Facebook Instagram Youtube

Elkészült a Nemzeti Kerékpáros Koncepció

Elkészült a Nemzeti Kerékpáros Koncepció
2013.06.04
Hét kerékpáros civil szervezet és a Magyar Kerékpárgyártók és Kereskedők Szövetsége összefogásával elkészült a Nemzeti Kerékpáros Koncepció.
Hét kerékpáros civil szervezet és a Magyar Kerékpárgyártók és Kereskedők Szövetsége összefogásával elkészült a Nemzeti Kerékpáros Koncepció.

Hét kerékpáros civil szervezet, a European Cyclists' Federation, a Kerékpáros Magyarország Szövetség, a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége, a Magyar Kerékpárosklub, a Magyar Kerékpársportok Szövetsége, a Magyar Természetjárók Szövetsége és a Magyar Kerékpárgyártók és Kereskedők Szövetsége összefogásával elkészült a Nemzeti Kerékpáros Koncepció.
 
A szervezetek által 2013 februárjában létrehozott Kerékpáros Kerekasztal (KEKE) tagjainak közös célja a magyar kerékpáros infrastruktúra, közlekedés, ipar és kereskedelem, a turizmus fejlesztése, valamint a kerékpársport eredményességének növelése. Ennek érdekében a közös munkával elkészített Koncepcióban a jelenleg folyó, az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó költségvetési tervezése során a kormányzat számára ajánlásokat fogalmaztunk meg annak érdekében, hogy ebben az időszakban a kerékpározásra a lehető legtöbb forrás jusson, és ezek hatékonyan legyenek felhasználva.
 
A KEKE nem önálló szervezet, a tagjai e képletes asztalt körülülve fogalmazzák meg közös állásfoglalásaikat, dokumentumaikat. Az elképzeléseinek megismertetése érdekében széleskörű lobbitevékenységbe kezdett. Ennek egyik állomásaként Bodor Ádám, a European Cyclists’ Federation igazgatója és Győriványi Bálint, a Magyar Kerékpárosklub főtitkára a hét végén a kapuvári hídavatáson átnyújtotta a Koncepciót Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének.
 
 
A Kerekasztal történéseiről a továbbiakban is hírt adunk honlapunkon.
 
A koncepciót itt olvashatjátok: Nemzeti Kerékpáros Koncepció 2014-2020
Az Európai Kerékpáros Szövetség, az ECF pedig itt tudósít a témáról.
 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron