Támogasd 1%-kal a munkánkat!

Metrópótlás két keréken – válts bringára metró helyett!

November 4-én lezárják a 3-as metró Lehel tér és Újpest-Központ közti szakaszát, de semmi ok az aggodalomra: biciklivel is könnyen járhatsz dolgozni. Bringabarát útvonalakat, MOL Bubi állomásokat, kezdő bringás tippeket és közös tekeréseket ajánlunk, hogy biciklire tudj váltani. Olvass tovább, jönnek a részletek böngészhető térképpel, útvonalakat bemutató videókkal, bringás tippekkel!

A Magyar Kerékpárosklubnál úgy gondoljuk, hogy a bicikli kiváló metrópótló eszköz lehet, és ehhez megvannak a megfelelő útvonalak is. Újpestet a belvárossal, a budai oldallal és a Hősök tere vagy akár az Oktogon, Deák tér környékével több népszerű és bejáratott kerékpárút, kerékpársáv, kis forgalmú utca köti össze és kerüli el a 3-as metró lezárása által okozott dugókat. A Lehel téri ideiglenes metróvégállomásnál a meglévő és részben fedett kerékpárparkolókat újakkal bővítik, és a MOL Bubi közbringáira is át tudtok szállni. 

A Budapesti Közlekedési Központhoz eljuttatott javaslatainkat a cég nyitottan fogadta, így több kerékpárosbarát fejlesztés is várható az érintett területen. 

Tarts velünk, pótold a metrót két keréken!

Menüpontok:

Merre tekerjek? - útvonaljavaslatok, térkép, videók

Miért üljek biciklire?

Tévhitek a kerékpározásról

Tippek téli bringázáshoz

Események

Eredményeink

Csatlakozó cégek, szervezetek

Vedd rá ismerőseid - terjeszthető kampányanyagok

Kövesd a Metrópótló híreit!

 


Merre tekerjek?

Észak-Pest már most is Budapest egyik legkerékpárosabb része. Újpestről nagyjából fél óra alatt be lehet érni a belvárosba biciklivel, és ezt többféle útvonalon teheted meg. A zavartalan, panorámás duna parti bicikliúttól kezdve a Lehel téri ideiglenes metróvégállomás közvetlen elérését biztosító kerékpársávok és kerékpárutak mellett a Hősök tere, az Andrássy út, de még a Váci úti irodaházak is könnyen elérhetőek. Budára is kerékpárutakon tudsz átmenni, és kelet-nyugati irányban is több kerékpárút közül választhatsz, ha jobbra vagy balra fordulnál.

A Forgách utca vonaláig a MOL Bubi és a Donkey Republic kölcsönözhető bringáit is használhatod.

A Kerékpárosklub által ajánlott útvonalak célpont szerint:

Belváros felé ingázóknak:

 • Váci út – Duna-part (Buda felé Árpád híd és Margit híd, belváros irányába a Parlament felé)
 • Új Palotai út – Göncöl utca – Röppentyű utca – Kassák Lajos utca – Lehel tér - Gogol utca – Duna part (dél felé a Pannónia utcai, észak felé a Hegedűs Gyula utcai kerékpársáv is a Nagykörútig vezet)

Hősök tere, Andrássy út felé ingázóknak:

 • Berlini út / Kámfor utca – Tatai út – Dévényi utca – Vágány utca – Dózsa György út – Hősök tere (tovább az Andrássy úton, vagy a Városliget, Hungária krt. felé)
 • Új Palotai út – Göncöl utca – Röppentyű utca – Kassák Lajos utca – Lehel tér – Bulcsú utca – aluljáró – Bajza utca

Buda felé:

 • Újpesti Vasúti Híd – kapcsolat a Kámfor utca vagy Újpest felől a Tél utcán, Lórántffy Zsuzsanna utcán
 • Árpád híd – kapcsolat a duna parti kerékpárútról, Róbert Károly körúti vagy Szegedi úti kerékpárútról
 • Margit híd – kapcsolat a duna parti kerékpárút felől

