Facebook Instagram Youtube

Költségtérítés a kerékpárral megtett szolgálati utakért Bécsben

Költségtérítés a kerékpárral megtett szolgálati utakért Bécsben
2013.03.06
A kerékpárral megtett szolgálati utakért is lehet kilométerenkénti térítést igényelni. A cél, hogy a bécsiek használják gyakrabban a biciklijüket munkájukhoz is.

A kerékpárral megtett szolgálati utakért is lehet kilométerenkénti térítést igényelni. A cél, hogy a bécsiek használják gyakrabban a biciklijüket munkájukhoz is.

A két keréken megtett szolgálati utakért kilométerenként 38 eurócent (mintegy 114 forint) igényelhető a munkaadótól. Ehhez - az autóhasználathoz hasonlóan - a biciklivel megtett kilométerekről is útnyilvántartást kell vezetniük az alkalmazottaknak. Ha a vállalat nem fizeti ki ezt a juttatást, akkor évente akár 570 euró (170 ezer forint) költségtérítésre jogosult a dolgozó.  Forrás: HVG

A kerékpározás évével Bécsben nagy lendületet vettek a kerékpáros fejlesztések, események. A Fahrrad Wien a Kerékpározás Éve keretein belül hasznos információkat kínál, szolgáltatási akciókat szervez, lehetőséget ad e közlekedési mód kipróbálására, és természetesen még több új infrát épít. 

A kezdeményezés célja, hogy a bécsieknek kedvet csináljanak a városi kerékpáros közlekedéshez. 

Az érdekes szolgáltatási akciók és információs események mind azt a célt szolgálják, hogy motiválják a bécsieket a kerékpár gyakoribb használatára, és jöjjenek rá, hogy különösképp a belvárosi területeken a kerékpár a legideálisabb közlekedési eszköz. 
 
 
A kerékpárúthálózat tovább bővül Bécsben. A Ring-en túli oldalakon is befejeződnek az építkezések és a hálózat hiányosságait is orvosolják.
 
A városvezetés azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a kerékpáros közlekedés az összes közlekedési alkalom 10 %-a legyen 2015-re.
 
 
2013 június 11-14 között Bécsben rendezik meg a Velo-city Konferenciát. Ez a konferencia a világ legnagyobb kerékpározás témájú konferenciája, melyet minden évben megrendeznek.
Több, mint 1000 résztvevőre számítanak júniusban. Az eddigi rendező városokban a konferencia megrendezése oda vezetett, hogy a kerékpáros közlekedés méginkább a gondolkodás előterébe és a döntéshozók látóterébe került. Ezt akarják Bécsben is elérni, aminek köszönhetően Bécs a kerékpározás városává válhat.
 

Nemrégiben Ausztriában módosították a Kreszt is: már nem minden kerékpárút használata kötelező. Erről további infót és az új táblákat is itt láthatod.

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron