Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

TEENDŐK BALESET ESETÉN

Címkék: baleset gyakorlati tanácsok Kisokos tanácsok tippek

A körültekintően és figyelmesen közlekedőkkel is történhetnek balesetek, legyen szó hivatásos sofőrről vagy hétköznapi közlekedőről. Ezért fontosnak tartottuk összefoglalni, hogy mi a teendőd, ha esetleg egy baleset részese lennél.

A balesetben érintett valamennyi jármű vezetője köteles:

  • Megállni.
  • A balesetben megsérült személynek segítséget nyújtani.
  • A további baleset elkerülésére mindent megtenni.

Személyi sérüléssel járó baleset esetén hívd a 112-es segélyhívót, a mentők után várd meg a rendőrséget is. Sokszor az ütközést követő sokk és adrenalin miatt nem veszi észre az ember, hogy komolyabb baja lett, vagy hogy a kerékpárja nagyobb kárt szenvedett. Gyakran a vétkes fél megígéri, hogy majd kifizeti a károd, elérhetőséget cseréltek, és aztán soha többet nem látod, ezért ragaszkodj rendőrhöz. Érdemes megvárni, míg az adrenalinsokk alábbhagy, sok esetben nem érzi a sérülést a balesetet szenvedő, csak 10-15 perc elmúltával.

Készíts fényképeket a helyszínről! Az elsődleges teendők után még a járművek félreállása előtt – ügyelve a biztonságodra – örökítsd meg a baleset helyszínét, ahol látható, hogy a járművek hol és milyen helyzetben álltak meg. Ezek a képek hasznosak lehetnek a kárügyintézés és/vagy rendőri eljárás során.

A balesetben a baleset okozójának kell megtérítenie a keletkező költségeket. A járművekben keletkező károkat ugyancsak a baleset okozójának kell állnia. A kártérítési igényünket azonban általában csak a baleseti jegyzőkönyv alapján tudjuk érvényesíteni. Ha a balesetnek voltak szemtanúi, kérjük el a lakcímüket és telefonszámukat, hogy vitás helyzetben segíthessenek. A balesetekkel kapcsolatos jogi ügyekben tagjaink kérhetik a Magyar Kerékpárosklub jogászának – tagjaink számára ingyenes – segítségét! A Kerékpárosklub tagsághoz választható biztosítás is jár, így nem kell azon aggódnod, hogy hogyan térítsd meg az okozott anyagi kárt.

Tudtad?

Ha Te vagy a hibás, neked kell minden kárt kifizetned. Már egy horpadás a kocsin többszázázres tételt jelenthet, amihez hozzájön még a saját károd. Ezért ajánljuk klubtagjainknak a teljes felelősség- és balesetbiztosítást, amihez már akár félmillió forint értékig kárhetsz lopásbiztosítást is. A részleteket megtalálhatod a honlapunkon.

Vállalati támogatónk és tagjaink biztosítója a:

Természetesen több piaci szereplő is kínál kerékpáros biztosítást - néhány lakásbiztosításban is van erre vonatkozó pont. Érdeklődj biztosítódnál!


Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.