Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Tiltakozás az elektromos rásegítéses kerékpárok kötelező biztosítása ellen

Levelet írtunk az Európai Bizottságnak, mert az elektromos rásegítéses (pedelec) bringák - motorizált járművekhez hasonló - kötelező biztosításának bevezetését tervezik. Ezzel csatlakoztunk a kerékpáripar európai és hazai szintű tiltakozásához, mert egy ilyen döntés egészségügyi, gazdasági és környezeti károkat okozhat, tömegeket tartva vissza a kerékpározástól.

Az Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetséggel, és nemzetközi szervezetükkel (a CONEBI-vel) közösen úgy véljük, hogy a szabályozás visszavetné az elektromos rásegítéses bringák népszerűségét. Ezzel nem csak munkahelyek kerülnének veszélybe, hanem a környezetbarát közlekedés terjedése is megakadhatna.

Az elektromos rásegítéses bringák teljesítményükből fakadóan nem vehetők egy kalap alá a motorizált közlekedési módokkal. Ugyanakkor olyan tömegeknek nyitják ki az ajtót a kerékpározás előtt, akik a megtett utazásaik hosszúsága, lakóhelyük domborzata, koruk, vagy fizikai állapotuk miatt nem ültek még biciklire. Az elektromos rásegítéses bringák a turizmusban és sportban is óriási lehetőségeket nyújtanak.

Ezek bizonyítékai a hazai utakon, kirándulóhelyeken is terjedő pedelecek, melyek Európa gazdagabbik országaiban hihetetlen mértékben terjednek.

Véleményünk szerint a kerékpározást visszavető szabályozásnak milliárdokban számolható egészségügyi, gazdasági és környezeti kockázatai lehetnek, miközben az ilyen bringák nem veszélyesek: az elektromos rásegítés 25 kilométer / óra után lekapcsol, hajtásukhoz - a motorizált járművekkel ellentétben - ugyanúgy izomerőre van szükség.

Aki csatlakozna a tiltakozáshoz, az itt letölthető angol nyelvű szöveget másolja ki, akár egészítse ki, és a leírt instrukciók alapján küldje el a Bizottságnak.

 


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

  • Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!
  • Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-41. További infók az 1%-ról.
  • Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!