Váci úti irodaházakhoz

 • Váci út páros (Duna felőli) oldala: Váci úti kerékpárút – Esztergomi út – Visegrádi utca – Kresz Géza utca
 • Váci út páratlan (keleti) oldala: Madarász Viktor utca – Lomb utca – Angyalföldi út
   

Válaszd ki térképen az útvonaladat:

 

Útvonalmagyarázó videók

Újpest-központból Budára és a Belvárosba a Váci út és Duna-part mentén

Újpest-központból Angyalföldön át a Lehel téri ideiglenes metróvégállomásig, onnan tovább a Duna-part és belváros, vagy az Andrássy út felé

Hamarosan a többi videó is felkerül. Kövesd facebook oldalunkat, Iratkozz fel a Kerékpárosklub Youtube csatornájára, hogy értesítést kapj a feltöltésükről. Ebben a lejátszási listában gyűjtük bringás metrópótlás videóit.

 

Vissza a tetejére

 

Miért üljek biciklire?

Mert kötöttségek nélkül, saját idődet beosztva érhetsz be munkahelyedre, találkozóidra, barátaidhoz a metró lezárása idején - és azon túl is. Nem állsz a dugóban, nem kell parkolóhelyet keresned, nem kell várnod rá.

Bringázni egyszerű, gyors, olcsó közlekedési eszköz. Megbízhatóan, késés nélkül ott lehetsz bárhol, miközben te osztod be a saját idődet. Nem kell rá várni, nem kerülsz dugóba, nem kell parkolóhelyet keresni. Kerékpározni egészséges, a napi mozgás testileg és szellemileg is felfrissít.

Egyre többen ismerik fel, hogy bringázni jó, aminek hatására egyre több kerékpárút és biciklitároló szolgálja ki az így közlekedőket. Egy városi kerékpár nagyjából 2-3 tank benzin árából megvehető, fenntartási költsége pedig minimális.

Ma már cégvezetőktől a szobafestőkig bárkit láthatsz kerékpáron, mindenki megtalálhatja az ő igényeinek, ízlésének megfelelő kerékpárt. A kerékpáros közlekedés télen is az egyik legmegbízhatóbb módja a közlekedésnek.

Tudj meg többet a Kerékpárosklub Kisokosból itt!


Vissza a tetejére

 

Tévhitek a kerékpározásról

Számtalan tévhit kering a kerékpározásról, amit a már bringával járók könnyen megcáfolnak. Pár egyszerű jótanácsot megfogadva te is felfedezheted, hogy a biciklizés nem csak sportos fiatal férfiaknak való, sőt bringával akár öltönyben is elmehetsz egy tárgyalásra, kerékpározni biztonságos, nincs rossz idő, és jó lakattal a biciklidet se lopják el.

Tudj meg többet a Kerékpárosklub Kisokosból itt!

Ha nem hiszel a szövegnek, nézd meg a Cyclechic.hu oldalán, ahol a fentieket képek bizonyítják.

Kerékpárosklub Kisokos PDF-ben (ingyenes)

 

 

Vissza a tetejére

 

Tippek téli bringázáshoz

Egyre többen jönnek rá, hogy a bicikli télen is a legmegbízhatóbb közlekedési eszköz, még hidegben is egyszerű, gyors és olcsó így közlekedni.

Bizonytalan vagy? Fogadd meg téli bringás tippeinket, és nézd meg, hogy csinálják mások. Öltözködési tanácsokat is írtunk itt.

1.) Kelj korábban

Ha korábban indulsz el otthonról, akkor több lehetőséged lesz az időjáráshoz mérten célba érni. Ez a legjobb tanács, amit adhatunk.

2.) A kevesebb néha több

Téli időszakban kerüld a nehéz kosarat, táskákat és más felesleges súlyokat, mivel ezek nehezíthetik a bringád irányíthatóságát. Pakolj kevesebb cuccot, használj csomagtartó táskát!

3.) Láss, és látszódj!

A jó lámpa a téli bringázás kötelező kelléke. Még a nappali órákban is korlátozottak lehetnek a látási viszonyok, ami a biztonságos kerékpározás előfeltétele. Használj fényvisszaverőket, hogy jobban látható legyél!

4.) Engedj a keréknyomásból egy picit

Az enyhébben felpumpált, vagy szélesebb kerék előnyt jelenthet a téli időszakban, mivel jobb a tapadása.

5.) Kanyarodj ívesen

Jobb elkerülni az éles kanyarokat és a hirtelen irányváltoztatást. Inkább nagyobb, ívesebb kanyarokat érdemesebb bevállalni, természetesen amíg az adott forgalmi helyzet lehetővé teszi. Kanyarodás előtt használd a féket – mintha autóban ülnél -, aztán engedd el.

6.) Használd a hátsó féked

Időben kezdj el fékezni. Használd a hátsó féket, viszont engedd el, ha elkezd csúszni a kerék.

7.) Gyakran ellenőrizd a fékeidet

Érdemes gyakran ellenőrizni a fékek kopását. Különösen a felnire tapadó fékek esetében, ugyanis ezek hajlamosak felszedni az útról a jeget és a havat, amely csökkenti a fékezésed hatásfokát, növeli a féktávolságot.

8.) Tarts nagyobb követési távolságot

Csúszós utakon megnő a féktávolság – a kerékpároknál is, mint minden más járműnél – ezért fontos, hogy megtartsuk a kellő távolságot az előttünk lévőtől.

9.) Koncentrálj az útra

Mindig tartsd a figyelmedet az előtted haladón, illetve magán az úton.

10.) Zsírozd be a bringádat

Vannak napok, amikor nincs sok motivációnk felülni egy teljesen lefagyott biciklire. Ez megelőzhető, ha rendszeresen bezsírozzuk az alkatrészeket.
 

>>Hallgasd meg, mit mondanak a már bringázók:

 

Vissza a tetejére

 

Események

Több eseményt is tervezünk a téli szezonban, tavasszal pedig újabb hullámban folytatjuk a kampányt.

Aktuális események:

- Kampánynyitó bringás reggelivel várunk mindenkit november 6-án reggel 8-9 között a Duna Plaza előtti kerékpárúton (Gyöngyösi utca M), ahol fél 9-kor sajtótájékoztatót tartunk, és közösen tekerünk be a Duna parti bicikliúton a Kerékpárosklub irodájáig.

Facebook esemény itt

- Bebiciklizés kezdő bringásoknak: városi kerékpáros közlekedés során különböző utakon különböző helyzetekbe kerülhetsz. Tanuld meg tapasztalt városi bringázóktól, mit érdemes tenni ilyen esetekben. A Bebiciklizésre saját kerékpár nélkül is jöhetsz, és a Donkey Republic biciklijét tekerheted. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

- November 11. 11:00, Lehel tér. Esemény.

- November 18. 11:00, Lehel tér. Esemény.

- November 25. 11:00, Lehel tér. Esemény.

- December 2. 11:00, Lehel tér. Esemény.


- Közös tekerés Újpestről a belvárosba és vissza

Tapasztalt bringások jelentkezését várjuk, akik előre meghirdetett időpontban és útvonalon kísérnének el újoncokat a reggeli vagy esti közlekedésük során. Vállalnál ilyet? Írj az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címre!

Fedezd fel a Metrópótló útvonalait tapasztalt bringások társaságában: hamarosan

- Téli bringás reggeli:

A téli bringázás bátorításának céljából téli bringás reggelit szervezünk. Már bringázol? Számíts a Kerékpárosklub Mikulásra!

Esemény ittnézd meg a tavalyi téli bringás reggeli fotóit, videóját.

Ne maradj le semmiről, kövesd a Metrópótló facebook oldalt!
 

Vissza a tetejére

 

Eddigi eredményeink

Szeptemberben részletes listával kerestük meg a Budapesti Közlekedési Központot, amiben a Metrópótló útvonalakon kértünk bringázást segítő fejlesztéseket. A BKK nyitott és segítőkész volt, aminek hatására több újításról számolhatunk be.

