Facebook Instagram Youtube

Metrópótlás két keréken – válts bringára metró helyett!

Megint lezárják a 3-as metrót, de semmi ok az aggodalomra: biciklivel könnyen elkerülheted a fennakadásokat és a koronavírus-fertőzés veszélyét. Bringabarát útvonalakat és kezdőknek szóló tippeket ajánlunk, hogy biciklire tudj váltani. Olvass tovább, jönnek a részletek böngészhető térképpel, útleírásokkal, videókkal közlekedési tanácsokkal!


A Magyar Kerékpárosklubnál úgy gondoljuk, hogy a bicikli kiváló metrópótló eszköz lehet, és ehhez megvannak a megfelelő útvonalak is. Több kerékpárút, kerékpársáv, kisebb vagy nagyobb forgalmú utca segít elkerülni a káoszt, és eljutni kül- vagy belvárosi úticélodra.

Tarts velünk, pótold a metrót két keréken!

Menüpontok:

Merre tekerjek? - útvonaljavaslatok, térképek, videókMerre tekerjek?

Térképünkön az útvonalakra kattintva elolvashatod, mit érdemes tudni az adott szakaszról.  

Lejjebb görgetve elolvashatod szöveges útvonaljavaslatainkat és megtalálod videóinkat.

 

Lehel tér és Nagyvárad tér közti lezárás esetén

A belvárosi szakasz lezárása alatt a Nagykörút kerékpársávjait, a Kiskörút - Bajcsy Zsilinszky út - Alkotmány utca kerékpársávjait és kerékpárútját, illetve a kisebb forgalmú belvárosi utcákat javasoljuk. 


Újpest / Angyalföld / Újlipótváros és Nagykörút között

 • Váci út – Duna-part kerékpárút (Buda felé Árpád híd és Margit híd, belváros irányába a Parlament felé)
 • Új Palotai út – Göncöl utca – Röppentyű utca – Kassák Lajos utca – Lehel tér - Gogol utca – Duna part (kerékpárút / kerékpársáv váltakozik)
 • Dél felé a Pannónia utcai kerékpársáv a Dráva utcától Szent István körútig, észak felé a Hegedűs Gyula utcai kerékpársáv a Szent István körúttól a Dráva utcáig vezet

Nagykörúton belül

 • Kerékpársáv a Nagykörúton a Nyugati tér és Petőfi híd között. Szent István körúton a Nyugati tértől a Tátra utcáig busz-kerékpársáv vezet
 • Deák tér érintésével: Kiskörút (kerékpársáv, figyelj a terelésekre, lámpákra, pótlóbuszokra!) –  Bajcsy Zsilinszky út (kerékpárút, a buszsávot itt nem használhatod) – Alkotmány utca (kerékpársáv) – Duna-parti kerékpárút (észak felé a Parlamenttől, dél felé a Szabadság hídtól van kiépítve)
 • Dél felé a belvároson át: Duna-parti kerékpárúton Parlamentig – Nádor utca (Széchényi utcától dél felé egyirányú) – József Nádor tér – Harmincad utca – Petőfi Sándor utca – Kecskeméti utca – Ráday utca – Bakáts tér – Tompa utca 
  (József Nádor tértől kerékpárral kétirányú)
 • Észak felé a belvároson át: Tompa utca – Ráday utca – Kecskeméti utca – Petőfi Sándor utca – Október 6. utca – Nádor utca – Kossuth tér – duna-parti kerékpárút

Kőbánya / Józsefváros és Nagykörút között

 • Kőbányai úti kerékpárút, Baross utca kerékpársáv (befelé rövid szakaszokon busz-kerékpársáv)

Ferencváros és Nagykörút között

 • Üllői úti kerékpárút az Ecseri úttól részben a Népligeten keresztül a Nagyvárad térig
 • Albert Flórián úti kerékpársáv a Nagyvárad tér és Könyves Kálmán körút között, kerékpárút Gyáli úti vasúti aluljáróig
 • Nagyvárad tértől Nagykörút felé: Vágóhíd utca – Fehér Holló utca – Haller utca – Tűzoltó utca – Ferenc körút (kerékpársáv, de lemehetsz az Angyal utcán is) – Tompa utca (kétirányú a Bakáts tér felé)
 • Nagykörúttól a Nagyvárad tér felé: Tompa utca – Balázs Béla utca – Haller utca – Fehér Holló utca – Vágóhíd utca

