hogy azonnal meg tudj állni, ha szükséges, ezért megfelelő sebességgel közelítsd meg az átvezetést. Az erőteljes lassítás téves üzenetet hordozhat a többi közlekedő számára, és a mögötted érkező kerékpáros sem feltétlenül számít arra, hogy elsőbbségi helyzetben lassítasz vagy megállsz. Enyhe lassítás mellett azzal tudod biztonságosabbá tenni az átkelésedet, hogy folyamatosan figyeled a többi járművet és fékkészenlétben haladsz át a kereszteződésen (azaz: ujjaid a fékeken vannak).

AJTÓZÓNA

Magyarországon sajnos nem egy olyan kerékpáros létesítmény van, ami ténylegesen veszélyes. Ilyen például a parkoló autók takarásában húzódó kerékpársáv, ami esetleg még az ajtózónában is van, vagy a szűk járdán sárga csíkkal kijelölt gyalog- és kerékpárút.

Parkoló autók takarásában húzódó kerékpársáv esetén:

Hogyan előzd meg a bajt:

 • Körültekintően haladj, számíts arra, hogy bármikor kinyílhat előtted egy ajtó. Próbálj a sáv jobb szélére húzódva tekerni.
 • A kereszteződések előtt lassíts le annyira, hogy meg tudj állni. Számíts arra, hogy a jobbra kanyarodó gépjárművezetők nem vesznek észre, mert takarnak a parkoló autók.

Szűk járdán kijelölt gyalog- és kerékpárút esetén:

Hogyan előzd meg a bajt:

 • Legyél óvatos, viselkedj „vendégként”! Ne száguldozz, ne szlalomozz, vigyázz a gyalogosokra, ne csengess rájuk agresszíven, adj nekik elsőbbséget!
 • Minden egyes kereszteződés előtt lassíts le annyira, hogy meg tudj állni - a gépjárművezetők gyakran nem számítanak arra, hogy a járdáról egy kerékpáros suhan eléjük.

Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.