Miért jó tagnak lenni?

A bicikliseké a Margit híd egy sávja hétvégeken

Címkék:

A tavalyi kezdeményezésünknek megfelelően idén is javasoltuk, hogy nyáron, hétvégéken zárják le a gépjárműforgalom elől a Margit híd északi külső sávját, lehetővé téve rajta a kerékpárosok akadálymentes és biztonságos kétirányú közlekedését. Változatlanul az a célunk, hogy a Margit-szigeten pihenni vágyók könnyedén tudják kerékpárral megközelíteni a szigetet. A hétvégi időszakban a Margit híd járdáját teljes szélességben kihasználják a gyalogosok, kerékpározni ott (is) balesetveszélyes (és nem mellesleg a KRESZ szerint tilos is!), különösen gyerekeknek. Tisztában vagyunk azzal, hogy az autóval közlekedők számára az intézkedés zavaró lehet. De számítunk megértésükre, segítő együttműködésükre, annak érdekében, hogy a város lakói könnyebben tudjanak kijutni a szabadba akkor is, ha nincs szándékuk vagy módjuk arra, hogy autóval menjenek ki a városból. A tavalyi tapasztalatok alapján azt kértük az illetékesektől, hogy a sávlezárás kijelölése a híd mindkét felhajtóján tegye lehetővé a körútra való akadálymentes és biztonságos csatlakozást is, továbbá - ezúttal - szélesebb körű legyen a tájékoztatás. A rakparti kerékpárútra tervezett tájékoztató útirányjelző táblák, amik - szemben a múlt évi gyakorlattal - segíteni rendeltek a kerékpárosok közlekedését, sajnos még nem készültek el, reméljük, a következő hétre pótolják! A pesti oldalon, a Szent István körútnál azt kértük, hogy a sávlezárás az első zebráig tartson, így a körútról, illetve a körútra való csatlakozás lényegesen egyszerűbb lenne. A polgármesteri hivatal illetékesei ehhez nem járulnak hozzá, mert, véleményük szerint a jelzőlámpánál torlódást okozna. A budai oldalon a Margit körút irányába történő akadálymentes és biztonságos kihaladás könnyebben megoldható. A budai oldalon az ideiglenes kerékpárút a meglévő kerékpárút csatlakozásáig, a 17-es villamosmegállóig fog tartani. Budapest, 2008. június 5., csütörtök (MTI) - Kerékpárosok vehetik birtokukba a Margit híd Pestről Budára vezető oldalán a szélső sávot a nyár végéig; az alkalmi bicikliút június 7-től minden hétvégén - szombaton 14 órától vasárnap éjfélig - áll a kerékpárosok rendelkezésére - közölte a Hagyó Miklós polgármester-helyettes csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint a Fővárosi Önkormányzat ezzel szeretné biztonságosabbá és kényelmesebbé tenni a szigetre kerékpárral érkezők közlekedését. A helyszínen táblák jelzik a változásokat, így mind a kétkerekesek, mind az autósok jóval előbb látják, mire számítsanak, ha a Margit hídhoz érnek - áll a közleményben. A főpolgármester-helyettes az intézkedés kapcsán emlékeztetett: a 2010-re elkészülő, felújított Margit hídon már mindkét irányban, a gyalogosoktól és az autóforgalomtól elkülönített állandó kerékpárút lesz.

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése
Annak, aki utólag kapcsolódik a cikk és a bejegyzés olvasásába: természetesen az MK nem várt az idei első hétvégéig javaslatai megtételével. Tavalyi tapasztalatainkat felhasználva még a megnyitás előtt megkerestük az illetékeseket. Most ismét, írásban. Majd szombaton újra szóban próbálkozunk a helyszínen.
Megtisztelő a figyelem, köszönöm. Ha épp alábbszáll az önbizalmam és nem teszem szóvá, akkor nagyon jól jön, hogy megteszi helyettem más. :) Maradtak egyébként apróságok, de nem gizdulok. ;) Lujka - CMS, Rabic -
kösz, javítottuk
Nna, ezt se olvasta át Lujka ;) Javítandó: Margit híd (a képig 3féle írásmód :P), gépjárműforgalom; 1. kommentben Szent István. Kössz :)
A fenti bejegyzés szövege frissült! 2008.06.09. A Közlekedési Munkacsoportunk levelet küldött az illetékeseknek a sáv kialakításának módosításával kapcsolatosan: Sajnálattal tapasztalta a bringás társadalom, hogy az ami a bringásoknak lett kialakítva, nem működik olyan nagyon jól. Egyrészt biztosítani kell a szigetre való behajtást, másrészt biztosítani kell a Pestről Budásra, Budáról Pestre való közlekedés lehetőségét.
  1. Legyen megoldva a Szent István körútról a behajtás egyenesen a sávba, illetve a Margit körútnál az egyenesen kihaladás!
  2. A sárga színű útirányjelző táblákat sürgősen meg kell tervezni és le kell gyártani. Ezen nem érdemes spórolni, mert az egész dolog 50 százalékban a tájékoztatáson múlik, hogy jól használják-e az emberek.
  3. A zebráig való vezetésen mégis/újra gondolkodni kell!
  4. A pesti rakpartról való felhajtás a járdázás miatt nagyon esetlen, a sávot mégis végig kell hozni!