Útvonalmagyarázó videók

 • Kőbányáról és Józsefvárosból a Nyugati tér felé

Facebookon itt

 • Kiskörút - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca - Duna part

Facebookon itt

 • Ferencváros - Belváros - Árpád híd

Facebookon itt

 

Vissza a tetejére


Újpest-Központ és Lehel tér közti lezárás esetén

Észak-Pest már most is Budapest egyik legkerékpárosabb része. Újpestről nagyjából fél óra alatt be lehet érni a belvárosba biciklivel, és ezt többféle útvonalon teheted meg. A zavartalan, panorámás duna parti bicikliúttól kezdve a Lehel téri ideiglenes metróvégállomás közvetlen elérését biztosító kerékpársávok és kerékpárutak mellett a Hősök tere, az Andrássy út, de még a Váci úti irodaházak is könnyen elérhetőek. Budára is kerékpárutakon tudsz átmenni, és kelet-nyugati irányban is több kerékpárút közül választhatsz, ha jobbra vagy balra fordulnál.

A Forgách utca vonaláig a MOL Bubi és a Donkey Republic kölcsönözhető bringáit is használhatod.


A Kerékpárosklub által ajánlott útvonalak célpont szerint:

Belváros felé ingázóknak:

 • Váci út – Duna-part (Buda felé Árpád híd és Margit híd, belváros irányába a Parlament felé)
 • Új Palotai út – Göncöl utca – Röppentyű utca – Kassák Lajos utca – Lehel tér - Gogol utca – Duna part (dél felé a Pannónia utcai, észak felé a Hegedűs Gyula utcai kerékpársáv is a Nagykörútig vezet)

Hősök tere, Andrássy út felé ingázóknak:

 • Berlini út / Kámfor utca – Tatai út – Dévényi utca – Vágány utca – Dózsa György út – Hősök tere (tovább az Andrássy úton, vagy a Városliget, Hungária krt. felé)
 • Újpalotai út – Göncöl utca – Röppentyű utca – Kassák Lajos utca – Lehel tér – Bulcsú utca – aluljáró – Bajza utca

Buda felé:

 • Újpesti Vasúti Híd – kapcsolat a Kámfor utca vagy Újpest felől a Tél utcán, Lórántffy Zsuzsanna utcán
 • Árpád híd – kapcsolat a duna parti kerékpárútról, Róbert Károly körúti vagy Szegedi úti kerékpárútról
 • Margit híd – kapcsolat a duna parti kerékpárút felől

Váci úti irodaházakhoz

 • Váci út páros (Duna felőli) oldala: Váci úti kerékpárút – Esztergomi út – Visegrádi utca – Kresz Géza utca
 • Váci út páratlan (keleti) oldala: Madarász Viktor utca – Lomb utca – Angyalföldi út
   

Útvonalmagyarázó videók

Újpest-központból Budára és a Belvárosba a Váci út és Duna-part mentén

Facebookon itt.

Újpest-központból Angyalföldön át a Lehel téri ideiglenes metróvégállomásig, onnan tovább a Duna-part és belváros, vagy az Andrássy út felé

Facebookon itt.


Vissza a tetejére

 

Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közti lezárás esetén

Kispest, Kőbánya, Ferencváros és a belváros között is több kerékpárút, kerékpársáv, busz-kerékpársáv, kis forgalmú utca, vagy kétirányú főútvonal segít elkerülni az Üllői utat.

Az alábbi, vagy a fenti részletezett térképen összeszedtük, milyen útvonalak közül választhatsz, külön színnel jelölve az eltérő úttípusokat. Tovább görgetve el is olvashatod leírásainkat.


 • Kispest - Népliget - Belváros

- KÖKI-től a kispesti piacig kerékpársáv és kerékpárút váltakozik a Katica utca - Kossuth tér - Hunyadi utca mentén, majd az Ady Endre úton kerékpársáv vezet.

- A Határ út és a Száva utca között kerékpárút van, majd a Száva utcától tovább haladhatsz a Zágrábi utcán közúton, vagy (a felüljárón átemelve a bringádat) az Üllői út mentén kétirányúsított szervizúton.

- A Ceglédi / Bihari utcától kerékpárút vezet a Népligetig.
A Népligetbe csak a buszok és a kerékpározók hajthatnak be, az út nagyon széles. 

A belvárost több úton érheted el:

- A Könyves Kálmán körúti kerékpárúton a Duna felé eléred a Rákóczi hidat, ahol kerékpárúton Budára, vagy a hídfőnél a Duna partjára hajtva a Fővám térig tekerhetsz el.

- A Könyves Kálmán körúton a Stadionok felé kanyarodva a Városliget felé, vagy a Kőbányai úti kerékpárútra csatlakozva az Orczy tér felé juthatsz el, ahonnan a Baross utcai közút vezet el a Nagykörúthoz és Kálvin térhez.

- Egyenesen az Üllői út mentén majdnem a Nagyvárad térig vezet gyalog-kerékpárút. A Vágóhíd utcán elindulhatsz a Duna felé, majd Fehér Holló utcán jobbra kanyarodva Haller utca saroktól az egyirányú Tűzoltó utca mentén érheted el a Nagykörutat, illetve az Angyal utca - Mester utca - Lónyai utca vonalon a Kálvin teret.
Kifelé a Kálvin tér környékéről indulva a Ráday utca - Tompa - Balázs Béla utca útvonalon haladva tudod megtenni ezt az utat.

- A metrópótló buszokat követve a Népligetből hajts ki az Elnök utca irányába, majd a Diószeghy Sámuel utca érintésével a Baross utcán vagy az egyirányú Práter utcán találhatod magad. Ez egy kétirányú, közúti útvonal, így a belváros felől is használható.

 • Wekerle- és József Attila lakótelep felől a belvárosba

Nem túl forgalmas utcákon és kerékpárúton át érhető el a Gyáli úti kerékpárúton és vasúti aluljárón át a Könyves Kálmán körút vagy a Népliget. Az Epresedő utcában kerékpársáv, az Ecseri úton kerékpárút található.

Népligettől vagy Vágóhíd utcától többféle módon érhető el a belváros.

- Népliget felé:
Zalaegerszeg utca - Hungária utca - Gyáli út - Napfény utca - Epreserdő utca - Ecseri út

- Könyves Kálmán körút, Vágóhíd utca felé:
Részben kerékpárút, részben kerékpársáv van, illetve a Gyáli úton a közúton halad, de ez a része nem forgalmas. Az aluljáróban tilos kerékpározni.
Útvonalad: Ecseri út - Gyáli út - Könyves Kálmán körút - Albert Flórián utca

A belvárost több úton érheted el:

- A Könyves Kálmán körúti kerékpárúton a Duna felé eléred a Rákóczi hidat, ahol kerékpárúton Budára, vagy a hídfőnél a Duna partjára hajtva a Fővám térig tekerhetsz el.

- A Könyves Kálmán körúton a Stadionok felé kanyarodva a Városliget felé, vagy a Kőbányai úti kerékpárútra csatlakozva az Orczy tér felé juthatsz el, ahonnan a Baross utcai közút vezet el a Nagykörúthoz és Kálvin térhez.
Népligetnél lekanyarodhatsz a Nagyvárad térig (Vágóhíd utca) vezető gyalog-kerékpárútra, vagy az Elnök és Diószeghy utcán át a Baross utca felé.

- A Vágóhíd utcán elindulhatsz a Duna felé, majd Fehér Holló utcán jobbra kanyarodva Haller utca saroktól az egyirányú Tűzoltó utca mentén érheted el a Nagykörutat. Kifelé a Kálvin tér környékéről indulva a Ráday utca - Tompa utca útvonalon haladva tudod megtenni ezt az utat.