A dokumentumot itt olvashatod, alább pedig pontokba szedtük, mi valósult meg eddig:

Közös kommunikáció:

A BKK kérésünk után felvette a kerékpározást a metrópótlás lehetőségei közé, és információkkal segíti a bringára ülést.

Új bringabarát fejlesztések:

 • Kerékpársáv és kerékpáros nyom az újpesti Berda József utcában - fotó
 • Gyalogos-kerékpáros övezet a XIII. kerületi Lehel Csarnok mögötti parkban a Bulcsú utca és a 14-es villamos között (Kassák Lajos u. folytatása)
 • XIII. ker. Visegrádi utca - Szent István körút: balkanyar. Eddig csak a Margit híd felé lehetett fordulni a körútnál, de javaslatukra engedélyezték a Nyugati felé történő bringás kanyarodást. Ezzel egy Váci utat elkerülő kis forgaémú tengely nyílt mg az Árpád híd és a Nagykörút között egy sarokra a forgalmas Váci úttól. Innen könnyen eljuttok a Bajcsy Zsilinszky úti bringaútra, majd azon tovább a Deák tér, Kiskörút felé. - fotó

Egyirányú utcák megnyitása kétirányú kerékpározásra:

 • Victor Hugo utca (Visegrádi utca és Kresz Géza utca között) - fotó
 • Bulcsú utca (Lehel utca és Bajza utca alagút között) Fotók

B+R parkoló bővítése, kialakítása:

- Új kerékpártámaszok a Lehel térnél. Fotó

Javítások:

 • Váci úti csomópont kerékpársáv átvezetésének felfestése (Gogol u. - Bulcsú u. között) - fotó
 • Kassák Lajos utca védett útvonal, kerékpársávok felfestése (metrópótlástól független beruházás)

 

Vissza a tetejére

 

Csatlakozó cégek, szervezetek

Metrópótló kampányunkhoz a lezárásban érintett cégek is csatlakozhatnak. Ők is segítenek munkatársaik, ismerőseik kerékpárra váltásában plakátok kihelyezésével, közlemények továbbításával.

Várjuk cégek jelentkezését az metropotlo [kukac] kerekparosklub.hu címen.

Vissza a tetejére

 

Vedd rá ismerőseidet, terjeszd kampányanyagainkat!

Segíts terjeszteni a bringás metrópótlás előnyeit! Mit tehetsz?

Terjeszd plakátjainkat! 
A kampánynyitó eseményen vagy irodánkban (XIII. ker. Kárpát u. 48.) találsz plakátokat. Tedd ki őket lépcsőházadban, munkahelyeden, az utcán!

Letölthető plakát

Vidd el bringázni ismerőseidet, kollégáidat!

Hívd meg ismerőseidet, rokonaidat a Metrópótló facebook oldal követői közé, hogy minden fontos infóról időben értesülhessenek. Hívd meg őket eseményeinkre!

Vállald be közös tekerések vezetését! Írd meg nekünk (ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu), mikor tudnál kezdő bringásokat elkísérni az útjukon, az időpontokat és helyszíneket facebook eseményben hirdetjük meg.

Számolj be tekeréseidről!
 
Küldj fotós vagy videós írásokat, amiket közzé tehetünk facebook oldalunkon arról, te hogyan pótolod biciklivel a metrót. Egy szelfi a bringaúton pár mondattal már megteszi, a lényeg, hogy személyes legyen. Töltsd fel ezeket a facebook oldalunkra, vagy küldd el emailben!
 
Ha Instagramozol, akkor használd a #metropotlo hashtag-et!
 
Decemberre egy közösségi videót szeretnénk készíteni, úgyhogy - akármilyen technikával felvett - személyes hangulatú mozgóképeitekre is számítunk.

Vissza a tetejére

 

Kövesd a Metrópótló híreit!

Maradjunk kapcsolatban:

 

Vissza a tetejére

 


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!
Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-41. További infók az 1%-ról.

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!