Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

BESOROLÁS ÁLLÓ KOCSISOR ELÉ PIROS JELZÉSNÉL

Címkék: előresorolás előretolt felállóhely gyakorlati tanácsok Kisokos tanácsok tippek

Ha a kereszteződésben előretolt kerékpáros felállóhelyet is kialakítottak, akkor oda a piros jelzés ideje alatt beállhatsz, majd onnan, a kocsisor előtt indulhatsz a zöld jelzésre. Az előretolt kerékpáros felállóhelyre állással elkerülheted a balra kanyarodáshoz szükséges sávváltást. Ha a felállóhelyet több sáv elé festették fel, mindig oda állj, amelyik irányban tovább szeretnél menni! Felfestés hiányában is előre szabad sorolni kerékpárral a piros jelzés ideje alatt a jobb oldalon feltéve, hogy elég hely áll a rendelkezésünkre, és a jobbra kanyarodókat sem akadályozzuk. Ha így teszünk, akkor különösen figyeljünk arra, hogy az előresorolás közben és utána is lássanak minket az autóvezetők. Soha ne álljunk meg jobbra indexelő autó mellett jobb oldalon a holttérben!

Hogyan előzd meg a bajt:

 • Legyél jól látható!
  Ne állj meg ott, ahol nem látnak, kerüld a holtteret. Állj egyszerűen a kocsi mögé vagy elé. Egy mögötted álló autós számára lehetetlen nem észrevenni téged, ha rögtön előtte állsz. És persze a láthatósághoz hozzátartozik, hogy már szürkülettől használj világítást. Ha rossz látási viszonyok között nem vagy kivilágítva, akkor a hátulról érkező autók sem fognak látni!
 • Ne közlekedj szorosan az út jobb szélén!
  Ha szorosan az út jobb szélén állsz meg, melléd fognak állni az autók, és a holtterükbe fogsz kerülni, ahol nem látnak. Ha melléd áll egy kocsi, gondoskodj arról, hogy ne maradj a holtterében! De a legjobb, ha ilyenkor elfoglalod a sávot, ezzel megelőzheted azt, hogy bárki melléd álljon.
 • Álló kocsisor melletti előre sorolás
  A KRESZ szerint kerékpárral előre szabad sorolni piros lámpánál a jobb oldalon, feltéve hogy elég hely áll rendelkezésre, és a jobbra kanyarodókat nem szabad akadályozni. Ha élsz ezzel a lehetőséggel, akkor nagyon óvatosan és lassan csorogj előre, és különösen figyelj arra, hogy az előresorolás közben és utána jól lássanak az autóvezetők. Ez a KRESZ paragrafus csak az előresorolásra vonatkozik, előzésre nem, jobbról sose előzz!
 • Ne előzz jobbról!
  Ne előzd a megállni készülő vagy lassan haladó járműveket jobbról! Bármikor rádnyithatja egy utas az ajtót, vagy jobbra húzódhat az egyik kocsi, mert befordul egy parkolóhelyre vagy kocsibeállóba. Ha jobbról előzől, láthatalan vagy a szemből balra kanyarodó autósnak is. Lehet, hogy éppen azért lassított le az általad előzött jármű, hogy elengedjen egy szemből jövő balra kanyarodó másik járművet.Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.