Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Részt veszünk a kerékpáros Útügyi Műszaki Előírások felülvizsgálatában

2017 májusában a Magyar Út- és Vasútügyi Társaság (MAÚT) Tervezési Bizottsága alatt megalakult az önálló Kerékpáros Albizottság azzal a céllal, hogy az útügyi szabályozás alakítása során a kerékpáros közlekedés szempontjai folyamatosan és hangsúlyosan megjelenjenek a szervezeten belül. A Kerékpáros Albizottság tagja Radics Miklós, a Kerékpárosklub műszaki tanácsadója.

Meglévő közlekedési hálózat kerékpárosbarát fejlesztésének lépései, sorrendben

Az albizottság kiemelt feladata a Kerékpárforgalmi létesítmények tervezése c. útügyi műszaki előírás (ÚME) megújítása, illetve a kerékpáros közlekedés szempontjainak képviseletével a társbizottságok munkájának támogatása.

A jelenlegi ÚME 2010 óta van érvényben, felülvizsgálata időszerű. A tervezők és az utóbbi években épült létesítmények tapasztalataira alapozva egy rövidebb, egyszerűbb és könnyebben használható ÚME elkészítése a cél.

A felülvizsgálat során szem előtt tartjuk a változó igényeket is, különös tekintettel az elektromos- és teherkerékpárok növekvő számára, az elsőbbséget élvező kerékpáros sztrádák honosítására, stb.

Egy olyan műszaki előírás alkotása a cél, mely tovább növeli a kerékpározók számát és kizárja a nem kerékpárosbarát kialakítású létesítmények épülését. Az új ÚME tervezete az érintett szakmai szereplők bevonásával várhatóan 2018 első negyedévében készül el. 

Radics Miklós


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-41. További infók az 1%-ról.

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!