Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

HA GYEREKKEL KERÉKPÁROZOL

Címkék: gyakorlati tanácsok gyerekek gyerekszállítás Kisokos tanácsok tippek

Gyermekünket vihetjük magunkkal előre vagy hátulra szerelhető gyermekülésben, kerékpáros utánfutóban vagy teherszállító kerékpár ülésében. A biciklizéssel jó példát mutatunk a gyermekeinknek is, szokják a forgalmat, és az egyensúlyérzéküket is fejleszti.

A KRESZ szerint kerékpáron csak 10 évnél nem idősebb gyermeket szállíthatunk, és kizárólag csak az erre a célra kialakított pótülésen vagy kerékpárra szerelhető utánfutóban. Ha több ilyen kialakított pótülés van, akkor akár több gyereket is vihetünk magunkkal. Az ilyen speciális családi biciklik nyugaton nem számítanak kuriózumnak, Hollandiában és Dániában például sokan családi autó helyett használják ezeket, és már hazánkban is kaphatóak. A bukósisak használata a gyerekeknek sem kötelező, de javasoljuk, főleg kisgyerekeknek. Lapozz vissza a sisakról szóló fejezethez, ha többet szeretnél erről a témáról tudni.

Elhelyezkedés az úton

Ha gyermeked már tud kerékpározni, akkor azt javasoljuk, eleinte kis forgalmú utakon vagy kijelölt kerékpáros létesítményen gyakoroljatok.

Ha két kísérő tudja kísérni a gyerek(ek)et, akkor egyes oszlopban haladva elöl az egyik kísérő, hátul a másik haladjon. Utóbbi kissé beljebb, így nemcsak az elhaladó járművezetők előznek majd nagyobb oldaltávolsággal, de a közöttetek haladó gyermek is jobban látható a hátulról érkezők számára.

Ha egy kísérője van a gyereknek, akkor érdemes mögötte haladni és kicsit beljebb húzódni az úttesten, ezzel nagyobb előzési oldaltávolságra ösztönözve az autóvezetőket.

Fontos szabály, hogy 12 éven aluli gyermek főútvonalon nem közlekedhet – ilyen úton a járdán kell haladnia legfeljebb 10 km/h-s sebességgel. Javasoljuk, hogy fiatalabb gyermekkel való kerékpározás előtt tervezzétek meg az útvonalatokat és használjátok a mellékutcákat.

Ha egyedül van a kísérő, akkor abban az esetben haladjon elöl a gyermek, ha vezényszóra megáll, jó irányba kanyarodik, pontosan követi a kísérő utasításait. Ha a kísérő elöl menne, akkor hátranézésekkel gyakran bizonyosodjon meg arról, hogy a gyermek 1,5-2 méternél jobban nem marad le, nem tér ki az útból, hanem követi a kísérőt, jelzéseit és kéréseit.

Csak akkor kerékpározzatok gyerekek- kel, ha már elég biztosak vagytok a saját tudásotokban! Egyértelmű, érthető és következetes utasításokat adjatok, amikor szükséges és legyetek türelmesek! Így mindannyiótoknak öröm lehet a biciklizés.

Amint gyermekeink megtanulnak kétkerekű kerékpáron tekerni, érdemes az önálló közlekedésre is tanítani őket.


Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.