Facebook Instagram Youtube

Bringázni Élmény!

Bringázni Élmény!
2014.03.26
Március 24-én került megrendezésre a Bringázni élmény! projekt második konferenciája. A megnyitó eseményről írt cikkünket itt olvashatjátok.

Március 24-én került megrendezésre a Bringázni élmény! projekt második konferenciája. A megnyitó eseményről írt cikkünket itt olvashatjátok.

A konferencia témája és a projekt célja a 2014-2020-as EU finanszírozási ciklusra vonatkozó átfogó kerékpáros program kidolgozása, melynek eredménye a források ésszerűbb, hatékonyabb és koordinált felhasználása. A magasabb eredményesség érdekében többek között olyan útmutató készül, amely segítséget nyújthat a pályázati követelményrendszer és a pályázati kiírások készítése során.  

A célok elérése érdekében a projekt fő elemei:

  • 2014–20-as időszakra vonatkozó Komplex Kerékpáros Program kidolgozása a Partnerségi Megállapodás és az ahhoz kapcsolódó Operatív Programok megvalósításának elősegítése érdekében.

  • A kerékpározás, mint horizontális szempont különböző fejlesztési területekbe történő integrálását definiáló szakmai útmutató készítése. Ezáltal a jövőben minden kapcsolódó pályázati kiírásban, párhuzamosságok nélkül megjelenhetnek a kerékpáros szempontok.

  • Hosszú távon működőképes kerékpárforgalmi létesítmény üzemeltetési és fenntartási rendszerének kidolgozása. Jelenleg fenntartásra és üzemeltetésre nem áll rendelkezésre megfelelő követelményrendszer, mely a hálózati elemek folyamatos romlásához és a befektett összeg hűtlen kezeléséhez vezet.

  • Döntés-előkészítő javaslat kidolgozása a kerékpározással kapcsolatos feladatok (infrastruktúra, szolgáltatás, marketing és kommunikáció, felhasználói monitoring, szervezeti koordináció) koordinációját ellátó központi szervezet létrehozására. Ma a különböző kerékpározáshoz kapcsolódó feladatokat számos, egymástól akár teljesen elszigetelt szervezet végzi a hatékonyság rovására, ennek érdekében mindenképpen szükség van központi koordinációra.

A tanulmányok elkészítésében és véleményezésében klubunk is meghatározó szerepet kapott, így érvényesítve az általunk képviselt szakmai szempontokat és civil értékrendet.

A konferencia programja és az előadások:

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron