Facebook Instagram Youtube

Hírek: köztér

Barcelona kiterjeszti autómentes szuperblokkjait
A katalán főváros gyalogosoknak elsőbbséget biztosító zónáit a belváros nagy részére kiterjesztik – jelentette be Ada Colau polgármester.
2020.12.10 |  aron
A dunaparti „bringasztráda” és a gyalogosok „ellentéteiről” adtunk elő a Budavári Önkormányzatban
Tegnap este az I. kerületi Önkormányzatban mutattam be a budai rakparti kerékpárút történetét, problémáit és megoldási javaslatainkat. Kiemeltem, hogy a „gyalogos – kerékpáros ellentétek” helyett az azokat okozó valódi okokkal foglalkozzunk. Ez a köztérhasználat aránytalansága: a sok helyet foglaló autók Budapest egyik legértékesebb közterületén évek óta változatlan, sőt néhol egyre szűkebb helyre szorítják az egyre nagyobb gyalogos és kerékpáros forgalmat. A megoldást a közterület igazságosabb, a törvényeknek és Budapest stratégiájának megfelelő újraosztása jelentené. A szakmai találkozón a Lánchíd „megnyitásáról” is beszélgettünk – a cikkből kiderül, hogy mit értünk ez alatt!
2019.11.15 |  aron
A Velencei Építészeti Biennálé magyar kiállítása bemutatja, hogyan foglaltuk el a Szabadság-hidat
2016 nyarán a fonódó villamos építése miatt lezárták a Szabadság-hidat az autó- és villamosforgalom elől. A város legkisebb Duna-hídjából közösségi tér lett, ahol csak emberi módokon lehetett átmenni két hónapon keresztül. A híd adta lehetőség az I bike Budapest oldalon általunk meghirdetett spontán piknik vártalan sikerével robbant be a köztudatba. A következő években a Város és Folyó egyesület Szabihíd projektjében már a fővárossal együttműködve szerveztek hétvégi programokat a hídra, és a 2018-as Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonja is ezt, a szabadon használható, autó- és fogyasztási kényszertől mentes spontán köztérhasználatot mutatta be. A Biennálé témája ugyanis a „szabad tér” volt, amit a magyar pavilon témája fogott meg a legjobban.
2018.06.29 |  aron
A dugó önmagában nem probléma - interjú Hermann Knoflacher veterán közlekedéstervezővel
Hogyan lehetne megszüntetni a dugókat? Miért kéne gátat szabni a városainkat önmagára szabó autóközpontúságnak? Hatékonyabb a közlekedés attól, hogy gyorsabb? Miért nem jelentenek megoldást az elektromos autók? Interjú Hermann Knoflacher veterán bécsi közlekedéstervezővel a jelenlegi és jövőbeli mobilitásról.
2017.12.18 |  aron
Gerilla kerékpársávok bizonyítják, hogy az utak bringázhatóvá tehetők
Lettország fővárosának hivatalnokai folyton azt mondták, hogy nincs hely elkülönített kerékpársávnak. Aktivisták mutatták meg, hogyan valósítható meg mégis.
2017.12.08 |  aron
Moszkva is visszavesz az autóközpontúságból - előtérben a gyaloglás és kerékpározás
2012-ben Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin és csapata újfajta megközelítést honosított meg a várostervezésben, melynek fő célja, hogy az emberek számára minél élhetőbbé tegyék a várost. Jelentős változások történtek annak érdekében, hogy csökkentsék a közlekedési dugókat, fejlesszék a közterek hálózatát, és javítsák a gyalogos közlekedés feltételeit.
2017.01.30 |  aron