Facebook Instagram Youtube

Az I Bike Budapest megnyitásával köszön el a holland nagykövet - így segítettek eddig

Az I Bike Budapest megnyitásával köszön el a holland nagykövet - így segítettek eddig
2017.04.10
Nyugdíjba vonulása előtti utolsó publikus, magyarországi bringás eseménye lesz Gajus Scheltema holland nagykövetnek az I Bike Budapest bringás felvonulás április 22-én, amit ő fog megnyitni. Ezúton köszönjük a világ legkerékpárosabb országában bevált minták hazahozatalában nyújtott segítséget a nagykövetnek és elődeinek. Készítettünk egy listát, amiben összefoglaljuk mi mindent tett 2008 óta a magyar bringás kultúra fejlődéséért a Holland Nagykövetség.

Nyugdíjba vonulása előtti utolsó publikus, magyarországi bringás eseménye lesz Gajus Scheltema holland nagykövetnek az I Bike Budapest bringás felvonulás április 22-én, amit ő fog megnyitni. Ezúton köszönjük a világ legkerékpárosabb országában bevált minták hazahozatalában nyújtott segítséget a nagykövetnek és elődeinek. Készítettünk egy listát, amiben összefoglaljuk mi mindent tett 2008 óta a magyar bringás kultúra fejlődéséért a Holland Nagykövetség.

Gajus Scheltema nagykövet a 2015-ös I Bike Budapest-en
Fotó:  Soós Bertalan / Magyar Kerékpárosklub

2008:

A LOW holland-magyar fesztiválon Luud Schimmelpenninck adott elő a közbringák ősének tekinthető amszterdami fehér bicikli projektről. Ugyanebben az évben Ronald Mollinger nagykövet üdvözlőlevelet írt az által megnyitott Critical Mass bringás felvonulásnak. A szervezők erőfeszítéseit elismerve azt írta, hogy „a több tízezres tömegeket vonzó programoknak köszönhetően követői száma egyre nő, és a budapesti kerékpárutak száma gyarapodni kezdett.”

2009:

Ebben az évben Jan Kennis holland kulturális attasé küldött levelet a Critical Mass-nek. Ugyanő bringatárolókat avatott Budapesten, és a Nincs Lehetetlen holland kulturális fesztivál programjai közé is bekerült a bicikli. Az Autómentes Napon a Dürer Kertben megrendezett bringás bulit szponzorálták.

2010:

A tavaszi Critical Mass megnyitása után a Liszt Ferenc téren avatott kerékpártárolókat a holland nagykövet. A szeptemberi Critical Mass után rendezett biciklis témájú főpolgármester-jelölti vitát Leo Linscheer kulturális attasé nyitotta meg.

A Holland-Magyar Üzleti Fórum karácsonyi ülésén a nagykövet jelentette be a Kerékpárosklub vállalati szekciójának indulását a holland KLM és az ING alapításával.

2011:

A tavaszi Critical Mass ebben az évben egybe esett a holland királynő születésnapjával, amit kint az egész ország ünnepel. Ebből az alkalomból Küküék a királynőnek címzett levelet adtak át a nagykövetnek.

Robert Milders nagykövet azt írta, hogy „érezhető, hogy a jelenleginél is többen ülnének nyeregbe, ha gyorsabban kiépülne a megfelelő infrastruktúra. (…) Biztosíthatom Önöket, hogy Hollandia képviselőjeként a jövőben is figyelemmel kísérem a mozgalom életét, és támogatom a célkitűzéseiket.”

Az Autómentes Napi Critical Mass felvonulás a Hősök terén ért véget, utána a nagykövetség támogatásával volt PASO koncert a városligeti Kertemben.

Télen a nagykövetség és a Kerékpárosklub vállalati szekciója közösen rendezett rajzversenyt gyerekeknek „Képzeld el két keréken” címmel, a képeket az Európa Pontban állították ki.

