Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

MIRE FIGYELJÜNK A KERÉKPÁRUTAKON?

Címkék: bicikliút elsőbbség gyakorlati tanácsok gyalog- és kerékpárút jobbhorog kerékpárút Kisokos tanácsok tippek

JOBBHOROG

Kerékpárúton haladsz, és az átkelőhelynél keresztezed az utat. Egy autó jobbra kanyarodik, és nem vesz észre.


Vonatkozó KRESZ:

A kanyarodó járműveknek elsőbbséget kell adniuk azoknak a gyalogosoknak (valamint kerékpárúton vagy gyalogos- és kerékpárúton haladó kerékpárosoknak), akik keresztezik az utat, amelyre éppen kanyarodik a jármű. Így tehát az ábrán látható helyzetben a jobbra kanyarodó autónak elsőbbséget kell adnia mindkét biciklisnek.

Hogyan kerüld el a bajt:

 • Legyél mindig jól látható!
  A balesetek legtöbbje ezért történik, mert nem veszik észre a kerékpárost. Törekedj arra, hogy mindenki jól láthasson!
 • Nézz balra hátra, mikor megközelíted a kereszteződést!
  Nézz hátra jóval azelőtt, hogy a kereszteződésbe érsz. Amikor már bent vagy a kereszteződésben, arra kell nagyon figyelned, ami előtted van. A párhuzamos úton közlekedő járművek vezetői sokszor tévesen állapítják meg a kerékpárúton haladók sebességét, és megpróbálnak a kerékpáros elé bevágni. Ilyen esetekben inkább engedd el őket, mint hogy harcolj az elsőbbségedért.
 • Lassíts!
  Lassíts le eléggé, hogy teljesen meg tudj állni, ha szükséges. Hiába van elsőbbséged, ha nem adják meg, utólag már sovány vigasz, hogy neked volt igazad.
 • Ne bringázz a járdán!
  Ez a veszélyhelyzet nemcsak kerékpárutaknál fordulhat elő, hanem járdáknál vagy gyalog- és kerékpárutaknál is. Járdák esetében abszolút nem számítanak arra az autóvezetők, hogy egy kerékpáros hirtelen leugrat a zebrára, sok baleset van ebből.AJTÓZÓNA

Magyarországon sajnos nem egy olyan kerékpáros létesítmény van, ami ténylegesen veszélyes. Ilyen például a parkoló autók takarásában húzódó kerékpársáv, ami esetleg még az ajtózónában is van, vagy a szűk járdán sárga csíkkal kijelölt gyalog- és kerékpárút.

Parkoló autók takarásában húzódó kerékpársáv esetén:

Hogyan előzd meg a bajt:

 • Körültekintően haladj, számíts arra, hogy bármikor kinyílhat előtted egy ajtó. Próbálj a sáv jobb szélére húzódva tekerni.
 • A kereszteződések előtt lassíts le annyira, hogy meg tudj állni. Számíts arra, hogy a jobbra kanyarodó gépjárművezetők nem vesznek észre, mert takarnak a parkoló autók.

Szűk járdán kijelölt gyalog- és kerékpárút esetén:

Hogyan előzd meg a bajt:

 • Legyél óvatos, viselkedj „vendégként”! Ne száguldozz, ne szlalomozz, vigyázz a gyalogosokra, ne csengess rájuk agresszíven, adj nekik elsőbbséget!
 • Minden egyes kereszteződés előtt lassíts le annyira, hogy meg tudj állni - a gépjárművezetők gyakran nem számítanak arra, hogy a járdáról egy kerékpáros suhan eléjük.

Vonatkozó KRESZ:

A KRESZ szerint a fenti kerékpáros létesítmények használata kötelező, függetlenül attól, hogy az esetleg veszélyesebb, mint magán az úton tekerni. A kötelező használat alóli kivételek:

 • Kerékpárutak esetén: ha kerékpárút mellett az úttesten kerékpáros nyomot is kijelöltek, akkor az úttesten is szabad közlekedni.
 • Gyalog- és kerékpárutak esetén: ha a gyalog és kerékpárút mellett az úttesten kerékpáros nyomot is kijelöltek, vagy ha a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, akkor az úttesten is szabad közlekedni.Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.