Facebook Instagram Youtube

A bicikliseké a Margit híd egy sávja hétvégeken

2008.06.05
Cimkék: Margit híd
A tavalyi kezdeményezésünknek megfelelően idén is javasoltuk, hogy nyáron, hétvégéken zárják le a gépjárműforgalom elől a Margit híd északi külső sávját, lehetővé téve rajta a kerékpárosok akadálymentes és biztonságos kétirányú közlekedését. Változatlanul az a célunk, hogy a Margit-szigeten pihenni vágyók könnyedén tudják kerékpárral megközelíteni a szigetet. A hétvégi időszakban a Margit híd járdáját teljes szélességben kihasználják a gyalogosok, kerékpározni ott (is) balesetveszélyes (és nem mellesleg a KRESZ szerint tilos is!), különösen gyerekeknek.

A tavalyi kezdeményezésünknek megfelelően idén is javasoltuk, hogy nyáron, hétvégéken zárják le a gépjárműforgalom elől a Margit híd északi külső sávját, lehetővé téve rajta a kerékpárosok akadálymentes és biztonságos kétirányú közlekedését. Változatlanul az a célunk, hogy a Margit-szigeten pihenni vágyók könnyedén tudják kerékpárral megközelíteni a szigetet. A hétvégi időszakban a Margit híd járdáját teljes szélességben kihasználják a gyalogosok, kerékpározni ott (is) balesetveszélyes (és nem mellesleg a KRESZ szerint tilos is!), különösen gyerekeknek. Tisztában vagyunk azzal, hogy az autóval közlekedők számára az intézkedés zavaró lehet. De számítunk megértésükre, segítő együttműködésükre, annak érdekében, hogy a város lakói könnyebben tudjanak kijutni a szabadba akkor is, ha nincs szándékuk vagy módjuk arra, hogy autóval menjenek ki a városból. A tavalyi tapasztalatok alapján azt kértük az illetékesektől, hogy a sávlezárás kijelölése a híd mindkét felhajtóján tegye lehetővé a körútra való akadálymentes és biztonságos csatlakozást is, továbbá - ezúttal - szélesebb körű legyen a tájékoztatás. A rakparti kerékpárútra tervezett tájékoztató útirányjelző táblák, amik - szemben a múlt évi gyakorlattal - segíteni rendeltek a kerékpárosok közlekedését, sajnos még nem készültek el, reméljük, a következő hétre pótolják! A pesti oldalon, a Szent István körútnál azt kértük, hogy a sávlezárás az első zebráig tartson, így a körútról, illetve a körútra való csatlakozás lényegesen egyszerűbb lenne. A polgármesteri hivatal illetékesei ehhez nem járulnak hozzá, mert, véleményük szerint a jelzőlámpánál torlódást okozna. A budai oldalon a Margit körút irányába történő akadálymentes és biztonságos kihaladás könnyebben megoldható. A budai oldalon az ideiglenes kerékpárút a meglévő kerékpárút csatlakozásáig, a 17-es villamosmegállóig fog tartani. Budapest, 2008. június 5., csütörtök (MTI) - Kerékpárosok vehetik birtokukba a Margit híd Pestről Budára vezető oldalán a szélső sávot a nyár végéig; az alkalmi bicikliút június 7-től minden hétvégén - szombaton 14 órától vasárnap éjfélig - áll a kerékpárosok rendelkezésére - közölte a Hagyó Miklós polgármester-helyettes csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint a Fővárosi Önkormányzat ezzel szeretné biztonságosabbá és kényelmesebbé tenni a szigetre kerékpárral érkezők közlekedését. A helyszínen táblák jelzik a változásokat, így mind a kétkerekesek, mind az autósok jóval előbb látják, mire számítsanak, ha a Margit hídhoz érnek - áll a közleményben. A főpolgármester-helyettes az intézkedés kapcsán emlékeztetett: a 2010-re elkészülő, felújított Margit hídon már mindkét irányban, a gyalogosoktól és az autóforgalomtól elkülönített állandó kerékpárút lesz.

Kapcsolódó hírek

Margit híd - mindenkinek

Írásom célja, hogy az esetleges félreértéseket tisztázzuk a Margit híddal kapcsolatban. Számos egyeztetésen vettünk részt a kezdektől és próbáltuk képviselni a "kerékpáros érdekeket". Mindössze „egy” nagy probléma volt a tervezés során: a kezdeti fázisban nem mérték fel teljeskörűen a nem-motorizált forgalmat (főleg a gyalogosokat és a bicikliseket). Mivel a felújítás célja ezen forgalmak előnyben részesítése, így nagyságuk növekedett. Az így be nem tervezett forgalom megfelelő lebonyolítására született ez a – lassan átadásra kész - kompromisszumos kialakítás.

2011.10.09 |  Közlekedés
Margit hídi felhajtás: Ha a város nem építi meg, majd mi megépítjük! +VIDEO

Miközben a kerékpárral közlekedők száma évről évre növekszik, 5 közgyűlési határozat és számtalan ígéret ellenére sem épülnek a beígért kerékpáros létesítmények. A híd felújítása előtt, 2007-ben végzett forgalomszámlálás alapján a kerékpárral közlekedők kiszolgálására az érvényes műszaki előírás szerint minimum 2,7 méter széles kerékpárút volna szükséges, azóta a közlekedők száma megháromszorozódott és mégsem épül meg semmi.

2011.05.11 |  Főszerkesztő
Margit híd: intézményesített közlekedési káosz

2012-ben hétköznap reggel a hídon közlekedő járművek 11.37%-a kerékpár volt, mely arány azóta csak növekedett. Itt láthatod friss videónkat!

2013.09.03 |  Emese