Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

NE BRINGÁZZ A JÁRDÁN

Címkék: gyakorlati tanácsok járda Kisokos tanácsok tippek

Ne járdázz!

A kerékpár jármű, az úton a helye. Ha mégis járdára kényszerülsz (vagy ott vezetett kerékpárúton haladsz), figyelj arra, hogy a gyalogosok hirtelen irányt változtathatnak, eléd léphetnek, kiléphetnek egy kapualjból. Ne száguldozz, ne szlalomozz, ne csöngess rájuk agresszíven, viselkedj vendégként! Itt te vagy az erősebb közlekedő, ne tedd azt a gyengébbekkel, amit te sem szívesen tapasztalnál meg az úton.

A KRESZ szerint akkor kerékpározhatsz a járdán – max. 10 km/ órával –, ha az úttest erre alkalmatlan (pl. úttest teljes lezárása, úttestre dőlt fa, vastag hóval vagy jéggel borított úttest és egyéb kivételes esetek), de ilyenkor is légy lassú és óvatos. Ugyancsak legfeljebb 10 km/h-val szabad kerékpároznia 12 éven aluliaknak a főútvonalként kijelölt út járdáján.

A járdán vezetett, vagy elkülönített kerékpárutakról fontos tudnivalókat ismerhetsz meg KERÉKPÁRUTAK résznél.

Ne kerékpározz a járdán című figyelemfelhívó videónk:

Jogosan zavar, ha nem vigyáznak rád az úton. Te se csináld meg ugyanezt a gyalogosokkal!

Együtt Közlekedünk kampányunkban készült figyelemfelhívó videó:Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.