Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

A FENNTARTHATÓ MOBILITÁSI TERV

mkdebrecen - 2016-03-31
debrecen és környéke, egyeztetés, fenntartható közlekedés, magyar kerékpárosklub debrecen, mobilitás, sump, terv




Debrecen és vonzáskörzete számára fenntartható mobilitási terv kidolgozását vállalta a Trenecon Tanácsadó és Szervező Kft. A főbb irányelveket kidolgozó egyeztető munkacsoportba a Magyar Kerékpárosklub is meghívást kapott.


A március 23-án tartott első ülésen a városi és környékbeli közlekedési faktorok elemzéséből született bemutató keretében megtudtuk, hogy az agglomeráció növekvő lakosságszámát a tömegközlekedés megfelelően kiszolgálja, de a motorizált egyéni közlekedés részaránya az alföldi fekvés ellenére is igen magas. A megvalósult kerékpáros infrastruktúra (kerékpárutak, sávok) több, mint fele gyalogosokkal közös felületen került kijelölésre. A Kerékpárosklub által támogatott városi megoldások, a kerékpársávok, nyitott kerékpársávok és megosztott használatú buszsávok csupán a teljes hossz negyedét teszik ki. A kérdőíves felmérés alapján az emberek hiányolják a kerékpárutak hálózati kapcsolatait, és a rossz útminőség is bosszantja az itt élőket. A létrehozott projektadatbázis szerint a kerékpáros közlekedés fejlesztésére csupán a tervek 18%-a fókuszál, ezzel szemben 46%-a a közutak, motorizált járművek közlekedését segíti.


Az előadás végeztével egyesületünk delegáltja felhívta a figyelmet a kis költségű önkormányzati fejlesztéseket népszerűsítő kiadványra, valamint a jelenlegi hálózat szabályos használhatóságát gátló tényezőkre, illetve szót emelt a további közös kerékpáros-gyalogos infrastruktúrák létesítése ellen azok balesetveszélyes, konfliktusos volta miatt.

A Magyar Kerékpárosklub a környezettudatos városi közlekedési fejlesztések elkötelezett híve, és ezt a szemléletmódot fogjuk képviselni a munkacsoport további ülésein is az élhető városkép megteremtése érdekében.

Április 26.-án sajtótájékoztatón vettünk részt, amely a mobilitiási terv első szakaszának lezárásáról és az adatok feldolgozásáról szólt. Az eseményen, újdonsült titkárunk is adott interjút, részletek a helyi médium - a dehir.hu - cikkében olvashatóak. Dehir - Terv készül a debreceni közlekedés fejlesztéséhez