Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

DEBRECENI ÖSSZETEKERŐ BEJÁRÁS

mkdebrecen - 2015-09-02
debrecen és környéke, magyar kerékpárosklub debrecen, osszetekerunk, túra, turizmusfejlesztés

2015. augusztus 09., vasárnap
Első bejárás - Összetekerünk! projekt

Kis csapatunk reggel 6 órakor gyűlt össze, hogy bejárjuk a Debrecen környéki első útvonalat. Debrecen nyugati részét választottuk úticélul. Ezen a részen sokkal kevesebb a homok, a táj változatosabb és az utak minősége is sokkal elfogadhatóbb, mint a többi részen.


Indulási pontként a Tócóvölgyi állomást jelöltük ki. Itt mindig talál a turista vizet és a vasútállomásnak köszönhetően nyilvános mosdó is van. Az utunk Ondód felé vezetett, a Kishegyesi úton kifelé, ahol több bolt és vendéglő is van. A települést elhagyva földúton folytattuk utunkat egészen a Kráter-tóig. El sem lehet téveszteni, hiszen végig egyenesen kell menni a jól kijárt, széles földúton. Nagyhegyesi Kráter-tó mintegy 200 m átmérőjű, amely 1961-ben keletkezett egy gázkitörés helyén, a kitörés hordalékaiból egy 17 m-es földsánc keletkezett. Ezt a körülölelő sáncot most erdő borítja, kis vízfelület védett, hűvös, párás mikroklímája jelentősen eltér a környező, szántóföldek klímájától. A tó környéke nagyon szépen ki van alakítva, vannak padok, tűzrakóhelyek és a horgászoknak külön beállók is. Ideális hely volt az első megállónak túránk során, ahol elfogyasztottuk a reggelinket.


Következő célpontunk Nagyhegyes volt, amit burkolt mezőgazdasági úton közelítettünk meg. A településen újabb pihenőt tartottunk, megtekintettük a Kiserdei Szabadidőpark ligeteit és a Rickl-kúria épületét, ami szintén kellemes pihenőpont lehet, hiszen a sakktábla és a játszótér mellett sportpálya és tűzrakóhely is van.



Tovább a Keleti-főcsatorna partján haladtunk, ahol hétvégi házak sorakoznak. A parton jó minőségű földút van; a nyírfák árnyékában, a vízpart és a nádas remek lehetőséget ad az élővilág megfigyelésére. A partot közel 10 km után a Balmazújváros felé tartó hídra felhajtva hagytuk el. Itt található a Sziki-tó, amely 1991-ben létesült a Hortobágyi Nemzeti Park szélén, Balmazújvárostól alig 1 km-re. Lehetőséget biztosít a helyi és napijegyes horgászoknak, és bíztató pihenőpontnak ígérkezik.

Innen Debrecen felé vettük az irány, műúton a következő célpontunk a Látóképi-tófürdő volt. A "Macsi Balcsi"-ként is ismert strand nem összekeverendő a közelben található terszmészetes Látóképi-tóval. A tófürdőhöz érkezve kellemes, természetes környezetben hűsítheti magát az erre járó turista egy fürdőzéssel. Sajnos szórakoztató egységek itt nincsenek, a hely varázsa inkább nosztalgikus.

A műútról letérve ismét földúton folytattuk a túrát, kisebb kanyarok után Nagymacsra érkeztünk, ahol az egyetlen kocsma sajnos nem volt nyitva, így nem pótolhattuk az elveszített folyadékot. A napraforgó és a kukoricatáblák között kisebb nagyobb kanyarok után visszaérkeztünk Debrecenbe.


A táv összesen kb. 60 km volt.


A sok kiépített pihenőpont nagyon élvezetessé tette a túránkat, ettől függetlenül még több másik útvonalötletünk is van, amit igyekszünk mihamarabb bejárni és választania közülük.

Fekete Kata, túravezető


A program a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs Alapítvány segítségével valósulhat meg. Projekt azonosító: NCTA-2014-10906-E.