Facebook Instagram Youtube

Posztumusz díszpolgári címet kapott Budapesttől László János

Posztumusz díszpolgári címet kapott Budapesttől László János
2017.06.21
A Fővárosi Önkormányzat 2017-es díszpolgáravatásán posztumusz kitüntetést kapott László János, a Kerékpárosklub - néhai - örökös tiszteletbeli elnöke. 2017. április 5-i ülésén Karácsony Gergely zuglói polgármester javaslatára szavazta meg a címet a Közgyűlés, amit kitüntetést ma adták át. Június 26-án hétfőn emléktekerésre és városligeti közösségi programra várunk mindenkit, amin János örökségéről beszélgetünk, és régi ismerősökkel szeretnénk találkozni.

A Fővárosi Önkormányzat 2017-es díszpolgári avatásán posztumusz kitüntetést kapott László János, a Kerékpárosklub - néhai - örökös tiszteletbeli elnöke. A címet 2017. április 5-i ülésén Karácsony Gergely zuglói polgármester javaslatára szavazta meg a Közgyűlés, a kitüntetést ma adták át. Június 26-án hétfőn emléktekerésre és városligeti közösségi programra várunk mindenkit, aki szeretne János örökségére emlékezni, beszélgetni, régi ismerősökkel találkozni.

A díszpolgári oklevél így fogalmaz:

„A kerékpározás népszerűsítőjeként, megújítójaként egy XXI. századi élhető budapesti közlekedési kultúra kialakításáért folytatott elhivatott szakmai munkája elismeréséül Budapest díszpolgára kitüntető címet adományozzuk.

Ezen indítványunkat közgyűlésünk örömmel fogadván László János urat, az iránta táplált tisztelet és nagyrabecsülés bizonyságául egyhangúlag Budapest díszpolgárának, a Budapest díszpolgára cím viselőjének megválasztotta és kikiáltotta.”

A díjat János felesége Kertész Márta és Kürti Gábor, a klub elnöke vette át Tarlós István főpolgármestertől.

A Magyar Kerékpárosklub nevében köszönjük az előterjesztést és a kinevezést! János munkássága nélkül ma ismeretlenek lennének azok az eredmények, melyeket szinte természetesnek veszünk ma a közbringa-rendszerektől a kerékpárosbarát országos és városi stratégiákon át számtalan népszerűsítő és szemléletformáló kampányig.

László János munkásságáról nekrológunkban olvashattok részletesen.

Emléktekerés és közösségi este

Szeretettel várunk mindenkit június 26-án hétfő este a Kerékpárosklub által szervezett emléktekerésre és közösségi estére!

Jelöljétek vissza a facebook eseményt, hívjatok ismerősöket!

A tekerésen János öröksége szempontjából fontos pontokat érintünk. Több helyen megállunk, és pár percben elmeséljük a hely fontosságát.

Gyülekező 18 órakor a Magyar Kerékpárosklub irodájánál (XIII. Kárpát u. 48.).

Útvonal: Iroda – Vág utca - Visegrádi utca – Dráva utca (Kárpát utca sarkon beszéd) – Kárpát utca – Victor Hugo utca – Pozsonyi út – (Jászai Mari térnél bevárás, beszéd) – Margit híd (Margit híd budai hídfőnél bevárás, beszéd) – Budai rakpart kerékpárút (Erzsébet hídnál bevárás, beszéd) – Szabadság híd – Vámház körút – Kálvin téren bevárás, beszéd – Erzsébet tér (bevárás, beszéd) – Andrássy út – Hősök tere + fotó – Olof Palme sétány – Dvorák sétány – Pántlika

Közösségi est: 19 órától várunk mindenkit a városligeti Pántlikában (Hermina út, Petőfi Csarnok hűlt helye mögött), ami János egyik kedvenc helye volt. Elvisszük az emlékkönyvet, amibe továbbra is várjuk fotóitokat, üzeneteiteket.

Kb 19:15-től kerekasztal-beszélgetésen idézzük fel János emlékét, munkájának örökségét.

Beszélgetőtársak:

  • Kertész Márta – János felesége
  • Kovács Virág - A Bp-i kerékpáros fejlesztések Jeanne D' Arc-ja
  • (Okl. építőmérnök, városi közlekedés tervező, Tandem Mérnökiroda úttervezője (2005-2008) a Kerékpárosklub műszaki tanácsadója (2008-2011), és a BKK kerékpáros stratégai koordinátora (2011-2015), jelenleg egyéni vállalkozó.
  • Kürti Gábor – A Kerékpárosklub elnöke, a Critical Mass felvonulások alapítója
  • Dalos Péter – János barátja, tisztelője, a Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportjának alapítója, MOL Bubi termékmenedzser

A beszélgetést Halász Áron, a Kerékpárosklub szóvivő-elnökhelyettese vezeti.

Várunk mindenkit, aki biciklin vagy bicikli nélkül szívesen emlékezik Jánosra, aki együtt dolgozott vele, ismerte, szerette, tanult tőle, a tvben, az utcán, eseményeken látta, vagy hallotta hírét.

Gyertek vidáman, hiszen emlékezni és az örökséget folytatni jövünk most össze!

Frissítés

Fotók az eseményről itt.

 

A beszélgetés itt nézhető vissza:


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!
Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-41. További infók az 1%-ról.

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron