Facebook Instagram Youtube

Keleti kerékpáros körtúra Debrecen környékén

Keleti kerékpáros körtúra Debrecen környékén
2016.04.28
Minden, amit tudni kell a Keleti kerékpáros körtúráról - útvonal leírás, látnivalók, térkép - itt megtalálod!

Ha kijutunk kerékpárral Debrecenből, feltárul előttünk a teljes Észak-Alföld.
Kerékpáros körtúránkkal ennek a régiónak egy kicsinyke szeletét szeretnénk bemutatni a túrázóknak, olyan gyöngyszemekkel, mint a nagyhegyesi Kráter-tó vagy Kiserdei Szabadidőparkban épült Rickl-kúria, a Keleti-főcsatorna hűsítő fasorral övezett partja, Hajdúböszörmény látnivalói a Zeleméri templomrommal.

Ez a körtúra csak egy lehetőség, innen kiindulva akár az egész Alföldet meghódíthatjuk!

Túraútvonal

Debrecen, Tócóvölgy - Ondód - Kráter-tó - Nagyhegyes - Keleti-főcsatorna - Balmazújváros, 3316-os híd - Hajdúböszörmény - Zelemér (Bodaszőlő) - Józsa - Debrecen

Az útvonal könnyű, sík terepen vezet, jó minőségű, mezőgazdasági földúton, kisforgalmú aszfalt úton, illetve kerékpár vagy gyalog-kerékpárúton.

A teljes körtúra távolsága 70 km, de ahogy alább a térképen is látható, az átkötő utaknak köszönhetően, az útvonal többféleképpen variálható:

  • Túra 1. 42.5 km: Debrecen - Látókép - Zelemér - Debrecen
  • Túra 2. 51.2 km: Debrecen - Látókép - Hajdúböszörmény - Zelemér - Debrecen
  • Túra 3. 61.7 km: Debrecen - Nagyhegyes - Keleti-főcsatorna - Látókép - Zelemér - Debrecen
  • Túra 4. 70.3 km: Debrecen - Nagyhegyes - Keleti-főcsatorna - Látókép - Hajdúböszörmény - Zelemér - Debrecen

A túrára természetesen az útvonal bármely pontjáról, bármelyik irányba elindulhatunk.

Keleti kerékpáros körtúra letölthető és nyomtatható információs térképe: Információs oldal - Térkép oldal  Kerékpáros tematika: Magyar Kerékpárosklub  -  Design: FRIGORIA Könyvkiadó Kft.  -  Térkép: Dimap Bt.

Letölthető túraútvonal leírás  -  Letölthető térkép (KML) (KMZ) (GPX-teljes kör)

Ha messzebbről érkeznénk vagy valamelyik irányba vonatot vennénk igénybe oda- vagy visszaútra, akkor az útvonalat a következő vasútállomásokról érhetjük el: Tócóvölgy, Nagyhát, Tófürdő, Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Zelemér, Józsa és Debrecen. (MÁV menetrend)

Látnivalók

Debrecen

Rengeteg látnivalóval, műemlékkel, modern bevásárlóközpontokkal, izgalmas kulturális és sporteseménnyel várja a turistákat Magyarország második legnépesebb városa. Számos lehetőség van az aktív pihenésre is, hiszen a városban egyszerre élvezhető a természet nyugalma és a nagyváros nyüzsgése is. A város szívében, a Piac utcán kellemes kávézók sorakoznak, a Kossuth tér kényelmes padjai pedig pazar kilátást biztosítanak a Református Nagytemplomra. A belváros régi épületei és hangulatos kis utcái igazi gyöngyszemeket rejtenek, mint a Déri Múzeum, a Szent Anna Székesegyház és a Református Kollégium, szórakozásra vágyókat pedig várják a Halköz vendéglői, bárjai. A természet iránt érdeklődők különleges sétát tehetnek a Nagyerdő fái között, a Debreceni Egyetem főépülete mellett, a Botanikus Kertben, megpihenhetnek a Békás tó körül kialakított parkban, felfrissülhetnek a Nagyerdei Víztorony kávézójában vagy élvezhetik az város egészséges termálfürdőjét.

 

Nagyhegyes

Hajdú-Bihar megye szívében található csendes kis község a Hortobágyi Nemzeti Park közelében terül el. A jó levegőről a központban található Kiserdei Szabadidőpark gondoskodik, melyben kiépített pihenő- és főzőhely, játszótér, sportpályák és kellemes sétányok is találhatóak. A park végében elhelyezkedő, klasszicista stílusú, egykori Rickl-kúria ma már a könyvtárnak ad helyet. A vidék néprajzi értékeivel a tájházban ismerkedhetünk meg.

 

Kráter-tó

Nagyhegyes határában található az országosan is egyedülálló Kráter-tó és az ott kialakított Olajipari Emlékhely. 1961 augusztus 23-án gázkút fúrás közben hatalmas gázkitörés és a vele járó robbanás során jött létre a tó, melynek mélyén még ma is ott van a kitöréskor elsüllyedt fúrótorony. Azóta a tó körül csodálatos parkot alakított ki a helyi önkormányzat, ami ideális pihenőhely a túrázóknak, a kráter alsó és felső peremén kialakított sétaúttal, padokkal; a bejáratnál szalonnasütő helyekkel.

