Facebook Instagram Youtube

Bp-Belváros: Hírek

BELVÁRKULTÚRA - HÁROMDIMENZIÓS ÉPÍTÉSZETI UTÓPIÁK ÉS FOTOREALISTA FESTMÉNYEK A LUDWIGBAN, ART DECO A VÁROSBAN

zoltan_erdos - 2011-11-04
belvárkultúra

November 13-án, 15.00-kor az Arany János utcai metrómegállónál találkozunk, hogy együtt üljünk biciklire megnézni két kiállítást a Ludwig Múzeumban: az egyik Yona Friedman, magyar származású építész munkásságát, utópiáinak hétköznapi megvalósítását bemutató kiállítás, a másikon fotorealisztikus festményeket láthatunk Közép-Európából.

Yona Friedman: A nemépítés gyakorlata. Magasban lebegő városok, Európát behálózó gyorsvasúthálózat, négy kontinenst összekötő hídrendszer - mind egy ember gondolatai. Különleges térélményt nyújtó installációs környezetben mutatkozik be a magyar származású építész életműve. Yona Friedman a huszadik század második felében kibontakozó városépítészeti gondolkodás egyik kiemelkedő és rendkívül sokoldalú alakja.

Édentől keletre - Fotórealizmus: Valóságváltozatok. A hatvanas-hetvenes évek fotórealista festészete Kelet-Európában éppúgy jelen volt, mint Amerikában vagy Európa nyugati részén, jóllehet a realista ábrázolás egészen más hagyományokkal, hatalmi elvárásokkal találkozott és másfajta hétköznapokat élt. A kiállítás kísérletet tesz a párhuzamos jelenségek együttes bemutatására, a fogyasztói társadalom és a hiánygazdaság pillanatképeinek szimultán megfestésére.

Útközben Lajta Béla által tervezett épületeket érintünk - ő Lechner Ödön mellett a másik nagy szecessziós mester, nagyon egyedi stílussal. Van egy külön honlap is, ami csak vele foglalkozik, a Lajta Béla Virtuális Archívum (innen származik a Parisiana mulató, ma Új Színház részletét mutató fotó is).

A program költsége 2000,-Ft (reméljük elérjük a 10 fős csoportlétszámot), a diák és egyéb kedvezményekről a ludwigmusem.hu oldalon találtok bővebb info-t.

A MÜPA előtt felügyelt kerékpártároló van. (ami természetesen nem váltja ki a jó minőségű acél-lakatot).

Utána látogatás egy vendéglátóipari egységbe :)

Mindenkit vár a Belvár csapata!

Ha olyan ismerősötök van, aki nem FB tag, email-en lehet kérdezni az eszter.banki@gmail.com-ra írt rövid levélben.

Facebook-esemény

Így készült a Yona Friedman kiállítás: