Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

A KERÉKPÁRUTAT KERÉKPÁRRAL MEGKÖZELÍTENI TILOS - VÁLASZLEVÉL

mkdebrecen - 2013-06-24
behajtani tilos, debrecen, közlekedés

A közelmúltban megjelent "A kerékpárutat kerékpárral megközelíteni tilos" összefoglaló írásunk kapcsán tájékoztatást kértünk az illetékes Magyar Közút Nonprofit ZRt-től.
"Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy a fenti összefoglalóban érintett problémákkal, felvetett megoldási javaslatokkal kapcsolatosan részletesen tájékoztassanak a Magyar Közút álláspontjáról.

Azt is kérném, hogy ezt a tájékoztatást úgy küldjék el számunkra, hogy egyben hozzájárulnak ahhoz, hogy nyílvánosan közzétegyük. Ezzel az a célunk, hogy közlekedők számára minél hitelesebb tájékoztatást tudjunk adni, megelőzve a fenti problémák kapcsán egyre szaporodó kérdés áradatot"

Köszönjük válaszukat! Az alábbiakban a hozzánk eljuttatott tájékoztató levelük olvasható.
Néhány észrevételünket napokon belül eljutattjuk részükre.


Iktatószám: HBM -1250/2013

Tisztelt Cím!

A cikkben megjelent, kerékpárosokat érintő forgalmi helyzetekkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk: Debrecen lakott területi szakaszán, az országos közúthálózat részét képező utak nagy részén hangolt rendszerű, forgalomirányító fényjelző készülékkel szabályozott csomópontok biztosítják a közúti forgalom lefolyását, a maximális kapacitáskihasználtság érdekében pedig szükségessé vált a lassú járművek kitiltása.

Tájékoztatom továbbá, hogy a kerékpáros forgalmi létesítmények tervezése során figyelembe kell venni a kerékpáros közlekedés jellegzetességeit, kereszteződések, csomóponti átvezetések gondos, biztonságos kialakítását, gondoskodni kell arról is, hogy a kerékpáros forgalmi létesítmények összefüggő hálózatot alkossanak.

A tervezés során jelentkező problémákat a megbízónak, a tervezőnek és az érdekképviseleti szervek együttes közreműködésével szükséges megoldani.

Igazgatóságunk, mint a Hajdú-Bihar megyei országos közutak kezelője a létesítmények megvalósításában nem beruházóként vesz részt. Az építési engedélyezési eljárás folyamatában közútkezelőként eddig is támogatta a cikkben felvetett problémák megoldását, a jövőbeni beruházások során fokozottabban figyelembe vesszük a kerékpárosok közlekedésének biztonságos és akadálymentes közlekedését.

Debrecenben a Böszörményi út, Füredi út, Kassai út, Mikepércsi út környezetében a kerékpárutak megvalósítása során számos helyen elmaradtak azok az oldalirányú rávezetések, amelyek a folyamatos és akadálymentes kerékpáros forgalmat biztosíthatnák.

Rendelkezésre álló lehetőségeink keretében a közeljövőben Igazgatóságunk egyeztetést kezdeményez az országos közutak érintett szakaszához csatlakozó utak kezelőjével, a Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával az utak forgalomszabályozásának felülvizsgálatára.

Kérem fentiek szíves tudomásul vételét.

Debrecen, 2013. június 7.