 • Kőbánya - Belváros

- Újhegytől az Orczy térig szinte végig kerékpárút vagy kerékpársáv vezet. Kétirányú, ezért a belváros és Kőbánya felé is használható. Ezt az útvonalat a Sibrik Miklós úti kerékpárútról a Gergely utcán át is megközelítheted.

A Könyves Kálmán körúti kerékpárúton elmehetsz a Városliget és a Duna felé is.

Az Orczy térnél a kerékpárútról a Baross utcára kell rátérni, de a Fiumei úton a Keleti pu. felé is mehetsz.
A Baross utca forgalmát Józsefváros kis utcáin is elkerülheted (pl. Práter utca)

Útvonalad: Harmat utca - Sorház utca - Csombor utca - Száraz utca - Szlávy utca - Óhegy - Kápolna utca - Kőbányai út - Baross utca

- Vajda Péter út

A Népligeten keresztül haladó szakaszon a belváros felé haladó buszsávot kerékpárral is lehet használni.

 

Vissza a tetejére

 

Miért üljek biciklire?

Mert kötöttségek nélkül, saját idődet beosztva érhetsz be munkahelyedre, találkozóidra, barátaidhoz a metró lezárása idején - és azon túl is. Nem állsz a dugóban, nem kell parkolóhelyet keresned, nem kell várnod rá. A fertőzésveszélyes helyzeteket is elkerülheted, miközben mozgással az immunrendszeredet erősíted és szellemileg is felfrissülsz.

Bringázni egyszerű, gyors, olcsó közlekedési eszköz. Megbízhatóan, késés nélkül ott lehetsz bárhol, miközben te osztod be a saját idődet. 

Egyre többen ismerik fel, hogy bringázni jó, aminek hatására egyre több kerékpársáv és biciklitároló szolgálja ki az így közlekedőket. Egy városi kerékpár nagyjából 2-3 tank benzin árából megvehető, fenntartási költsége pedig minimális.

Ma már cégvezetőktől a szobafestőkig bárkit láthatsz kerékpáron, mindenki megtalálhatja az ő igényeinek, ízlésének megfelelő biciklit. A kerékpáros közlekedés télen is az egyik legmegbízhatóbb módja a közlekedésnek.

Tudj meg többet a kerékpárvásárlástól a szabályokion át a hasznos közlekedési tanácsokig a Kerékpárosklub Kisokosból itt!


Vissza a tetejére

 

Tévhitek a kerékpározásról

Számtalan tévhit kering a kerékpározásról, amit a már bringával járók könnyen megcáfolnak. Pár egyszerű jótanácsot megfogadva te is felfedezheted, hogy a biciklizés nem csak sportos fiatal férfiaknak való, sőt bringával akár öltönyben is elmehetsz egy tárgyalásra.  Kerékpározni biztonságos, nincs rossz idő csak nem megfelelő ruházat és felszerelés, valamint egy jó lakattal a biciklidet se lopják el.

Tudj meg többet a Kerékpárosklub Kisokosból itt!

Vagy ha nem hiszed, nézd meg a Cyclechic honlapot, Facebook oldalt és Instagramot, ahol a fentieket képek bizonyítják.


Vissza a tetejére


BRINGABOLTOK ÉS TOVÁBBI ÚTVONALAK TÉRKÉPEI


Itt találod a budapesti kerékpárboltok térképét.

Budapesti és országos, nyomtatott és online bringás térképek listáját találod meg itt.

Vissza a tetejére


Tippek téli bringázáshoz

Egyre többen jönnek rá, hogy a bicikli télen is a legmegbízhatóbb közlekedési eszköz, még hidegben is egyszerű, gyors, olcsó és egészségesebb így közlekedni.

Bizonytalan vagy? Olvasd el téli bringás öltözködési, közlekedési és karbantartási tanácsainkat itt vagy hallgasd meg, mit mondanak a már télen is bringázók:

 

Vissza a tetejére

 

Események

Több eseményt is tervezünk, amiken bemutatjuk az ajánlott útvonalakat.

