Támogasd adód 1%-ával a klubot!

Magyar Kerékpárosklub Területi Szervezetek

Hol vannak területi szervezetek?

A Magyar Kerékpárosklubnak jelenleg 20 területi szervezete van, mindegyik szervezet saját aloldallal rendelkezik. A bal oldali navigációs menüből vagy a főoldalról érheted el az egyes aloldalakat. Ezeken friss híreket, galériákat, eseményeket, videókat, rövid bemutatkozásokat és elérhetőségeket is találhatsz.

Mit csinál a területi szervezet?

A területi szervezet legfontosabb feladata, hogy megszólítsa és összefogja a környék/város bringásait, hogy együtt könnyebben tudják igényeiket kommunikálni, érdekeiket képviselni az Kerékpárosklub ernyője alatt. Emellett fontos, hogy a területi szervezet lehetőséget biztosítson bringás közösségek kialakulásához.

Miért nagyon fontosak a területi szervezeteink?

Egy terület/település igazi ismerője az ott élő kerékpáros, aki nap mint nap azon a környéken teker, közlekedik kerékpárjával. Azok a Kerékpárosklub tagok, akik szeretnének is tenni azért, hogy kerékpárosbaráttá váljon környékük/településük, alkotják az öntevékeny területi szervezeteink magját, ők tudják pontosan megmondani, mire van szükségük az ott közlekedő kerékpárosoknak. A területi szervezetek a Magyar Kerékpárosklub általános irányelveit képviselik helyi szinten. Ezek legfontosabb elemei:

  • a Kerékpárosklub kerékpározással és a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos általános álláspontja valamint az infrastruktúra tervezés szempontjai, 
  • a kerékpáros-közlekedési kultúra kérdései.

A területi szervezet fontos szerepet tud vállalni a terület/település kerékpárosbaráttá tételében

  • új tagok toborzásával,
  • környék kerékpárosainak igényfelmérésével (problémák, lehetőségek) és azok megfogalmazásával,
  • az infrastruktúra állapotának feltérképezésével és annak folyamatos ellenőrzésével,
  • ötletek és konkrét javaslatok kidolgozásával az infrastruktúra és az intézkedések átalakítására, fejlesztésére, bővítésére az MK szakmai csoportjaival együttműködve,
  • az érintett szervek és önkormányzatok irányába történő kommunikációval a Kerékpárosklub vezetésével közösen,
  • a kerékpáros közlekedés kulturájának népszerűsítésével.

A területi szervezetek szoros kapcsolatban állnak az MK szakmai munkacsoportjaival. A közlekedési infrastruktúra kapcsán készülő javaslatok összeállítását a területi szervezetek a közlekedési munkacsoporttal egyeztetve készítik. A területi szervezetek az MK web-oldalán külön felületen tudnak kommunikálni.

A területi szervezeteknek minél több, de negyedévente legalább egy, a tevékenységeit összefoglaló beszámolót kell készíteni, illetve a területi szervezetek vezetői negyedévente 1 alkalommal személyesen is találkoznak, ahol gyakorlati tapasztalataikat és terveiket, ötleteiket osztják meg egymással. Ezen kívül a területi szervezetek önállóan végzik tevékenységüket, munkájukat. A területi szervezet aktivitását a kapcsolódó tagok munkája határozza meg igazán. Az MK tagjai meglévő területi csoportokhoz önként csatlakozhatnak, ha szeretnék nyomon követni területük/városuk bringázással kapcsolatos fejleményeit, vagy aktívan is szeretnének bekapcsolódni a bringás ügyek alakításába. Ha az adott területen/városban még nincs alapszervezet, akkor lehetőség van új alapszervezet alakítására is.

Hogyan hozhatunk létre területi szervezetet?

Ha úgy érzed, hogy Te is segíteni tudod szervezetünk munkáját, és nem találsz a meglévő területi szervezeteink között olyat, amibe belépve ezt megtehetnéd, szervezz saját TSZ-t. Nem kell hozzá más, mint 10 lelkes Kerékpárosklub tag, akikkel összeállva létrehozzátok saját helyi szervezeteteket. Töltsétek ki a szándéknyilatkozatot, és küldjétek el akár elektronikus formában is az irodába, hogy az elnökség elfogadhassa azt. Ezt követően már él is a Tsz-ed. A területi szervezet munkáját szabályzat határozza meg, pénzkezelését pedig a pénzkezelési szabályzat. A TSZ-ek pénztárának kezeléséről a pénztárkezelési tanácsok adnak segítséget. Aktív területi szervezeteink munkája bizonyítja, hogy hatékonyan és sikeresen lehet a bringások ügyét helyben képviselni.

Célunk, hogy minél több, egymás munkáját segítő területi szervezet jöjjön létre és működjön!