Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

NE BRINGÁZZ A JÁRDÁN

Címkék: gyakorlati tanácsok járda Kisokos tanácsok tippek

Ne járdázz!

A kerékpár jármű, az úton a helye. Ha mégis járdára kényszerülsz (vagy ott vezetett kerékpárúton haladsz), figyelj arra, hogy a gyalogosok hirtelen irányt változtathatnak, eléd léphetnek. Ne száguldozz, ne szlalomozz, ne csöngess rájuk agresszívan, viselkedj „vendégként”! Itt te vagy az erősebb közlekedő, ne csináld meg azt a gyengébbekkel, amit te sem szívesen tapasztalnál meg az úton.

A KRESZ szerint akkor kerékpározhatsz a járdán - max. 10 km/órával -, ha az úttest erre alkalmatlan, de ilyenkor is légy lassú és óvatos. Gyalog- és kerékpárutakon minden kereszteződés előtt lassíts le annyira, hogy meg tudj állni, az autóvezetők ugyanis nem számítanak az érkezésedre. Gyalog- és kerékpárutat csak akkor nem kötelező használni, ha a gyalogosok forgalma a kerékpáros haladását akadályozná, vagy a párhuzamos úttesten kerékpáros nyomot festettek fel.

A járdán vezetett, vagy elkülönített kerékpárutakról fontos tudnivalókat ismerhetsz meg KERÉKPÁRUTAK résznél.

Ne kerékpározz a járdán című figyelemfelhívó videónk:

Jogosan zavar, ha nem vigyáznak rád az úton. Te se csináld meg ugyanezt a gyalogosokkal!"

Együtt Közlekedünk kampányunkban készült figyelemfelhívó videó:
Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.