Bebiciklizés kezdő bringásoknak: városi kerékpáros közlekedés során különböző utakon különböző helyzetekbe kerülhetsz. Tanuld meg tapasztalt városi bringázóktól, mit érdemes tenni ilyen esetekben. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletek, időpontok és regisztráció itt.

Ne maradj le semmiről, kövesd a Metrópótló facebook oldalt!

Korábbi események itt.

 

Vissza a tetejére

 

Eddigi eredményeink

2017 szeptemberben részletes listával kereste meg a Magyar Kerékpárosklub a Budapesti Közlekedési Központot, amiben először az északi Metrópótló útvonalakon kértünk bringázást segítő fejlesztéseket: kerékpársávokat, tárolókat. A BKK nyitott és segítőkész volt, aminek hatására több újításról számolhatunk be. A dokumentumot itt olvashatod.

A déli szakaszon is kisebb beavatkozásokat javasoltunk a kerékpározni vágyók érdekében. Déli szakasz fejlesztésére tett javaslatainkat itt találod.

A belvárosi szakaszon is dolgozunk a fejlesztésekért. Régi javaslatok és sok közös munka alapján lettek kerékpársávok például a Nagykörúton, Baross utcán, Pannónia és Hegedűs Gyula utcán, valamint így vált lehetővé a kétirányú kerékpározás a Tompa utcán a Bakáts tér felé, illetve kétirányban a Ráday, a Visegrádi és Nagy Ignác utcákban.

A metrópótló útvonalakon elért fejlesztéseket megtalálod a Metrópótló Facebook oldalon és éves beszámolóinkban.

A BKK kérésünk után felvette a kerékpározást a metrópótlás lehetőségei közé, és információkkal segíti a bringára ülést. 

 

Vissza a tetejére

 

Csatlakozó cégek, szervezetek

Metrópótló kampányunkhoz a lezárásban érintett cégek is csatlakozhatnak. Ők is segítenek munkatársaik, ismerőseik kerékpárra váltásában plakátok kihelyezésével, közlemények továbbításával.

Várjuk cégek jelentkezését az metropotlo [kukac] kerekparosklub.hu címen.

Eddigi segítők:

Vissza a tetejére

 

Vedd rá ismerőseidet, terjeszd kampányanyagainkat!

Terjeszd plakátjainkat! 

Az irodánkban (XIII. ker. Kárpát u. 48.) adunk A3-as plakátokat. Tedd ki őket lépcsőházadban, munkahelyeden, egyetemeden, bringaboltodban, kedvenc kávézódban, ahol sokan látják!

Letölthető plakát

A Kerékpárosklub munkáját 500 Ft adománnyal való támogatás után ajándékba adunk egy ilyen biciklire rögzíthető táblát az irodánkban vagy webshopunkon

Vidd el bringázni ismerőseidet, kollégáidat!

Hívd meg ismerőseidet, rokonaidat a Metrópótló facebook oldal követői közé, hogy minden fontos infóról időben értesülhessenek. Hívd meg őket eseményeinkre!

Vállald be közös tekerések vezetését! Írd meg nekünk (kommunikacio [kukac] kerekparosklub.hu), mikor tudnál kezdő bringásokat elkísérni az útjukon, az időpontokat és helyszíneket facebook eseményben hirdetjük meg.

Számolj be tekeréseidről!
 
Küldj fotós vagy videós írásokat, amiket közzé tehetünk facebook oldalunkon arról, te hogyan pótolod biciklivel a metrót. Egy szelfi a bringaúton pár mondattal már megteszi, a lényeg, hogy személyes legyen. Töltsd fel ezeket a facebook oldalunkra, vagy küldd el emailben!
 
Instagramon és Facebookon nyilvános posztodhoz használd a #metropotlo hashtag-et!
 

Vissza a tetejére

 

Kövesd a Metrópótló híreit!

Maradjunk kapcsolatban:


Vissza a tetejére

 


Tetszett a cikk? Maradjunk kapcsolatban!

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

 

Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.