Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

BEBICIKLIZÉS A VÁROSI AUTÓMENTES NAPON VASÁRNAP!

mkdebrecen - 2013-02-28
bebiciklizés

Bebiciklizés a Városi Autómentes Napon vasárnap!

Lehet jelentkezni az mkdebrecen@gmail.com e-mail címen, vagy vasárnap a Déri téren a helyszínen Magyar Kerékpárosklub sátránál.

A Bebiciklizés vasárnap 11.30-tól indul és körülbelül 12.30-kor ér majd véget.

Gyere el Bebiciklizésünkre, ahol tapasztalt bringások vezetésével a gyakorlatban mutatjuk meg neked, hogy hogyan kell közlekedned kerékpárral biztonságosan és szabályosan a városi forgalomban! A fontosabb közlekedési helyzetek és közlekedési szabályok bemutatásán túl a mindennapi bringázás technikai részleteihez is tippeket adunk majd. A kerékpár műszaki állapota, felszerelése, a lakatolás mesterfogásai és sok egyéb hasznos tudnivaló is szerepel a témák között.

A Bebiciklizés ingyenes! A program időtartama: 1-1,5 óra.

A Bebiciklizés projektről:

A Magyar Kerékpárosklub a kerékpáros közlekedés népszerűsítése mellett, kiemelten kezeli a biztonságos kerékpáros közlekedés kérdését is. E célból jött létre 2009-ben a Bebiciklizés néven ismert kezdeményezés is, melynek során a kevésbé gyakorlott, bizonytalan, bátortalan, szabálytalanul közlekedő biciklistákat szeretnénk rövid elméleti és gyakorlati oktatásban részesíteni, több bátorsággal felvértezni, hogy megkönnyítsük a mindennapi kerékpáros közlekedést számukra. A fővárosban már több éve sikeresen működő projektet ez év tavaszán Debrecenben is elindítottuk. A Bebiciklizés útvonalát, a helyi sajátosságokat figyelembe véve igyekeztünk úgy kialakítani, hogy egy forgalmat kerülő járdázó biciklista számára a legalapvetőbb kerékpáros közlekedési szituációkat bemutathassuk.

Nem titkolt célunk tudatosítani, hogy a biciklinek, mint járműnek az úttesten a helye, ezért mutatjuk be, hogy a járdát a gyalogosoknak meghagyva, folyamatos odafigyeléssel és kis gyakorlással, bárki biztonsággal tekerhet a forgalomban.

A Bebiciklizés során kis csoportban (max. 10-15 fő/alkalom) tapasztalt kerékpárosok vezetésével tekerhetnek a résztvevők egy meghatározott útvonalon, ahol nagyjából minden fontosabb közlekedési helyzettel, úttípussal megismerkedhetnek. Az út során több megállópont is beiktatásra kerül, ahol ismertetjük és elmagyarázzuk az adott szakaszra vonatkozó írott és íratlan szabályokat, átbeszéljük a konkrét közlekedési helyzeteket, valamint megbeszéljük a felmerülő kérdéseket.