Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Van megoldás a budapesti Nagykörútra!

Címkék:
Nemzeti Közlekedési Napokon elhangzott egy előadás "Hogyan kerékpározzunk a Nagykörúton?" címmel. Az ott hallottak alapján úgy tűnik, van olyan megoldás, ami jelentős költségigény nélkül, kisebb beavatkozásokkal képes kerékpárosbaráttá tenni a körutat anélkül, hogy a forgalmi és parkolási rend jelentősen változna.
 
A budapesti Nagykörút kerékpározhatóvá tétele egyre sürgetőbb kérdés. Szervezetünk is sokat foglalkozott már a kérdéssel, sokat írtuk és mondtuk, hogy a körút fontos közlekedési útvonal a kerékpáros közlekedés számára is, azonban a mai állapotában nem csábitja a gyakorlatlan kerékpárvezetőket az ott közlekedésre. Véleményünk szerint szükséges az élhetőbb és kerékpárosbarátabb körút kialakítása, de ehhez olyan komplex közlekedéspolitikai döntésekre van szükség, amely többek között a belső városrészek funkciójának teljes újragondolását igényli. Ehhez persze szándék és egyetértés kell. 
 
Most úgy tűnik, hogy van olyan ideiglenes megoldás, amely a gépjárműforgalom érdemi zavarása nélkül, minimális parkolóhelyszám csökkentéssel a jelenlegi forgalmi rend megtartásával oldhatná meg a problémát.
Ilyen lehetne a Nagykörút keresztmetszeti kialakítása
 
 
Ilyen attraktív "vörös szőnyegen" lehetne tekerni
 
Ha a parkolóhelyek a fák közé kerülnek az ún. berendezési sávba, a felszabaduló parkolósáv helyén teljes értékű kerékpársáv alakítható ki. A villamosmegállók mellett szűk a hely, itt járdán vezetett irányhelyes kerékpárutat tartalmaz a javaslat. A fák között való parkolás nem vesz el helyet a gyaloglástól, ott ma is számtalan használaton kívüli telefonfülke vagy hirdetőoszlop foglalja a területet. Ez a javaslat a készítői szerint is csupán ideiglenes megoldás, ami rövid időn belül rendezhetné a Nagykörút mostoha helyzetét egészen addig, amíg nem születik döntés az út és a csatlakozó hidak sorsáról.
 
Most is sok a szűkület, mégis működik
 

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése

Arról nem is beszélve, hogy a használaton kívüli bódékat és a plakát-oszlopokat sem lenne gond, ha átültetnék az indián vadászmezőkre.