Facebook Instagram Youtube

Debrecen: Hírek

IDEI ELSŐ ÜLÉSÉT TARTOTTA AZ MBB

mkdebrecen - 2016-03-31
balesetmegelőzés, debrecen és környéke, hajdú-bihar megye, magyar kerékpárosklub debrecen, megyei balesetmegelőzési bizottság

A Magyar Kerékpárosklub a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság (MBB) tagjaként részt vett a Bizottság 2016. évi első ülésén.

A 2015-ös év értékeléséből kiderült, hogy a személyi sérüléssel járó balesetek száma az elmúlt évben jelentős, több, mint 10%-os növekedést mutatott. Ezen belül a kerékpárvezetők által okozott balesetek száma csökkent, bár még mindig a kerékpárral közlekedők a második leggyakoribb balesetokozók a személyautót választók után. Mélyebb részletek ugyan nem derültek ki, de azért feltételezzük, hogy a kerékpárral közlekedők kevésbé súlyos baleseteket okoztak, illetve hogy azért második a rangsorban a bringa, mert a személygépkocsi után ez a legnépszerűbb közlekedési eszköz.

A statisztikák elemzése után a Bizottság 2015. évi munkabeszámolója következett, amin megtudtuk, hogy az MBB több kerékpárt is vásárolt, amelyekkel az iskolákban és egyéb rendezvényeken ügyességi versenyeket tudnak rendezni. Az iskolákra különösen nagy hangsúlyt fektet a Bizottság, ezt a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság beszámolója is megerősítette. A kinevezett iskolarendőrök lelkesen teljesítik a feladatukat, nem egyszer túlórát is vállalva.


A 2016-os tervek is ambiciózusak, egész évre szóló programnaptárral, amelyben a nagyobb események (Közlekedésbiztonsági Kupa, Közlekedik a Család) ugyanúgy teret kapnak, mint a kisebb, ámde állandó programok (Törés Pont előadássorozat, Sulimoped program).

Az egyik napirendi pontnál, "A nem gépi meghajtású járművezetők közlekedési szabályismeretének helyzete" című előadásban Dr. Simon Ernő főügyész úr fejtette ki álláspontját a kerékpárosok szabályismeretének hiányáról (kerékpározás szembe az egyirányú utcában, buszsáv jogosulatlan használata, járdázás), a kerékpárok hiányos felszereléséről. Klubunk képviselője természetesen reflektált az elhangzottakra, kiemelve, hogy a városi hálózat kiépítetlensége, nem kerékpárosbarát volta, valamint a nagyszámú vegyes gyalogos-kerékpáros létesítmény a fő okozói a fenti problémáknak, átgondoltabb várostervezéssel mindez elkerülhető lenne. Ezen felül a "Kerékpáros Kisokos" kiadvány és a "Bebiciklizés" események népszerűsítésében minden támogatást örömmel fogad a Klub, mindkettő a szabálykövető magatartás elsajátításához nyújt segítséget.


A Magyar Kerékpárosklub alapvető érdeke a kerékpározás kultúrájának megteremtése, ezt az MBB-ben való részvételünkkel is igyekszünk kiemelni.