2012:

A nagykövet által megnyitott tavaszi Critical Mass afterpartyjaként mutatták be este a Toldi Moziban Somogyvári Gergő Riksaláz című filmjét, ami az Amszterdamban dolgozó magyar riksások életét mutatta be.

Az Autómentes Nap környékén több programot is támogatott az önkormányzat. A Design Hét részeként az YKSI eindhoveni csapat bringás dizájnkiállítását hozták el a Müszibe, valamint holland szakértők részvételével zajlott szakmai fórum, amelyen a ’70-es években kint lezajlott biciklibarát várostervezési váltást mutatták be.

2013:

A holland misszióvezető nyitotta meg az utolsó Critical Mass felvonulást.

2014:

A most nyugdíjba vonuló Gajus Scheltema nagykövettel forgattunk videót a Bringázz a Munkába kampányhoz. Elkísértük dolgozni, és megkértük, hogy meséljen:

Nagykövetségi támogatással valósult meg a Cyclechic.hu és az Instyle közös „Bringával a vörös szőnyegen” divatbemutatója, amin civilek és celebek gurultak a kifutóra. A páros kategória győztesei amszterdami repülőjegyet nyertek.

Az „Együtt közlekedünk” gyerekeknek szóló rajzpályázat első helyezettje a KLM és a nagykövetség közös díjában részesült.

2015:

A Holland Nagykövetség támogatásával rendeztük meg az első I Bike Budapest bringás felvonulást, ami a tavaszi Critical Mass hagyományát követő vidám tavaszi bringás fesztivál és demonstráció a fővárosban. Ez volt az eddigi legnagyobb bringás felvonulás Budapesten.

Gajus Scheltema videóüzenetet is küldött a résztvevőknek:

2016:

A Holland EU elnökség alatt megrendezett Cycling Festival Europe keretében az egész kontinensen bringás programokat szerveztek, vagy támogattak a nagykövetségek, ennek több hazai állomása is volt.

Budapesten a Vírus Klubban megrendezett, és Tarlós Istvánnal sok vitát kiváltó Élhető város – két keréken című eseményt nyitotta meg a nagykövet, illetve a Fietsersbond (holland kerékpáros klub) szakértője, Gerrit Faber mutatta be az ottani mintát. Az eseményen bemutattuk a Kerékpárosklub Budapest-programját, és Vitézy Dávid is előadott a fenntartható közlekedési módok jövőjéről.

A nagykövetség támogatta az I Bike Budapest felvonulást, amin ezúttal is tízezren vettek részt. Az eseményre készítettünk feliratot egy holland bringázást bemutató szuper kisfilmhez:

Április végén Herbert Tiemens holland szakértő látogatását tették lehetővé, aki a Kerékpáros Miskolc Egyesület szakmai napján a kerékpározás biztonságáról tartott előadásokban és műhelymunkában vett részt.

Nagykövetségi támogatással járt Pesten a Windesheim Akadémia kutatócsoportja, akik a MOL Bubi fejlesztési lehetőségeit tanulmányozták, és az Iparművészeti Múzeumban tartott Bringológia kiállításban is szerepeltek holland dizájnerek.

2017:

Idén is a Holland Nagykövetség támogatásával rendezzük meg az I Bike Budapest bringás felvonulást. Április 22-én Gajus Scheltema nagykövet nyitja meg az eseményt, ez lesz az utolsó nyilvános kerékpáros szereplése Magyarországon. Gyertek el, hívjatok ismerősöket!

A nagykövetség támogatásával tudunk elutazni a nyári Velo-City konferenciára. A világ legnagyobb kerékpáros szakmai eseményét idén az Arnhem-Nijmegen régióban tartják Hollandiában. A konferencia mellé tanulmányutat szervezünk, és egy filmmel szeretnénk bemutatni az ott megismert és hazahozható példákat.

Köszönjük a támogatást!


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?
Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-41. További infók az 1%-ról.

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

 

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron