Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

ELSŐBBSÉGI SZABÁLYOK

Címkék: elsőbbség gyakorlati tanácsok Kisokos kresz tanácsok tippek zebra

Az elsőbbségi szabályok határozzák meg, hogy egy kereszteződésbe ki hajthat be, és kinek kell megállnia (elsőbbséget adnia). Ezek a szabályok a kerékpáros közlekedésre is vonatkoznak, ismeretük nagyon fontos. A kereszteződésen való áthajtást rangsor szerint az alábbiak szabályozzák:

  • A gyalogosok elsőbbsége a kanyarodó járművekkel szemben, illetve a zebrán.
  • Rendőr.
  • Forgalmi jelzőlámpa.
  • Elsőbbségadást szabályozó táblák és útburkolati jelek.
  • Jobbkéz-szabály.

A számozás rangsort is jelent, tehát a rendőr felülbírálhatja a lámpa jelzését, de a zebrán haladó gyalogosoknak még akkor is meg kell adni az elsőbbséget, ha a rendőr egyébként szabad utat adott.

1. Gyalogosok elsőbbsége

A zebrán áthaladó gyalogosoknak – a megkülönböztető jelzést használó járműveket leszámítva – minden járművel szemben elsőbbségük van. A gyalogosokat még csak zavarni sem szabad az átkelésük során. Ha többsávos úton az egyik sávban valaki már megállt a zebra előtt, akkor a többi sávban is meg kell állni! A zebrára lépés előtt természetesen a gyalogosnak meg kell győződnie arról, hogy biztonságosan átkelhet az úttesten. Ha kerékpárral zebrát keresztezel, akkor ugyanúgy meg kell adnod a gyalogosoknak az elsőbbséget, mint mikor autót vezetsz! Szintén elsőbbségük van a gyalogosoknak a kanyarodó járművekkel szemben: kanyarodáskor elsőbbséget kell adnod (zebra hiányában is) annak az útnak az úttestjén áthaladó gyalogos részére, amelyre bekanyarodsz.

Zebrán az elsőbbség csak a gyalogosoknak jár, kerékpározókra csak akkor vonatkozik, ha leszállnak és áttolják a biciklit. Zebrán csak megfelelő körültekintéssel és lassan kelj át kerékpárral, mert az autóvezetők nem számítanak gyorsan érkező kerékpárosra, a gyalogosokat pedig zavarhatja, veszélyeztetheti a száguldozás.

2. Rendőr

Ha a kereszteződésben rendőr irányítja a forgalmat, akkor az ő jelzéseit kell követni. Itt most nem részletezzük, melyik mozdulat mit jelent. Ilyen esetekben légy különösen körültekintő, ha túl bonyolult, szállj le a bringáról, és onnantól már gyalogosnak minősülsz.

3. Forgalmi jelzőlámpa

A lámpák jelzései elég egyértelműek, azonban mégis kiemelnénk az alábbiakat:

  • A piros lámpa megálljt jelent, ne menj át a piroson! A zöld a szabad jelzés, ne indulj el piros-sárga jelzésen. Minden elindulás előtt győződj meg arról, hogy a keresztező úton már nem érkezik más jármű.
  • Kanyarodáskor zöld jelzés esetén is elsőbbséget kell adnod a keresztező gyalogosoknak!
  • Ha a lámpán zöld kör (telezöld) van, akkor balra kanyarodva elsőbbséget kell adni a szemből egyenesen érkezőknek, illetve a velünk szemből jobbra kanyarodóknak.
  • Előfordul, hogy a főlámpa piros kört jelez, de a kiegészítő lámpa zöld nyilat mutat. Ebben az esetben a nyíl irányába szabad tovább haladni.

4. Elsőbbséget szabályozó táblák

Ha a kereszteződésben nincs lámpa, vagy nem működik (sárgán villog), akkor az elsőbbséget szabályozó táblák döntik el, hogy kinek van elsőbbsége.

• Elsőbbségadás kötelező-tábla
 A táblánál le kell lassítanod, és elsőbbséget kell adnod a keresztező forgalomnak, tehát mind a jobbról, mind a balról jövőknek. Ha a kerékpárúton van ilyen tábla, akkor természetesen szintén meg kell adnunk az elsőbbséget a keresztező forgalomnak.

• Stoptábla - Állj, elsőbbségadás kötelező!
A táblánál minden esetben meg kell állnod, majd elsőbbséget kell adnod a keresztező forgalomnak, a jobbról és a balról jövőknek egyaránt.

Ha egy sűrűn keresztezett utcán hajtasz végig, és nincs előtted elsőbbséget szabályozó tábla, érdemes ellenőrizned a mellékutcákat, hogy van-e ott elsőbbségadást szabályozó tábla – ezeket hátulról is könnyen felismerheted sajátos formájukról (nyolcszög, ill. csúcsán álló háromszög). Ha nem látsz ilyet, akkor egyenrangú utak keresztezik egymást, ahol a jobbkéz-szabály érvényes.

5. Jobbkézszabály

Ha nincs lámpa a kereszteződésben, és táblát sem látsz, akkor úgynevezett egyenrangú útkereszteződésben vagy. Itt a jobbkéz-szabály a mérvadó. Eszerint a tőled jobbról érkezőnek elsőbbsége van veled szemben, neked pedig elsőbbséged van a balról jövővel szemben. Amennyiben neked van elsőbbséged, mindig győződj meg arról, hogy azt valóban meg is adják neked – próbálj ilyenkor szemkontaktust teremteni a többi közlekedővel.

A jobbkéz szabályt itt nem részletezzük, ha kérdésed van ezzel kapcsolatban, olvasd el Horváth Péter által szerkesztett Kerékpáros KRESZ című írást (figyelem, a kerékpár felszerelés ábra a pdf-ben régi, itt a friss), vagy lapozz fel egy KRESZ tankönyvet!

Egyenrangú útkereszteződés kerékpárúton:

Az ábrán látható szaggatott sárga felfestés az úttestet keresztező kerékpárutat jelöli. Ez azonban önmagában nem jelenti azt, hogy itt a kerékpárosnak elsőbbsége lenne! Ha sem a kerékpárúton, sem a keresztező úton nincs kitéve az elsőbbségadás-tábla, ak-kor ez egyenrangú útkereszteződés. Ilyen kereszteződésekben a legnagyobb óvatossággal hajts át, megadva az elsőbbséget a jobbról jövőknek.


Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.