Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

HOGYAN LAKATOLJ

Címkék: gyakorlati tanácsok Kisokos lakat lakatolás tanácsok tippek

Az alábbi tanácsok betartásával a kerékpárlopások nagy része elkerülhető.

Kizárólag jó minőségű, erős zárat használj!
Ahogy a mondás tartja: „Olcsó bringa, drága lakat – sokáig a tiéd marad!” Jó minőségű (és általában drágább), merev anyagú, edzett acélból készült lakatokat érdemes vásárolni: U-lakatot, lánclakatot vagy hajtogatható colstoklakatot. A hajlékony acélsodronyokat és gerinclakatokat vastagságtól függetlenül könnyen elcsípik.

Egy pillanatra se hagyd magára lezáratlanul a bringádat!
A legtöbb lopás az ilyen „beugrom a boltba, tényleg csak egy percre” esetekben következik be.

A vázat és a kereket is rögzítsd! Hátsó kerekedre speciális kerékzárat is felszerelhetsz.

Jól látható, forgalmas helyen lakatolj!
Például, ahol a gyalogos forgalomnak legalább minimális visszatartó ereje van a tolvajokkal szemben. A köztéri kameráknak ugyanakkor kevesebb visszatartó erejük van, mint hinnéd.

Mindig stabil tárgyhoz kösd ki a bringád!
Ne kösd a kerékpárt olyan fához, amit ki lehet vágni; vagy oszlophoz, amit ki lehet húzni a földből. Igyekezz legalább olyan erős tereptárgyhoz lakatolni, mint a lakatod. Facsemetéhez sose lakatolj, mert kárt tehetsz benne, ami hosszabb távon a fa pusztulásához vezethet!

Ne hagyj a bringán mozdítható értéket!
Vidd magaddal a lámpát, kulacsot, pumpát vagy egyéb mozdít- ható tartozékot.

Ne tárold a bringádat hosszú távon lépcsőházak folyosóján, kapualjakban, még jobb zárral sem!
A lezárt folyosó sem jelent különösebb akadályt a tolvajnak, sőt, itt rejtve dolgozhat, nagyobb szerszámokat is igénybe vehet. Ráadásul gyakran kifigyelik, hogy melyik lépcsőházból mit lehet vinni. Zárható kerékpártárolóban, pincén belül is lakatold le a bringádat!

A zárat mindig vidd magaddal!
Sose hagyd a tárolón, hogy másnap ne kelljen cipelni! Egy ottha- gyott zárat könnyen “előkészíthetnek” anélkül, hogy észrevennéd.

U-lakat
Ez az egyik legjobb kerékpárlakat. Hátránya, hogy vastagabb tárgyakhoz nem lehet hozzákötni.

Acéllánc
 Szintén megfelelő védelmet biztosít. Hátránya, hogy nagyobb és nehezebb, mint az U-lakat, viszont vastagabb tárgyakhoz is hozzáköthetjük biciklinket.

Sodronyok, gerinclakatok
 Legfeljebb kiegészítő, második lakatnak vegyük meg, sose bízzuk csak ilyenre a kerékpárunkat! Némelyik ugyan vastagnak és biztonságosnak látszik, valójában azonban másodpercek alatt elvághatók!

Tudtad?

  • Kerékpárosklub tagok baleset- és felelősségbiztosítása mellé akár már félmillió forint kártérítésig terjedő lopásbiztosítás is járhat.

Lopásbiztosításunk részleteit itt találod.

  • A hazai településeken egyre több megfelelő kerépártámasz létesül, ahova biztonságosan lakatolhatsz. Ezek egy részét nem a helyi önkormányzatok telepítették, hanem cégek, üzletek, iskolák. Ha Te is szeretnél üzleted, iskolád stb. elé támaszokat, kattints ide, segítünk!

Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.