Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Budapesten kétszer gyakrabban használják a kerékpárt közlekedésre, mint egy éve ilyenkor

Címkék:

Országos adatok a kerékpárhasználatról - a kutatás 8. hulláma Összefoglaló cikk a 2012. márciusi mérésről.

2010 tavaszától a Magyar Kerékpárosklub rendszeresen publikál országos reprezentatív adatokat a magyarországi kerékpárhasználat alakulásáról. Az adatfelvételek elvégzését a TNS-Hoffmann Hungary piackutató cég vállalta, támogatva ezzel szervezetünket. Eddig 8 adatfelvételi hullám volt, az utolsóra 2012. március 16. és 21. között került sor. Az eredmények a kérdezés előtti 2 hétre (azaz a 2012. március 2. és 21. közötti időszakra) vonatkoznak.


A 2012 márciusi hullám főbb eredményei:

  • Országos szinten a magyar lakosság 39%-a használt kerékpárt közlekedésre és/vagy túrázásra.
  • A vizsgált időszakban közlekedési eszközként országos szinten a magyar lakosság 38%-a használt* kerékpárt. Ugyanez az arány Budapesten 14% volt, jóval magasabb, mint a tavaly tavasszal mért érték (8%).
  • A vizsgált időszakban a kerékpárt közlekedési célra használók* 35%-a ült kerékpárra naponta. Az adatfelvételeket megelőző 14 napra vonatkozó használati gyakoriság átlagos értéke országos szinten 7,9, Budapesten 7,2 nap volt.
  • A kerékpárral kirándulók aránya országos szinten 6, Budapesten 8% volt.
  • A feltárt adatok azt mutatják, hogy tavasszal a közlekedési célú kerékpárhasználat szinte kizárólagos, a kerékpárt csak túrázásra használó válaszadók aránya mindössze 1 százalék, és a közlekedés mellett túrázók aránya is alacsony (5%) volt.


A korábbi mérések eredményei

CsatolmányMéret
MK_Kerekparhasznalat_2012_marcius-1.pdf144.6 kB

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése

attól, hogy vidéken sokkal magasabb a bázis: a 60-as években még a lakosság 50%-a bringán közlekedett, most ez csökken, de a csökkenés már nagyon lelassult.

Szép eredmény budapesti szinten, de az ország 4/5-ében a folyamatos benzinár emelkedések hatására sem tud emelkedni az arány. Ez vajon mitől van?