Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

DEBRECENI GIMNAZISTÁKNAK A KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSRŐL

mkdebrecen - 2014-10-20
biciklizés, előadás, gyakorlati tanácsok, közlekedésbiztonság, kresz, szervíz

A kerékpározás iránt legfogékonyabb réteg manapság kétségtelenül a tizenévesek és a fiatal felnőttek generációja. Kivételes szerencse egy részről, hogy a trendek és a divat a bringázás irányába tereli a figyelmüket más részről pedig, hogy ők már elég idősek ahhoz, hogy egyedül közlekedjenek a forgalomban is.

A debreceni Fazekas Mihály Gimnázium udvarán sem lehet már a reggeli első becsengetés előtt pár perccel szabad kerékpártárolót látni, mindenhol a tanulók és a tanárok kerékpárjai csüngnek. Belvárosi intézményről lévén szó a mindennapi eljutás ide sokak számára problémásabb lehet, hiszen a tanulók és dolgozók nagy része nem a belvárosban él.
A kerékpár itt is ideális eszköz lehet a mindennapi bejáráshoz, annál is inkább mert a gimnáziummal szemben egy kerékpárút is fut.

A 2014. október 9.-én tartott kerékpáros napon igyekeztünk a lehető legtöbb hasznos információval felvértezni az érdeklődő diákokat, hogy minél kényelmesebb és biztonságosabb legyen számukra a kerékpár használata mindennapi közlekedésük során.

Az érdeklődő diákok kerékpárjai tapasztalt szerelők vizsgálták át, a biztonságos közlekedés szempontjából feltétlen szükséges javításokat helyben el is végezték.

Gyakorlati közlekedési tanácsokat szedtünk sorba egy 25 perces prezentácóban, kifejezetten debreceni forgalmi helyzetekkel szemléltetve. Kitértünk olyan, a diákokat különösen érdeklő témákra is, mint az alkoholfogyasztás, a járdán való kerékpáros közlekedés vagy a láthatósági mellény viselésének kérdése.

KRESZ-teszttel mértük a tanulók ismereteit, amelynek célja sokkal inkább a helyes válaszok tudatosítása volt mintsem a számonkérés. Olyan diák is akadt aki mindössze egy hibaponttal oldotta meg a feladatokat, ami még a rutinos bringásoknak sem mindig sikerül.

Ezúttal is nagy sikert aratott a fotóparavánunk.
A belvárosi útvonallal átdolgozott "Bebiciklizés"-re is akadt jelentkező, sajnos a késői időpont miatt nem tudtuk teljes létszámban feltölteni a csoportot.

Érdeklődéssel fogadták információinkat a diákok, kérdéseikből, hozzászólásaikból érezhető volt hogy valóban érintettek a témában és az elhangzott ismereteket bizonyára fogják tudni alkalmazni a gyakorlatban is.