Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

HA GYEREKKEL KERÉKPÁROZOL

Címkék: gyakorlati tanácsok gyerekek gyerekszállítás Kisokos tanácsok tippek

Gyermekünket vihetjük magunkkal előre vagy a csomagtartóra szerelhető gyermekülésben. Így a biciklizéssel jó példát mutatunk a gyermekeinknek is, szokják a forgalmat, egyensúlyérzéküket edzi.

A KRESZ szerint kerékpáron csak 10 évnél nem idősebb gyermeket szállíthatunk, és kizárólag csak az erre a célra kialakított pótülésen. Ha több ilyen kialakított pótülés van, akkor akár több gyereket is vihetünk magunkkal. Az ilyen speciális családi biciklik nyugaton nem számítanak kuriózumnak, Hollandiában és Dániában például sokan családi autó helyett használják ezeket, és már hazánkban is kaphatóak. A bukósisak használata a gyerekeknek sem kötelező, de javasoljuk, főleg kisgyerekeknek. Lapozz vissza a sisakról szóló fejezethez, ha többet szeretnél erről a témáról tudni.

Elhelyezkedés az úton

Ha gyermeked már tud kerékpározni, akkor azt javasoljuk, eleinte kis forgalmú utakon vagy kijelölt kerékpáros infrastruktúrán gyakoroljatok. 

Ha két kísérő tudja kísérni a gyerek(ek)et, akkor egyenes sorban haladva elől az egyik kísérő, hátul a másik haladjon. Jelöljétek ki az irányító személyt!

Ha egy kísérője van a gyereknek, akkor érdemes mögötte haladni és kicsit beljebb húzódni az úttesten, ezzel nagyobb előzési oldaltávolságra ösztönözve az autóvezetőket.

Akkor haladjon a gyerek a kísérő előtt, ha vezényszóra megáll, jó irányba kanyarodik. Ha a kísérő elől menne, akkor bizonyosodjon meg arról, hogy a gyermek 1.5-2 méternél jobban nem marad le, nem tér ki az útból, hanem követi a kísérőt, jelzéseit és kéréseit.

Csak akkor kerékpározzatok gyerekekkel, ha már elég biztosak vagytok a saját tudásotokban!  Egyértelmű, érthető és következetes utasításokat adjatok, amikor szükséges és legyetek türelmesek! Így mindannyiotoknak öröm lehet a biciklizés.


Fontos: Egyre jobban terjednek Magyarországon is a gyermekszállításra kialakított kerékpár-utánfutók. Ezek nyugaton nagyon népszerűek, azonban hazánkban a jelenleg hatályos KRESZ szerint sajnos nem szabad ilyenekben gyereket szállítani. Remélhetőleg ez a közlejövőben változni fog. A személyszállításra vonatkozó pontos szabályokkal itt foglalkozunk.

Amint gyerekeink megtanulnak kétkerekű kerékpárjaikon tekerni, érdemes az önálló közlekedésre is tanítani őket.

Fotó: Cyclechic.hu

Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.