Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Vector projekt

Az Európai Unió által támogatott kutatási projektben a Magyar Kerékpárosklub holland, német és litván kerékpáros szervezetekkel közösen Utrecht, Hamburg, Vilnius illetve Budapest utcáin végez mobil méréseket. A mérés során egy kerékpárra szerelt műszer segítségével a levegő finompor-koncentrációját mérik. Kontrollmérés keretében a műszert autóba is beépítik, így a járművezetőket érő hatásokat is vizsgálják. A projekt célja megválaszolni, hogyan hatnak a kerékpárral közlekedőkre a levegőben található anyagok, különös tekintettel az "ultrafinom részecskékre" (UFP).
Porszennyezésről részletesen >>
A kutatás célja e hatások látványos bemutatása is, a kérdéssel kapcsolatos konferenciák szervezése, a problémák hatékony kommunikációja.
Vector projekt összefoglaló beszámolója >> A Magyar Kerékpárosklub 4 fővel vesz részt a projektben. A szakemberek dolgoznak a Virtuális Egyetemen zajló tudományos munkában, a projekt konferenciáin és találkozóin vesznek részt, koordinálják és szervezik a Budapesti mérést, illetve idehaza kommunikálják a projekt eseményeit és eredményeit.
A projekt sajtóvisszhangja >>
Projekt összefoglaló >>