Facebook Instagram Youtube

Projektzaró találkozó

Projektzaró találkozó
2016.04.18
Székesfehérváron megtartottuk az Összetekerünk! projekt zárótalálkozóját.

Székesfehérváron megtartottuk az Összetekerünk! projekt zárótalálkozóját.

Április 16-án Székesfehérváron a figyelemre méltó Hatpöttyös étteremben megtartottuk egy éves időtartamú Összetekerünk! regionális kerékpáros turizmusfejlesztési projekt zárótalálkozóját. Az eseményen a részt vettek a régiók képviselői - Debrecen és környéke, Dél-Pest, Csepel-sziget és Székesfehérvár és környéke -, a Kerékpárosklub elnökségi tagjai és a veszprémi területi szervezet tagjai is. A találkozón bemutatásra kerültek az elért eredmények és elhangzottak jövőre néző javaslatok. A projektben elért eredményeket a székesfehérvári Hatpöttyös étteremben egy záróvacsorával ünnepeltük meg.

A program során a három régióban összesen 215 km turisztikai útvonal került kijelölésre. Lobbi tevékenységünk eredménye, hogy több mint 15 önkormányzattal történt kapcsolatfelvétel, számos helyi gazdasági szereplővel (éttermek, cukrászdák, szolgáltatók), valamint az engedélyeztetés folyamán több hivatali szervvel léptünk kapcsolatba (Magyar Közút, EON, vízügyi igazgatóságok). Partnerségi viszony alakult ki a Magyar Turizmus Zrt. régiós igazgatóságaival és a helyi Tourinform irodákkal.

Mindemellett a projekt során nagy hangsúly került  a helyi közösségépítésre. Törekedtünk minél több civil szervezettel kapcsolatot kiépíteni, valamint a programba minél több önkéntest bevonni. Ennek eredménye, hogy több mint 30 fő segítette önkéntes munkájával a program megvalósulását.

A munkánkról a Kerékpárosklub és számos más felületeken is hírt adtunk. Minden útvonalról készült túraajánló videó. Mindezeknek is köszönhető, hogy a  nyilvános útlejárásokon és projektzáró túrákon több mint 350 biciklis vett részt. 

Részletes leírás a túraútvoalakról

  • Csepel-sziget - ITT
  • Debrecen és környéke - ITT
  • Székesfehérvár, Bakonyalja - ITT

 

 

 

 

 

A hónap végéig elkészülnek az útvonalakról a kerékpáros térképek, melyek a helyi Tourinform irodákba, Kerékpárosklub irodájában és rendezvényin lesz elérhető.

Előzmények: A Magyar Kerékpárosklub több területi és partnerszervezetével közös turizmusfejlesztési projektbe kezdett tavasszal, melynek célja, hogy eddig kevésbé ismert területeket vonjunk be a biciklis turizmusba. Azt szeretnénk, hogy több kerékpáros turista jobb feltételek mellett új helyeket fedezhessen fel Magyarországon. A programban résztvevő szervezetekkel a Vértes, a Bakonyalja, Debrecen és Csepel-sziget térségét mérjük fel és jelölünk ki ezeken a területeken új túraútvonalakat, bevonva a helyi üzleti, önkormányzati és hatósági szereplőket is.
További híreink a programról.


A program a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs Alapítvány segítségével  valósulhat meg. Projekt azonosító: NCTA-2014-10906-E.

 

 

Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Add a Kerékpárosklubnak adód 1%-át! Az 1% felajánlásról mindent megtudhatsz itt.

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod, hanem rengeteg szolgáltatás és kedvezmény is jár az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron