Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

KERÉKPÁRVÁSÁRLÁS

Címkék: gyakorlati tanácsok Kisokos tanácsok tippek vásárlás

Átlagos mindennapi utazásokhoz nem drága és mutatós, inkább egyszerű és praktikus kerékpárt vásárolj. Hétköznapi közlekedésre – pl. munkába járásra – többféle kerékpártípus alkalmas, amit az ízlésed, a megtett távolság és a terepviszonyok befolyásolhatnak.

Az elsősorban sportolásra tervezett kerékpárokkal élmény lehet a szabadidődben tekerni, de a sárvédő és csomagtartó hiá- nya, vagy épp a terepgumik nem segítik a kényelmes tekerést az aszfalton. Az "átlagos", mindennapi közlekedéshez a városi (hibrid) és trekking típusok a legcélszerűbbek: ezeket az egyene- sebb testtartásnak köszönhetően utcai ruhában is jó használni, könnyebben elférnek rajta a dolgaid, és biztonságosabbnak is érezheted a városi forgalomban. Vásárlás előtt hasznos lehet többféle bringát kipróbálnod és szakember segítségét kérned.

Speciális kerékpárok

Az igényeidtől függően lehet, hogy a hagyományos biciklitől eltérő típusra van szükséged. Ha dombos környéken laksz vagy minden nap nagyon hosszú távokat teszel meg, praktikus lehet egy elektromos rásegítésű kerékpár.

Jól jöhet az egyre elterjedtebb, akár autókat is helyettesítő te- herkerékpárok valamelyike, ha gyakran utaznál gyerekkel vagy nagyobb súlyokat szállítanál.

Hol vásárolj?

Kerékpárt szakboltban érdemes venni, ahol megbízható minőséget és személyre szabott kiszolgálást kaphatsz, ráadásul ki is próbálhatod a kerékpárokat.

Internetes vásárlás, főleg használt kerékpár vásárlása esetén is érdemes kikérni egy hozzáértő ismerős vagy szakember tanácsát. Ügyelj a megfelelő méret kiválasztására!

Milyen méretű kerékpárt válasszak?

Testmagasságod alapján, de a vázkialakítás és kerékméret figye- lembevételével válassz kerékpárt. A vázméretet a középtengely és felső vázcső közötti távolságban mérik, jellemzően centiben vagy colban megadva. A különböző kerékpártípusok méretezése a geometriájuktól függően eltérhet, a következő táblázat segíthet az eligazodásban:


Ne spórolj a kiegészítőkön!

Ha már megvan a kiszemelt kerékpár, ne feledkezz meg arról, hogy további kötelező vagy nagyon ajánlott kiegészítőkre lehet szükséged. Ne ezeken spórolj, tervezd úgy a bringavásárlást, hogy maradjon pénzed jó minőségű lámpára, lakatra vagy sisakra is.

Mire kell figyelni, ha bringát veszel - jogi tanácsok

Ezek itt jogi tanácsok, tehát ha nem működik, kattog vagy döccen, arra itt nem találsz választ.

 • Új kerékpár vásárlása esetén fontos tudni, hogy a kerékpárokra a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet alapján kötelező jótállás vonatkozik, ha nem magánszemélytől veszed. A jótállás időtartama 1 év. A kereskedő köteles jótállási jegyet adni az áruhoz. Ettől hosszabb jótállási időt is vállalhat a forgalmazó. A jótállás tartalma, hogy meghibásodás esetén a forgalmazónak kell bizonyítania, hogy a hiba oka a vásárlást követően keletkezett. (Ptk. 6:171.§)

 • A jótállási idő letelte után, de két éven belül felmerült hiba esetén is van lehetőségünk arra, hogy kijavítást, kicserélést, árleszállítást kérjünk vagy a szerződéstől elálljunk. Hogy mikor mit kérhetünk, azt a Ptk. 6:159-6:167.§-ai szabályozzák. Fontos különbség azonban, hogy a szavatosság már csak akkor segít, ha bizonyítani tudjuk, hogy a hiba már a vásárláskor megvolt. A hibát felfedezését követően késedelem nélkül jelezni kell az eladó felé.

 • Használt kerékpár vásárlása esetén jótállás jogszabálynál fogva nem jár, de a kereskedő vállalhat ilyet. Szavatossági jogokat használt kerékpár vásárlása esetén is lehet gyakorolni, de használt dolog adásvétele esetén jogi értelemben csak akkor állapítható meg, ha a) rejtett hibáról van szó (amit a kerékpár megtekintésekor és kipróbálásakor nem észlelhettél) vagy b) olyan hibáról, használt állapotból eredő tulajdonságról van szó, amiről az eladó nem tájékoztatott, miközben a kerékpárt csak szerződéskötés követően tekinthetted meg és próbálhattad ki (távollévők közt létrejött szerződés)

            Fontos tudni, hogy kereskedelmi forgalomban eladott dolgon a jóhiszemű vevő akkor is tulajdonjogot szerez, ha a kereskedő nem volt tulajdonos (Ptk. 5:39.§             (1).bek.). Az üzletben történő vásárlás az egyetlen biztos megoldás az ellen, hogy kivegyék alólad a gépet azzal, hogy bocs, de ez lopott.

 • Ha mégis magánszemélytől veszel bringát, akkor
  - kérj tőle számlát, vagy adásvételi szerződést;
  - hallgass a megérzésedre, ne vegyél nem bizalomgerjesztő embertől kerékpárt
  - írjatok szerződést, igazolványból írd kiaz adatait.

 • Külön pontba írom, mert nagyon fontos: tudd, hogy kb. mennyit ér a gép és túl olcsón ne vedd meg, mert ha az árból tudnod kellene, hogy lopott, akkor orgazdaként is felelősségre vonhatnak. (BTK. 379.§.)

Tudtad?

A kerékpár az egyik legolcsóbb közlekedési eszköz. Egy gépkocsi biztosítására, amortizációjára, szervizelésére, parkolására és tankolására költött összeghez képest egy éves kerékpározás "ára" mindennek csak töredéke.


Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.