Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

KERÉKPÁRVÁSÁRLÁS

Címkék: gyakorlati tanácsok Kisokos tanácsok tippek vásárlás

Ha sportolni szeretnél, akkor értelemszerűen a sportágnak megfelelő kerékpártípust vásárolsz magadnak. De mi a helyzet akkor, ha közlekedni szeretnél?

Hétköznapi közlekedésre és munkába járásra többféle kerékpártípus is alkalmas: citybike (városi bicikli), trekking, országúti, vagy mountain bike — mindegyik más stílusú kerékpározást tesz lehetővé. Érdemes vásárlás előtt egy-egy hozzáértő ismerősöd kerékpárját kipróbálnod, hogy kiderítsd, milyen típus illik hozzád, és a leggyakoribb útvonalaidhoz, távjaidhoz. A mindennapi közlekedéshez nem kell drága bringa, sőt, minél egyszerűbb annál jobb. Átlagos városi távokon egyszerű citybike-kal a legpraktikusabb a közlekedés. Fontos, hogy magasságodhoz megfelelő méretű kerékpárt válassz. Ne a minőségben spórolj, hanem azon, hogy csak annyi „funkciót” vegyél, amennyire szükséged van: például városi közlekedéshez nem feltétlenül kell drága teleszkóp. A sárhányó és láncvédő viszont fontos lehet, hogy mindig tisztán érkezz meg a munkába.

Hol vásárolj?

Kerékpárt leginkább szakboltban érdemes vásárolni, ahol megbízható minőséget kapsz. Ezen kívül segítenek neked megtalálni a számodra méretben és típusban legmegfelelőbb darabot, ráadásul ki is próbálhatod a bringát vásárlás előtt.

Amennyiben interneten veszel magadnak bringát, vagy használtat szeretnél venni, kérj tanácsot egy szakembertől, vagy hozzáértő ismerőstől! Ügyelj a megfelelő méret kiválasztására!

Milyen méretű kerékpárt válasszak?

Testmagasságod alapján, de a vázkialakítás és kerékméret figyelembevételével válassz kerékpárt. A vázméretet a középtengely és a felső vázcső közötti távolságban mérik. Jellemzően centiben, vagy collban adják meg, de egyes gyártók elkezdtek a ruhaméretek alapján ismert betűket is használni. A különböző kerékpártípusokhoz különböző mérettáblák tartozhatnak.


Mire kell figyelni, ha bringát veszel - jogi tanácsok

Ezek itt jogi tanácsok, tehát ha nem működik, kattog vagy döccen, arra itt nem találsz választ.

 • Új kerékpár vásárlása esetén fontos tudni, hogy a kerékpárokra a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet alapján kötelező jótállás vonatkozik, ha nem magánszemélytől veszed. A jótállás időtartama 1 év. A kereskedő köteles jótállási jegyet adni az áruhoz. Ettől hosszabb jótállási időt is vállalhat a forgalmazó. A jótállás tartalma, hogy meghibásodás esetén a forgalmazónak kell bizonyítania, hogy a hiba oka a vásárlást követően keletkezett. (Ptk. 6:171.§)

 • A jótállási idő letelte után, de két éven belül felmerült hiba esetén is van lehetőségünk arra, hogy kijavítást, kicserélést, árleszállítást kérjünk vagy a szerződéstől elálljunk. Hogy mikor mit kérhetünk, azt a Ptk. 6:159-6:167.§-ai szabályozzák. Fontos különbség azonban, hogy a szavatosság már csak akkor segít, ha bizonyítani tudjuk, hogy a hiba már a vásárláskor megvolt. A hibát felfedezését követően késedelem nélkül jelezni kell az eladó felé.

 • Használt kerékpár vásárlása esetén jótállás jogszabálynál fogva nem jár, de a kereskedő vállalhat ilyet. Szavatossági jogokat használt kerékpár vásárlása esetén is lehet gyakorolni, de használt dolog adásvétele esetén jogi értelemben csak akkor állapítható meg, ha a) rejtett hibáról van szó (amit a kerékpár megtekintésekor és kipróbálásakor nem észlelhettél) vagy b) olyan hibáról, használt állapotból eredő tulajdonságról van szó, amiről az eladó nem tájékoztatott, miközben a kerékpárt csak szerződéskötés követően tekinthetted meg és próbálhattad ki (távollévők közt létrejött szerződés)

            Fontos tudni, hogy kereskedelmi forgalomban eladott dolgon a jóhiszemű vevő akkor is tulajdonjogot szerez, ha a kereskedő nem volt tulajdonos (Ptk. 5:39.§             (1).bek.). Az üzletben történő vásárlás az egyetlen biztos megoldás az ellen, hogy kivegyék alólad a gépet azzal, hogy bocs, de ez lopott.

 • Ha mégis magánszemélytől veszel bringát, akkor
  - kérj tőle számlát, vagy adásvételi szerződést;
  - hallgass a megérzésedre, ne vegyél nem bizalomgerjesztő embertől kerékpárt
  - írjatok szerződést, igazolványból írd kiaz adatait.

 • Külön pontba írom, mert nagyon fontos: tudd, hogy kb. mennyit ér a gép és túl olcsón ne vedd meg, mert ha az árból tudnod kellene, hogy lopott, akkor orgazdaként is felelősségre vonhatnak. (BTK. 379.§.)

Tudtad?

A kerékpár az egyik legolcsóbb közlekedési eszköz. Egy gépkocsi biztosítására, amortizációjára, szervizelésére, parkolására és tankolására költött összeghez képest egy éves kerékpározás "ára" mindennek csak töredéke.Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.