Keleti-főcsatorna

A csatorna megépülésének legfontosabb célja a mezőgazdasági területek öntözésének biztosítása volt. A csatornát 1956-ban nyitották meg, azóta már az egyik legfontosabb csatornája a Tiszántúl vízgazdálkodási rendszerének. A gazdasági, ipari és lakossági vízigények kiszolgálása mellett ma már természetvédelmi szempontból is nagyon fontos. A halfajok száma is igen magas, ez elsősorban a kiváló vízminőségnek köszönhető. A vízparti növény és állatfajok száma is jelentős, több védett populációba is bukkanhatunk. A parti nádas és a gátat védő erdősáv a csendes vízfelülettel kellemes környezetet nyújt a kikapcsolódásra vágyóknak.

 

Látóképi-tó (Látóképi tófürdő)

A Keleti-főcsatorna vizéből táplálják ezt a két Debrecen közeli tavat, ami nagyon kedvelt pihenőhelye a környékbelieknek. A tó remek lehetőséget biztosít a horgászat szerelmeseinek, a tófürdő pedig lehetőséget ad a szabadstrandolás kedvelőinek, rendezett parkja és játszótere kiváló pihenőpont. Hatalmas fűzfák veszik körül mind a két tavat, amik nyáron kellemes árnyékot biztosítanak a pihenni vágyóknak.

 

Hajdúböszörmény

Ez a pompás történelmi város több mint 600 éves, különlegessé teszi a középkori körgyűrűs utcaszerkezete. Böszörményben és környékén több természetvédelmi terület és helyi jelentőségű védett terület is található. Az ide látogatóknak rengeteg izgalmas programot ígér a hajdúk fővárosa egész évben. A csodás műemlékek és épületek mellett termálfürdő gondoskodik a megfáradt utazó feltöltődéséről. A város főterén található Bocskai István erdélyi fejedelem szobra, a Hajdúsági Múzeum és a Bocskai Téri Református Templom.

 

Zelemér (Bodaszőlő)

A Zeleméri Csonkatorony Hajdúböszörmény legrégebbi műemléke, amely védett területen fekszik. A kunhalmon álló templomot már a 14. századi oklevelekben említették, mára már csak a torony romjai és falmaradványok maradtak, így ez a középkorban elpusztult Zelemér falu egyetlen fennmaradt emléke. Az utóbbi évek turisztikai fejlesztéseinek köszönhetően, kellemes környezet várja a romok közelében megpihenni vágyó túrázókat. A közelben található kicsiny zsáktelepülés Bodaszőlő vendégháza várja a pihenni vágyókat. Csodás erdei környezettel, tiszta levegővel a város zajától távol a falusi vendéglátás biztos felfrissülést jelent.

 

Jó tanácsok túrázóknak!

  • Mindig megfelelően felkészített, világítással, prizmákkal szabályosan felszerelt kerékpárral indulj útnak! Ha gondolod, hozz magaddal sisakot!
  • Ne feledkezz meg az enni- és innivalóról, nyáron a fényvédelemről sem!
  • A túra jelentős része nem szilárd burkolatú úton halad, ahol eső után egyes részeken a sár miatt nehéz lehet a haladás. Ilyenkor széles kerekű kerékpár ajánlott, ahol a gumik a sárvédőtől és a villáktól legalább 2-3 cm-re vannak.
  • Vidd magaddal a defektjavító készleted minden hosszabb túrára (pumpa, pótbelső, gumileszedő, kerékanyához való villáskulcsok)!
  • Válaszd az erőnlétednek megfelelő távot! Legyen nálad pénz vonatjegyre, ha valamiért meg kell szakítanod a túrát.
  • A KRESZ szabályai szerint közlekedj!

Ezúton köszönjük támogatóinknak a projekt megvalósításában nyújtott segítségüket:


A program a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs Alapítvány segítségével  valósulhat meg. Projekt azonosító: NCTA-2014-10906-E.

 

 

Kapcsolódó hírek

Regionális turizmusfejlesztésbe kezd a Magyar Kerékpárosklub

Regionális turizmusfejlesztésbe kezd a Magyar Kerékpárosklub.

2015.05.20 |  aron
Itt vannak Budapest, Szeged, Székesfehérvár, Debrecen és Győr 2019-es Bringázz a Munkába hőtérképei

Merre tekertek a 2019 tavaszi és őszi Bringázz a Munkába! kampány résztvevői a játék 5 legbiciklisebb városában? A játékhoz használt Bike Citizens alkalmazásban rögzített utazásokat anonim módon összesítve kiderül, mik voltak a legnépszerűbb útvonalak. Érdemes összehasonlítani a korábbi térképekkel, népszerűbbé váltak-e egyes útvonalak, vagy inkább elkerülnek-e korábban sokat használt utakat a munkába bringázók?

2019.11.19 |  aron
Budapest, Debrecen, Győr, Szeged és Székesfehérvár útvonalai a tavaszi Bringázz a Munkába! kampányban

Merre tekertek a tavaszi Bringázz a Munkába! kampány résztvevői a játék 5 legbiciklisebb városában? A játékhoz használt Bike Citizens alkalmazásban rögzített utazásokat anonim módon egymásra téve megláthatjuk, merre tekertek a legtöbben. Ebből kiderül, mik a népszerű útvonalak, ahogy azt is láthatjuk, milyen helyeket kerültek el a bringázók. A cikkben nagy méretben letölthető térképeket is találtok.

2019.08.12 |  aron