Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

#CM2015DEB - "NYISSUNK KELET FELÉ!"

mkdebrecen - 2015-04-23
biztosító, critical mass, debrecen, debrecen és környéke, demonstráció, felvonulás, kritikus, tömeg, magyar kerékpárosklub debrecen, önkéntes

A Föld Napját (április 22.) követő első hétvégén ismét végiggurul a biciklis menet Debrecenen, hogy felhívja a figyelmet a tiszta levegő, a Föld természeti környezetének megóvására (is).
Éppen ezért fő célunk továbbra is változatlan: alternatívát akarunk felmutatni minden gépi meghajtású járművel közlekedő ember számára. Szeretnénk megmutatni, hogy a kerékpár nem játékszer, és nem is csupán sporteszköz, hanem egy környezetkímélő, egészségmegőrző, hatékony KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ, melyet egyre többen választanak a mindennapi közlekedéshez városunkban is. Éppen ezért továbbra is kiemelt figyelmet érdemel a városi fejlesztések során.

Persze más, kézzelfoghatóbb célokat is meghatározunk...
Az idei demonstrációnk mottója:

"Nyissunk kelet felé!"

Még mielőtt bárki valami ide nem illő dologra gondolna, el kell mondanunk, hogy az adott felkiáltással kettős célt szeretnénk meghatározni a debreceni kerékpáros demonstrációnak és jövőbeli munkánknak:

  • Debrecen kisforgalmú, egyirányú utcái indokolatlan módon gátolják a kerékpáros tömegek szabályos, rövidtávú és gyors haladását. Miközben sok magyar városban elterjedt ez a megoldás, városunkban valamilyen oknál fogva írtóznak bevezetésétől…
    Nyissunk!
  • Debrecen keleti városrészei - kerékpáros szempontból - mostohán vannak kezelve, ezért szeretnénk, ha ezen területek is csatlakoznának a városi kerékpáros hálózatba; sokkal nagyobb mértékben, sokkal ember- és kerékpárbarátabb módon…
    Keletre!


Ezen célokból kifolyólag:
 
    Gyertek és tekerjük együtt!
 
        Alkossunk Kritikus Tömeget!
 
            Hallassuk hangunkat!
 
                Emeljük bringánkat!

Az útvonal térképen:
Critical Mass 2015 Debrecen a térképen
Az útvonal írott formában: Medgyessy sétány / Vigadó tér - Pallagi út - Nagyerdei körút - Hadházi út - Zákány utca - Kassai út - Rakovszky Dániel utca - Hajnal utca - Wesselényi utca - Erzsébet utca - Külsővásártér - Nyugati utca - Segner János tér - Hatvan utca - Kossuth tér
Táv: 8,41 km

Tervezett menetrend - 2015. április 25-én (szombaton): 16:30 Gyülekező a Medgyessy-sétánynál 16:45 Információk bringásoknak és biztonsági tájékoztatás 17:00 Indul a felvonulás. Csatlakozni, kiállni bárhol lehet. 18:00 Érkezés a Kossuth-térre a Nagytemplomhoz. A Critical Mass mozgalmat szimbolizáló bringaemelés.

Azon kívül, hogy eljössz többet is tehetsz a felvonulás sikeréért!

  • Csatlakozz az önkéntes biztosító emberek csapatához, akik szervezőként a menetet kísérik!
  • Hívd a bringás barátaidat is! Ebben segíthet az esemény vagy eme bejegyzés megosztása.
  • A plakátból nyomtass egy párat! Tedd ki olyan munkahelyeden, iskoládban, lépcsőházban, ahol sokan láthatják és megengedték (faliújság, ismerős bolt kirakata..., de ne közterületre).

Készülj fel a kerékpározás ezen különleges ünnepére!

  • Készítsd fel a bringád (lehetőleg szakember bevonásával), hogy ne csak szép legyen de biztonságos is.
  • Frissítsd fel a KRESZ tudásod! Jegyezz meg minél több praktikus közlekedési tanácsot, melyet az ingyenesen letölthető Kerékpáros Kisokosban röviden összefoglaltak.
  • Elevenítsd fel a korábbi felvonulások óriási hangulatát néhány videóval.
  • Azért, hogy ez a felvonulás valóban a városi kerékpározás érdekeit szolgálja, és mindenki számára kellemes emlék maradjon arra kérünk, hogy fogadd meg az alábbi tanácsokat!
  • A felvonuláson kerüld a fokozottan balesetveszélyes helyzeteket. Ne most mutasd meg milyen nyaktörő mutatványokat tudsz a bringáddal!
  • Az úttest jobb oldali sávjában haladj, felezővonalat pedig semmi esetre se lépd át!
  • A felvonulás alatt soha ne menj fel a járdára, fűre! Amúgy sem szabad.
  • Ne menj a villamossínek közé! Az áthaladásoknál óvatosan keresztezd, mert a kereked könnyen kicsúszhat rajta és akkor biztosan felborulsz.
  • Ne menj túl közel az előtted haladó bringáshoz, de lehetőség szerint ne legyen köztetek egy autóhossznál nagyobb távolság. A menet átlagsebessége kb. 12 km/h lesz.
  • Ha megállni kényszerülsz azt mindenképp az út szélén tedd! Bármikor kiszállhatsz.
  • A zebráknál számíts az eléd lépő vakmerő gyalogosokra!
  • Mindenben kövesd a biztosító rendőrök, polgárőrök és szervezők kéréseit! Ne előzd meg a menet élén haladó szervezőket, és ne maradj le a záróemberek mögé. Piros lámpánál most ne állj meg.
  • Autósokat, gyalogosokat nem molesztálunk, nem sértegetünk! Ha ilyen bringást látsz, kérünk mindenképpen szólj rá! A kerékpározást népszerűsíteni jöttünk, nem ellenségeket gyűjteni.
  • A felvonulás előtt és alatt ne fogyassz alkoholt! Piásan kerékpározni ugyan nem tilos, de gondolva hajtáspajtásaidra, kérünk ne kockáztasd saját és mások testi épségét.
  • A közlekedési szabályok betartásáról a felvonulás után se feledkezz meg. Első és hátsó lámpád mindig legyen és szükség esetén használd is.

Keresd a szervezőket a weboldalukon található elérhetőségen vagy a közösségi oldalukon.



Reklámozni, szórólapozni szeretnél a CM-en?
Az önkénteseink és a felvonulásért dolgozók nem azért adják a munkájukat, hogy neked reklám lehetőséget és ezzel bevételt biztosítsanak. Ha megkeresed a szervezőket tudnak ajánlani más bringás rendezvényt, amit szponzorálhat a céged is.

Politikai nézeteidet szintén ne ezen az eseményen terjeszd!
A CM a kerékpározás elfogadásáról szól, és ez mindannyiunk közös ügye pártpolitikától függetlenül.