Facebook Instagram Youtube

Adománybringákat kapnak egészségügyi és szociális dolgozók az idei Bringázz a Munkába kampányban

Adománybringákat kapnak egészségügyi és szociális dolgozók az idei Bringázz a Munkába kampányban
2020.04.17
20 darab kerékpárt adtak át a Szent László kórház dolgozóinak a 13 éve zajló Bringázz a Munkába kampány részeként, amely ezúttal a koronavírusra való tekintettel az egészségügyi és szociális dolgozók megsegítéséről és a kerékpározás egészségi előnyeiről szól. A vírushelyzet miatt rendhagyó formában, biciklis szervezetek és vállalkozások széles összefogásával szervezi meg a Magyar Kerékpárosklub a 2020-as Bringázz a munkába! kampány tavaszi fordulóját. A kerékpáros közlekedést népszerűsítő kampánynak a kijárási korlátozások idején módosul az üzenete: Maradj otthon, de ha menned kell, inkább bringázz!

20 darab kerékpárt adtak át a Szent László kórház dolgozóinak a 13 éve zajló Bringázz a Munkába kampány részeként - a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség felajánlásából -, amely ezúttal a koronavírusra való tekintettel az egészségügyi és szociális dolgozók megsegítéséről és a kerékpározás egészségi előnyeiről szól. A vírushelyzet miatt rendhagyó formában, biciklis szervezetek és vállalkozások széles összefogásával szervezi meg a Magyar Kerékpárosklub a 2020-as Bringázz a munkába! kampány tavaszi fordulóját. A kerékpáros közlekedést népszerűsítő kampánynak a kijárási korlátozások idején módosul az üzenete: Maradj otthon, de ha menned kell, inkább bringázz!

Fotó: Dimény András / Magyar Kerékpárosklub

A Bringázz a munkába! kampányban az elmúlt évek során több tízezer ember ült nyeregbe, de az új típusú koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett kijárási korlátozások, a leálló iparágak, a megszűnt munkahelyek vagy a sokak által otthon végzett munka miatt a mostani helyzetben nem lehet mindenkit munkába kerékpározásra biztatni.

Ezért a kampányban csak azokat hívjuk munkába bringázásra, akiknek muszáj dolgozni menniük.

Mindenki mást arra emlékeztetünk, hogy maradjon otthon, bár a szabályok szerint van lehetőség a biciklizésre: egyéni szabadidős sporttevékenységként. Ezt azonban csakis a kijárási korlátozásokról szóló kormányrendeletben foglalt óvintézkedések - egyedül, vagy saját háztartásának tagjaival, másoktól legalább 1,5 méteres távolságra - betartásával.

Bringák a kórházaknak

A kampány első lépéseként a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség a Bringás Vándortáborokhoz használt 550 darabos kerékpárflottáját ajánlja fel kórházak számára a járvány miatti veszélyhelyzet idejére.  Az első kórház, a Dél-Pesti Centrumkórház, Országos Hematológiai és Infektológiai Intézete (Szent László Kórház) összesen 20 darab kerékpárhoz jut, amivel olyan ápolók és orvosok jutnak alternatív közlekedési lehetőséghez, akiknek nincs kerékpárjuk, de munkába menet és onnan hazafelé tartva szeretnék elkerülni a fertőzésveszély miatt kockázatossá váló közösségi közlekedést.

Fotó: Dimény András / Magyar Kerékpárosklub

Az előttünk álló hetek kiszámíthatatlanok, de egy biztos: az egészségügyi és szociális dolgozókra nagyon nagy teher járul, nekik minden körülmények között munkába kell járniuk. Ezért őket kerékpárral kívánjuk segíteni. Valószínűleg az egészségügyi és szociális dolgozók közül nem mindenkinek áll rendelkezésére autó, ezért tömegközlekedéssel kell utazniuk. A kerékpár sokkal biztonságosabb közlekedési eszköz a tömegközlekedésnél. Azért a kórházi dolgozóknak való segítés mellett döntöttünk, mert ők vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve - közölte Benyó Balázs, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség elnöke.

Fotó: Dimény András / Magyar Kerékpárosklub

A kerékpáros pénteki átadásán Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos így fogalmazott: A kerékpáros közlekedés ebben a pillanatban biztonságosabb és egészségesebb, mint a közösségi közlekedés. Pár hete még el sem tudtuk volna képzelni azokat a dolgokat, amik a járványhelyzet miatt megtörténtek. Soha nem látott összefogás alakult ki, sokan próbálják megtalálni, hogyan tudnak segíteni ebben a helyzetben. Ennek része a kerékpárok mostani felajánlása is. Pár éve indítottuk újra a kerékpáros vándortáborozást, és nagyszerű ötlet volt a Maketusz-tól, hogy ezeket a bicikliket felajánlották az egészségügyi dolgozók számára.”

A kormánybiztos kifejezte abbéli reményét, hogy a járvány elmúltával többen rajta maradnak a kerékpáron, és használják majd egészséggel.

