Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

HOGYAN LAKATOLJ

Címkék: gyakorlati tanácsok Kisokos lakat lakatolás tanácsok tippek

Az alábbi lakatolási tanácsok talán maguktól értetődőnek tűnnek, mégis figyelmet érdemelnek, mert betartásukkal a kerékpárlopások nagy része elkerülhető.

 • Kizárólag jó minőségű, erős zárat használj!
  Általános szabály: lakatra a kerékpár értékének kb. 10%-át költsd, olcsóbb bicikli esetén akár többet! Ahogy a mondás tartja: „Olcsó bringa, drága lakat - sokáig a tiéd marad!”. Merev anyagú, edzett acélból készült lakatokat érdemes vásárolni – U-lakatot vagy acélszemes láncot. A hajlékony acélsodronyokat és gerinclakatokat vastagságtól függetlenül können elcsípik.

U-lakat
Ez az egyik legjobb kerékpárlakat. Hátránya, hogy vastagabb tárgyakhoz nem lehet hozzákötni.

Acéllánc
 Szintén megfelelő védelmet biztosít. Hátránya, hogy nagyobb és nehezebb, mint az U-lakat, viszont vastagabb tárgyakhoz is hozzáköthetjük biciklinket.

Sodronyok, gerinclakatok
 Legfeljebb kiegészítő, második lakatnak vegyük meg, sose bízzuk csak ilyenre a kerékpárunkat! Némelyik ugyan vastagnak és biztonságosnak látszik, valójában azonban másodpercek alatt elvághatók!


További tippek

 • Egy pillanatra se hagyd magára lezáratlanul a bringádat! A legtöbb lopás az ilyen “beugrom a boltba, tényleg csak egy percre” esetekben következik be.
 • Jól látható, forgalmas helyen lakatolj! Például ahol a gyalogos forgalomnak legalább minimális visszatartó ereje van a tolvajokkal szemben.
 • Győződj meg arról, hogy amihez lakatolsz, az biztosan le van rögzítve! Ne kösd a kerékpárt olyan fához, amit ki lehet vágni vagy oszlophoz, amit ki lehet húzni a földből.
 • Ne hagyj a bringán mozdítható értéket! Vidd magaddal a kilométerórát, lámpát, kulacsot, pumpát, vagy egyéb mozdítható tartozékot, mert az is érték.
 • Ne tárold a bringádat hosszútávon lépcsőházak folyosóján, kapualjakban, még jobb zárral sem! A lezárt folyosó sem jelent különösebb akadályt a tolvajnak, sőt, itt rejtve dolgozhat, nagyobb szerszámokat is igénybe vehet. Ráadásul gyakran kifigyelik, hogy melyik lépcsőházból mit lehet vinni. Zárható kerékpártárolóban, pincén belül is lakatold le a bringádat!
 • A zárat mindig vidd magaddal! Sose hagyd a tárolón, hogy másnap ne kelljen cipelni! Otthagyott zárat könnyen “előkészíthetnek” anélkül, hogy észrevennéd.
 • A lakattal a kerékpár vázát is rögzítsd, ne csak a kereket! Hátsó kerekedre speciális kerékzárat is felszerelhetsz.

Tudtad?

 • Kerékpárosklub tagok baleset- és felelősségbiztosítása mellé akár már félmillió forint kártérítésig terjedő lopásbiztosítás is járhat.

Lopásbiztosításunk részleteit itt találod.

 • A hazai településeken egyre több megfelelő kerépártámasz létesül, ahova biztonságosan lakatolhatsz. Ezek egy részét nem a helyi önkormányzatok telepítették, hanem cégek, üzletek, iskolák. Ha Te is szeretnél üzleted, iskolád stb. elé támaszokat, kattints ide, segítünk!Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.