Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

KIFLIZÉS, KERÜLÉS

Címkék: gyakorlati tanácsok kiflizés Kisokos tanácsok tippek úttartás

Haladsz az út szélén, majd látva az előtted lévő akadályt balra kitérsz, miközben suhannak el melletted a kocsik.

Hogyan előzd meg a bajt:

 • Ne közlekedj szorosan az út jobb szélén!
  Ne csábítsd az autóvezetőket, hogy sávon belül előzzenek a megfelelő oldaltávolság tartása nélkül - ne húzódj szorosan az út jobb szélére. Általában az úthibák és csatornafedelek is az út szélén vannak, így ha egy kicsivel beljebb haladsz, ezek kerülgetése sem jelent további kockázatot.
 • Soha ne mozdulj balra karjelzés és hátranézés nélkül!
  Néhány gépjárművezető a bringások előzésekor nem tart megfelelő oldaltávot. Ilyen esetek miatt különösen veszélyes lehet, ha kerékpárral akár egy kicsit is balra mozdulsz jelzés nélkül. Mindig jelezd az irányváltoztatást!
  Ugyanilyen fontos a hátranézés: kerüléskor, sávváltáskor próbálj mindig hátranézni. A hátranézést érdemes gyakorolni, a legtöbb kezdő bringás ugyanis egy kicsit balra kanyarodik, miközben hátranéz. Gyakorold azt, hogy egyenesen mész, miközben hátranézel a vállad felett, egészen addig, amíg ezt kitűnően nem tudod csinálni!
 • Ne "kiflizz"!
  „Kiflizésnek” nevezzük azt, amikor a kerékpáros haladás közben jobbra lehúzódik egy szabad területre, majd visszatér az eredeti útvonalra - lásd az ábrán a második kép. Ilyen helyzet adódhat például parkolósávok esetén, kereszteződésekben és hasonló helyeken, ahol megnyílik egy jobb oldali útfelület, majd néhány méteren belül megszűnik.
  Tartsd ilyenkor az eredeti haladási irányt, ne húzódj le jobbra! Csábító lehet például egy üres parkolósáv, de amint elérsz egy parkoló autót, vissza kell sorolnod a forgalmi sávba, miközben hátulról jönnek az autók - ez veszélyhelyzetet teremt. „Kiflizés” helyett haladj egyenesen! 

Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.