Fotó: Dimény András / Magyar Kerékpárosklub

Szlávik János osztályvezető főorvos azt mondta: „Egyik feladatom azt mondani az embereknek, hogy maradjanak otthon. Másik feladatom azt mondani, hogy éljenek egészségesen, próbáljanak sportosak maradni. Fiatalon sokat bicikliztem, így tudom milyen, ha valaki messzebbre, akár munkába elmegy kerékpárral. Ezért örülünk a felajánlásnak, hogy így a kollégáim akár kerékpárral jöjjenek dolgozni. A kórház 3-4 nagy területű telephelyen található, a kerékpárok így nem csak a munkába járáshoz, de a telephelyek közti néhány kilométeres távokhoz is jól jönnek. Én is ki fogom próbálni” – mondta.

A vírus elterjedése előtt egyre többen ültek kerékpárra. Már márciusban olyan adatokat lehetett leolvasni a budapesti kerékpárszámlálókról, amik korábban késő tavasszal vagy nyáron voltak jellemzőek. Míg az autós közlekedés a felére esett vissza, a tömegközlekedésre 10 emberből 1 száll fel, a biciklis közlekedés megmaradt. Nagyon sokan felfedezhették, hogy a koronavírus ellenszere lehet, ha kerékpárra ülnek és nem másokkal vannak összezárva – mondta Halász Áron a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese.

„Kerékpáros szervezetként azon gondolkodtunk, hogy eseményeink lemondása és a jelen helyzet mellett a 13 éve zajló Bringázz a Munkába kampányt hogyan lehet megtartani. Szerencsére a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel párhuzamosan gondoltunk az egészségügyi és szociális dolgozók megsegítésére, a két hasonlóan gondolkodó szervezetet pedig Révész Máriusz kormánybiztos kötötte össze” – mondta. Az otthonról dolgozóknak – mivel még Müller Cecília is hasonlóan fogalmazott – azt ajánlják, hogy szabadidejükben menjenek kerékpározni a távolságtartási szabályokra odafigyelve.

A mostani forgalom és a Kerékpárosklub által kezdeményezett, Budapesten már zajló biciklisáv felfestések hatására ez sokkal könnyebb lesz – hívta fel a figyelmet.

Így lehet kerékpárokhoz jutni a kampány alatt

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség kerékpárjainak használatára első körben a budapesti egészségügyi intézmények és minisztériumok nyújthatják be igényüket, miután felmérték, hogy dolgozóik közül kik és hányan ülnének szívesen nyeregbe. A kerékpárokat - egyenként lakattal ellátva - a Vándortáborok megkezdéséig tudja biztosítani a szövetség az igénylők számára.

A kerékpárokért az info@maketusz.hu e-mail címen, illetve Pénzes Erzsébetnél (+36 20 978 9283) vagy Benyó Balázsnál (+36 20 491 9779) lehet jelentkezni.

A Magyar Kerékpárosklub Karácsony Gergely főpolgármester számára is felajánlotta az ellátórendszer biciklikkel való segítését, a Kerékpárosklub is várja a jelentkező intézményeket a bringazz kukac kerekparosklub.hu címen.

Kerékpározni nem csak szabad, de ajánlott is

A kerékpáros közlekedést – mint egyéni szabadidős sporttevékenységet - a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) számú kormányrendelet sem tiltja – de az óvintézkedések be kell tartani. A kerékpározás mindeközben továbbra is, sőt mindinkább az egyik legegészségesebb közlekedési - és egyéni szabadidős sporttevékenységi - forma is, mert:

  • általa könnyedén minimálisra csökkenthetők a személyes kontaktusok az utazás és szabadidős sporttevékenység során;
  • a tekeréssel járó testmozgás javítja a keringést, erősíti az immunrendszert ily módon nagyobb sikerrel száll szembe a szervezet a (vírus)fertőzésekkel;
  • szabadságérzetet ad, oldja a stresszt, ezért kitűnő ellenszere a bezártság miatti rosszkedvnek;
  • olasz és amerikai kutatások kimutatták, hogy a szennyezett levegőjű térségekben jobban terjed a mostani világjárványt okozó SARS CoV-19 vírus, és súlyosabb egészségügyi állapotot is idéz elő, viszont a minél nagyobb arányú kerékpáros közlekedés révén tisztábban tartható a városok levegője is.

A kampányban várhatóan sokan lesznek olyanok, akik hosszú kihagyás után ülnek nyeregbe vagy most ülnek először városban kerékpárra. Nekik ajánljuk a Magyar Kerékpárosklub gyakorlati tanácsait.

A rendhagyó kampány további eseményeiről, tippekről és érdekességekről a Bringázz a munkába! kampány Facebook-oldalán találhat majd még további információkat.

A kampány szervezői

A rendhagyó Bringázz a munkába! kampányt a Magyar Kerékpárosklub szervezi, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel, a Magyar Kerékpáros Szövetséggel és a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetséggel, mint társszervezőkkel közösen, az Innovációs és Technológiai Minisztérium – mint a védjegyoltalom jogosultja – hozzájárulásával és az Aktív Magyarország anyagi támogatásával.


A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy minél többen, minél kényelmesebben kerékpározhassanak.
Támogasd munkánkat adód 1%-ával és tagsággal, amivel most nyerhetsz is!
 

Tetszett a cikk? Maradjunk kapcsolatban!

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron